Yüzde 24'e çıkan mevduat faizi enflasyonun 12 puan altında kaldı

Türk Lirası mevduat faizleri yüzde 24'e kadar çıktı. Ancak bankadaki parası için bu oranda en yüksek faizi alan mevduat sahibi bile eksi yüzde 12.08 reel faiz kazanıyor

Fotoğraf: AA

Türkiye'de 2021 yılsonu enflasyonu yüzde 36, 08 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşerek, hem resmi Merkez Bankası hedeflerinin çok üzerinde çıktı, hem de 2002'den sonraki en yüksek seviyeleri yeniden gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TL mevduatının getirisi eksi yüzde 12

Merkez Bankası'nın orta vadeli hedefi yüzde 5'in 6 kat, ekim ayındaki Enflasyon Raporu tahmini yüzde 18,4'ün ise 2 kat yukarısında 2021 yılı kapanmış oldu. Merkez Bankası herhangi bir faiz artırımı ile cevap vermediği için, Türkiye'nin reel faiz oranı da derin negatif bölgede kalmayı sürdürüyor.

Reel faiz oranı (bir haftalık repo oranı eksi enflasyon) şu anda eksi yüzde 22,1 seviyesinde ve diğer gelişmekte olan ülkelerden açık ara geride. Üstelik son günlerde bankalar arası rekabetin büyümesiyle TL mevduat faizleri yüzde 24'e kadar çıktı. Ancak bankalardaki parası için bu oranda en yüksek faizi alan mevduat sahibi bile eksi yüzde 12,08 reel faiz kazanıyor. Enflasyonun ilerleyen aylarda katlanmasıyla negatif reel getirilerin TL cinsi tasarruf tutmayı daha da zorlaştıracağı belirtiliyor.

Dolar yeni yıla hızlı başladı

2022'nin ilk mesai gününde Türkiye'de piyasaların açılmasıyla döviz kurları da sert yükseldi. Kritik enflasyon verisi öncesinde dolar güne yüzde 4'ü aşan artışla başladı. 2021'i 13,45 ile kapatan dolar dün sabah 13,9356 seviyesini test etti. Dolar yılın ilk işlem gününü 13,1 liradan tamamladı.

 İstanbul serbest piyasada dolar bugün ise 13,320 liradan, euro 15,04 liradan başladı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU