Gıda enflasyonu yüzde 47'yi aştı

Temel gıda maddeleri arasında yer alan bazı ürünlerde fiyatı yüzde 115 artanlar var

Fotoğraf: AA

Son bir yıllık enflasyonu yüzde 36.1 olarak ilan eden TÜİK'in verilerine göre, halkın en çok tükettiği 25 temel gıda maddesinin fiyatı aynı dönemde yüzde 47 zamlandı. Ekmekten bulgura, makarnadan patatese kadar mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri arasında fiyatı yüzde 115 artan ürünler de var.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, TÜİK'in tabloları üzerinden seçilen 25 temel gıda maddesi listesinin başında yer alan ekmeğin kilogram fiyatı 2021'nin aralık ayından 2021'in aralık ayına kadar geçen sürede 7 liradan yaklaşık 11 liraya çıktı. Bu veri, TÜİK'in hesaplarına göre dahi ekmeğe bir yılda yüzde 54 oranında zam geldiğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı dönemde yine halkın en çok kullandığı temel gıda maddeleri arasında yer alan makarna yüzde 60, un yüzde 86, bulgur yüzde 55, şehriye yüzde 61 zam gördü. TÜİK'in derleme yaptığı marketlerde 1 litre ayçiçek yağının fiyatı son bir yılda 16 liradan 28 liraya, şeker 5.5 liradan 8 liraya, süt 5.2 liradan 9 liraya peynir ise 31 liradan 38 liraya çıktı. Bu dönemde tavuk etindeki artış kuzu ve dana eti fiyatlarını katlayarak yüzde 86'ya ulaştı.

Alım gücü zayıflıyor

Maaşlara enflasyon zammı TÜİK'in yüzde 36.1 ilan ettiği Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisine göre yapılıyor. Halkın en çok kullandığı ürünlerdeki artışa bakılmıyor. Bu nedenle memur ve emekliler TÜFE'ye yenilmese de gerçek enflasyon karşısında alım gücü zayıflıyor.

 

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU