Nobel arşivi açıldı: Neruda'nın kazandığı yıl bir Türk şairin de aday olduğu ortaya çıktı

Şilili şairin sosyalist dünya görüşü tartışma konusu olmuş

Nobel Ödülleri adını dinamitin mucidi Alfred Nobel'den alıyor (AFP)

Şilili şair Pablo Neruda'nın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığı 1971'de, Türk edebiyatının önemli bir isminin aday gösterildiği ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıllar sonra açılan arşivdeki aday listesinde, şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın adı yazıyor.

Nobel ödülüne aday olanların isimleri ve ödülü dağıtan İsveç Akademisi üyelerinin tartışmaları 50 yıl boyunca saklanıyor.

Yeni yayımlanan uzun listede Dağlarca'nın 90 kişilik listede olduğu görüldü.

1914-2008 yıllarında yaşayan İstanbul doğumlu şair, ilk şiirini 1932'de yayımladı. Dağlarca'nın eserleri pek çok dile çevrildi. 1968'de ABD Pittsburgh Üniversitesi Uluslararası Şiir Forumu tarafından "Yaşayan En İyi Türk Şairi" ilan edildi.
 

Fazıl Hüsnü Dağlarca
Dağlarca'nın bütün şiirleri üç cilt halinde yayımlandı (AA)


Ayrıca aday listesinde Arjantinli öykücü Jorge Luis Borges, ırkçılık karşıtı mücadelenin sembollerinden James Baldwin ve Rus asıllı ABD'li yazar Vladimir Nabokov gibi isimler var. Listedeki tek kadın adaysa Estonyalı şair Marie Under.

Öte yandan kısa listede yer almayı başaran 5 edebiyatçı arasında Birleşik Krallık doğumlu şair W. H. Auden, Fransız romancı André Malraux, İtalyan şair Eugenio Montale ve Avustralyalı yazar Patrick White bulunuyor.

Neruda ismi tartışıldı

Yayımlanan belgeler, solcu Neruda'nın görüşleri sebebiyle akademi üyeleri arasında tartışmalara yol açtığını gösterdi. Guardian'ın aktardığına göre ünlü şair, ödülü neredeyse kaybediyordu.
 

Pablo Neruda
Şili'nin sosyalist lideri Salvador Allende'nin yakın dostu olan Neruda, 1970'te Fransa büyükelçiliği görevine getirilmişti (AFP)


Dönemin Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi Başkanı Anders Osterling, Neruda'nın kalemini övse de “şiirinde giderek daha baskın olan komünist eğiliminin Nobel Ödülü'nün amacına uygun olup olmadığını” sorguladı.

Ancak Neruda, bu tartışmalar sonunda ödülü kazandı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU