Omicron'un uyarı işaretleri sürüyor ama hâlâ biraz umut var

Noel'de genç ve yaşlıların bir araya gelmesinin gelecek gün ve haftalarda işleri çok daha kötü hale getirmesi beklense de mevcut durum geçen kış yaşanan dehşetin tekrarı değil

Virüs şimdi daha genç olanlardan, kent merkezlerinden ebeveynlerle büyükanne ve büyükbabaların evlerine geri getirildikçe bu veri değişebilir (Reuters)

Ülke genelinde yüz binlerce enfekte kişiyi bir araya getiren Noel geride kalmış olabilir fakat Omicron'un etrafındaki tablo karışıklığını koruyor.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) en son verileri, 24 Aralık'a kadarki haftada 7 günlük hastaneye gitme oranının 7 İngiliz bölgesinden 6'sında arttığını gösteriyor. En yüksek artışsa yüzde 62'yle Londra'da kaydedildi.

Kovid'e bağlı yatak doluluk oranları da arttı. İngiltere genelinde 27 Aralık'ta bu hastalık sebebiyle toplam 8 bin 474 hasta hastanede yatıyordu. Bir önceki hafta bu sayı 6 bin 688'di, bu yüzde 27'lik bir artış.

Fakat bu eğilimlere ihtiyatla yaklaşmak gerek. Bir doktor Twitter gönderisinde, "İnsanlar Noel'den birkaç gün önce hastaneye gelmektense, hindilerini yerken ölmeyi tercih ediyor" diye yazdı.

Sadece Kovid değil, her şey için böyle.

Hal böyle olunca, hafta sonu ve öncesindeki günlerde görmemiz gereken Kovid kaynaklı hastaneye yatışların hepsinin gelecek hafta topluca gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da yüzdelerdeki söz konusu artışı tırmandırıyor.

Noel'de genç ve yaşlıların bir araya gelmesinin de işleri çok daha kötü hale getirmesi bekleniyor. Omicron enfeksiyonları şimdiye kadar hastaneye gidenlerin çoğunluğunu oluşturan genç yetişkinler arasında yaygın ama yaşlılara sıçrama henüz gerçekleşmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Virüs şimdi daha genç olanlardan, İngiltere genelindeki kent merkezlerinden ebeveynler ile büyükanne ve büyükbabaların evlerine geri getirildikçe bu durumun değişmesi muhtemel.

İngiltere'deki 60 yaş üstü kişilerin yüzde 88'inden fazlasının üç aşılı olması sebebiyle bu topluluklar en çok korunanları teşkil ediyor. Bu sebeple de savunmalarının Omicron'a karşı duracağı umudu var.

Fakat enfeksiyonların, Kovid komplikasyonlarına karşı gençlerden daha savunmasız bu yaş grubunda tehlikeli derecede yüksek olmasına izin verilirse, bu durum ciddi bir endişe kaynağı halini alacaktır.

NHS Providers Başkanı Chris Hopson pazartesi günü Times Radio'ya yaptığı açıklamada "Son birkaç günde çok fazla genç, daha yaşlı yetişkinlerle bir araya geldi ve bunun ne gibi etkileri olacağını net biçimde görebilmemiz gerekiyor" dedi.

Gelecek günlerde ve haftalarda daha yaşlı kişilerde hastalık oranı ve hastaneye yatışlarda fırlama yaşanırsa, bu durum artan personel eksiğinin ve büyük hasta yığınıyla başa çıkma zorunluluğunun yanı sıra mevcut Omicron dalgasıyla da mücadele etmeye çalışan, halihazırda zorlanan NHS üzerindeki baskıyı yoğunlaştıracaktır.

Söz konusu durum hükümeti daha fazla kısıtlamanın gerekliliğine ikna eden gelişme olabilir ama pandemi boyunca olduğu üzere, bu da fazlasıyla geç kalmış bir farkındalık olacak.

Aynı zamanda perspektifi de yitirmemek gerek. Mevcut durum önlenebilir yüzlerce ölüme yol açan son derece endişe verici bir haldeyse de geçen kış yaşanan dehşetle karşı karşıya değiliz.

Noel'den 5 gün önce BK genelinde 13 bin 431 kişi hastaneye kaldırıldı. Bu sayının bu yıl çok artması beklenmiyor. 21 Aralık'ta 1171 hastane yatışı gerçekleşti ve hükümet verinin geri kalanını henüz açıklamadı.

Omicron'un bağışıklıktan kaçma özellikleri sorun yaratıyor ve bu, oyunun kurallarını değiştirmiş olabilir. Fakat aşılar ve daha iyi tedavilerin oluşu da aynı şeyi yapıyor.

Bu da, BK'daki son derece yüksek vaka yüküne rağmen, artık hastaneye yatışların bir zamanlar olduğu gibi enfeksiyonları takip etmediği anlamına geliyor. Aynı şey ölümler için de geçerli.

Mevcut en son verilere göre 19 Aralık'ta Kovid sebebiyle 92 kişi öldü. 2020'nin aynı günündeyse toplam 488 ölüm kaydedilmişti.

Yine de, her hafta bine yakın kişinin bu hastalık sebebiyle ölmesi, savaşın bittiğini ilan etmeden önce daha ne kadar çok yolumuz olduğunu gösteriyor.

Omicron bunu kesinleştirdi. Hükümet nihayetinde hiç ihtiyaç duyulmayacağı umuduyla ek önlem çağrılarını reddederken veriler yavaş ama emin adımlarla daha belirgin bir hal alıyor.

Öte yandan açık ve bariz uyarı işaretleri de varlığını sürdürüyor. Umut da öyle.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/news-analysis

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU