Orman yangınlarıyla mücadele edecek 'hava gücünün' kiralanması için ihale süreci başlatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı orman yangınlarına müdahale için alınacak amfibik uçakların sipariş üzerine üretilmesi sebebiyle kiralama uygulamasına devam edileceğini kaydetti

Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla 5 amfibik uçak, 5 büyük tanker uçak, 10 küçük tanker uçak ve 55 helikopterden oluşacak hava gücü için ihale sürecinin başlatıldığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, 2022'de orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla, 5 amfibik uçak, 5 büyük tanker uçak, 10 küçük tanker uçak ve 55 helikopterin kiralanmasına yönelik ihale süreci, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nca (SSB) başlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5 amfibik uçak satın alınması için SSB ile çalışmaların devam ettiği kaydedilen paylaşımda, "Amfibik yangın söndürme uçaklarının sipariş üzerine üretilen özel uçaklar olması sebebiyle, uçaklar tedarik edilene kadar kiralama usulüyle hizmet alınmaya devam edilecektir." ifadelerine yer verildi.

Orman yangınlarına yeterli müdahale edilemedi

2021'nin yaz aylarında Türkiye'nin birçok noktasında çıkan orman yangınlarına Türk Hava Kurumu'nun elinde yeterli uçak olmadığı için yeterli müdahalede bulunulamamıştı.

21 yangın söndürme uçağından 15'inin çalışır durumda olmadığı kalan 6'sının ise bakıma muhtaç olduğu ortaya çıkmıştı.

Türkiye'nin envanterinde yer Alan helikopterler de yangınlarla mücadelede eksik kalınca Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Hırvatistan gibi 23 farklı ülkeden gelen uçaklar kullanılmıştı.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU