CHP Sözcüsü Öztrak: Üretici fiyatlarından tüketicilere doğru bir tsunami geliyor, emeklilerimizi buna ezdirmeyin

Öztrak, "Ufukta hiper enflasyon çirkin yüzünü göstermeye başladı. Üreticiden tüketiciye doğru korkunç bir enflasyon tsunamisi geliyor" dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin MYK toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Memur, emekli, emekçinin, milyonlarca dar gelirlinin 2022'nin hemen başında perişan edildiğini savunan Öztrak, "Erdoğan tam da yılbaşı gecesi millete korkunç bir tuzak kurdu. Akaryakıttan köprü geçiş ücretlerine, doğal gazdan elektriğe, harçlardan vergilere kadar her şeye fahiş zamlar yaptı. Esas bunun adı, 'siyasi eşkıyalıktır.' Yılbaşı gecesi bu yapılan siyasi eşkıyalığın daniskasıdır" görüşünü savundu.

Türkiye'nin üç ayda 1980'lerin, 1990'ların enflasyonlarına geri döndüğünü öne süren Öztrak, "Geçtiğimiz yılın son ayında tüketici enflasyonu yüzde 13,6'ya sıçradı. Bu 1994 Nisan ayından bu yana tek bir ayda gerçekleşen en yüksek aylık enflasyon." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 36 olduğunu dile getiren Öztrak, Türkiye'nin dünya üzerinde en yüksek enflasyona sahip 8. ekonomi olduğunu savundu.

Faik Öztrak, şöyle devam etti:

Erdoğan 2002'de iş başına geldiğinde, kendisine devredilen tüketici enflasyonu, yüzde 29,7 idi. Şimdi yüzde 36. Bu aynı zamanda son 20 yılın en yüksek enflasyonu. Erdoğan iş başı yaptığında, üretici enflasyonu yüzde 30,8. Şimdi üretici enflasyonu yüzde 79,9. Bu da son 20 yılın en yüksek üretici enflasyonu. Bugün Türkiye, Erdoğan'ın göreve geldiği günle karşılaştırıldığında çok daha kötü durumda enflasyon bakımından. Bu da, TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla.

Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki farkın 44 puan olduğunu, fabrikadaki, toptancıdaki fiyatların tüketiciye daha tam yansımadığını aktaran Öztrak, son bir yılda enerji fiyatlarının yüzde 123, araba alım fiyatlarının yüzde 92 arttığını kaydetti.

Öztrak, "Ufukta hiper enflasyon çirkin yüzünü göstermeye başladı. Üreticiden tüketiciye doğru korkunç bir enflasyon tsunamisi geliyor" dedi.

"2500 lirayla emeklilerimiz bu kara kışı geçiremez"

Faik Öztrak, yılbaşında yapılan zamların dalga dalga, ilerleyen günlerde etkisini göstereceğini söyledi.

Elektriğe yüzde 52 ile yüzde 127 arasında zam yapıldığını belirten Öztrak, "Bu, Cumhuriyet tarihimizin en fahiş elektrik zammı. Tarihi bir rekor. Ayda 200 kilovatsaat elektrik tüketen, dört kişilik bir ailenin elektrik faturası bir gecede 183 liradan 309 liraya çıktı" diye konuştu.

Ülkede her 100 kişiden 10'unun 65 yaş ve üzerinde olduğunu, 9,5 milyon emekli bulunduğunu aktaran Öztrak, emeklilerin kara kışı nasıl aşacağını kara kara düşündüğünü söyledi.  

Faik Öztrak, "2500 lirayla emeklilerimiz bu kara kışı geçiremez. Üretici fiyatlarından tüketicilere doğru görülmemiş bir tsunami geliyor. Emeklilerimizi yaklaşan tsunamiye ezdirmeyin." dedi.

"3 ayda Merkez Bankası döviz kasasındaki açık 17 milyar dolar arttı"

CHP Sözcüsü Öztrak, 24 Aralık itibarıyla Merkez Bankası kasasındaki döviz açığının 56 milyar dolara çıktığını, 10 Eylül'de kasadaki açığın 39 milyar dolar olduğunu söyleyerek, "Sadece 3 ayda Merkez Bankası döviz kasasındaki açık 17 milyar dolar arttı. Bu talanın 9 milyar doları da 20 Aralık finansal kumpası ve ardından gelen birkaç günde gerçekleşti" dedi.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU