Antibiyotik direnciyle mücadelede süper bilgisayarla dev atılım

Antibiyotiklere direncin yılda 700 bin ölüme neden olduğu tahmin ediliyor

Uzmanlara göre bakterilerin direnç kazanmasının bir nedeni de bilinçsiz antbiyotik kullanımı (Pixabay)

Bilim insanları insan sağlığına en büyük tehdit olarak görülen antibiyotik direncine karşı mücadelede süper bilgisayarların kullanımıyla "dev bir atılıma" imza attı.

Her yıl yaklaşık 700 bin kişinin antibiyotiğe dirençli bakteriler nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor ve bu sayının gelecek yıllarda milyonlara çıkması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkili antibiyotikler olmadan bir kişinin beklenen yaşam süresi 20 yıl düşebilir. Bu durum bilim insanlarını hastalıklarla bunlar mutasyona uğramayadan, daha hızlı mücadele edebilecek yeni antibiyotikler geliştirmeye yöneltiyor.

Portsmouth Üniversitesi'nden Dr. Gerhard Koenig'in ortak liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi şimdilerde, PNAS adlı akademik dergide yayımlanan çalışma için mevcut antibiyotikleri yeniden tasarlamak için bilgisayarları kullanıyor. Bunun amacı da değişen hastalıklara ayak uydurmak.

Hesaplamalı kimyacı Dr. Koenig şunları söyledi:

Antibiyotikler modern tıbbın temel taşlarından ve antibiyotik direnci insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biridir. Sürekli gelişen bakterilerle mücadelenin yeni yollarını geliştirmeye acilen ihtiyacımız var.

Dr. Koenig "Yeni bir antibiyotik geliştirmek, genellikle birçok farklı bakterinin hayatta kalması için gerekli olan yeni bir hedefi belirlemeyi gerektirir" diye ekledi:

Bu son derece zordur ve son zamanlarda yalnızca çok az sayıda yeni antibiyotik sınıfı geliştirilebildi.

Yeni dirençli suşlara karşı etkisiz olan mevcut bir antibiyotikten başladığımız ve şimdi onu direnç mekanizmalarının üstesinden gelebilecek şekilde değiştirdiğimiz daha basit bir yaklaşım izledik.

Araştırma ekibi test edilen bakteri türleri için, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) temel ilaçlar listesindeki antibiyotiklerden 56 kata kadar daha aktif olan ve henüz klinik deneylerden geçmemiş bir ilaç adayı önerdi.

Dr. Koenig şunları söyledi:

En iyi adayımız test edilen hedeflere karşı daha etkili olmakla kalmıyor, aynı zamanda test edilen mevcut antibiyotiklerin işe yaramadığı, DSÖ'nün öncelik listesinde en üst sırada yer alan üç bakteriye karşı da etkinlik gösteriyor.

Bakterilerin bizim karşı stratejilerimize karşı stratejiler geliştirmesi ve yeni antibiyotiğe dirençli hale gelmesi sadece bir zaman meselesi, bu yüzden bakteri direnç mekanizmalarını incelemeye devam etmemiz ve buna göre yeni türevler geliştirmemiz gerekecek.

Çalışma, bilimin yeni ilaçların hesaplamalı evriminden yararlanarak antibiyotik direnciyle mücadelede nasıl kullanılabileceğini ortaya koyuyor.

Dr. Koenig şöyle devam etti:

Bilgisayarlarımız her yıl daha hızlı hale geliyor. Yani, gidişatı tersine çevirebileceğimize dair umut var.

Bilgisayarlar satrançta dünya şampiyonunu yenebiliyorsa neden bakterileri de yenemesin?



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU