Londra Doğa Tarihi Müzesi 2021'de 552 yeni tür keşfetti

Bulunanlar arasında "boynuzlu timsah yüzlü cehennem balıkçılı" adlı dinozor da var

 Ceratosuchops inferodios (solda) ve Riparvenator milnerae'nin (sağda) yaklaşık 9 metre uzunluğa ulaştığı düşünülüyor (Anthony Hutchings)

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde görev yapan bilim insanları, bu yıl daha önce bilinmeyen 552 tür keşfetti.

Keşfedilen türler, dinozorlardan kopepodlara çok geniş bir yelpazeye uzanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dinozorlar arasında Wight Adası'nda bulunan 125 milyon yıllık iki Spinosaurus türü var.

Bunlardan ilkinin adı, "boynuzlu timsah yüzlü cehennem balıkçılı" anlamına gelen Ceratosuchops inferodios. Diğerineyse "Milner'ın nehir kenarı avcısı" anlamındaki Riparvenator milnerae adı verildi. İsmin ikinci yarısında yer alan kelime "milnerae" ise merhum paleontolog Angela Milner'dan geliyor.

Bu yıl keşfedilen dinozorlar arasında, T-Rex'in tavuk büyüklüğündeki uzaktan akrabası da var. Bu dinozor türünün minik boyuna rağmen 200 milyon yıl önce tüneklere hükmettiği düşünülüyor.

Güney Galler'deki bir taş ocağında fosilleri bulunan küçük ama ürkütücü yaratık, Birleşik Krallık'ta bulunan en eski Teropod unvanını kazandı. Boş kemikleri ve üç parmaklı uzuvları ile karakterize edilen Teropod grubu içinde T-Rexler ve modern kuşlar da yer alıyor.
 

Dinozor
Araştırmacılara göre Galler'de nadiren yeni dinozor türü keşfediliyor. Görselde resmedilen Pendraig milnerae, bölgede bulunan üçüncü dinozor türü oldu (James Robbins)​​​​​​​


Paleontologlar bu yeni türe Pendraig milnerae ismini verdi. Pendraig, Galcede "baş ejderha" anlamına geliyor.

Doğa Tarihi Müzesi'nden paleontolog Susannah Maidment şöyle konuştu:

Özellikle Birleşik Krallık'ta bulunan dinozorlar tanımlandığı için harika bir yıl oldu. Bu örnekler, geçmiş ortamları ve bunların zaman içinde nasıl değiştiğini anlamamızı sağlayan geniş bir paleobiyolojik yapbozun birer parçası.

185 yıllık tablonun yardımı

Bununla birlikte bu yıl bulunan 5 yılandan biri, sıradışı hikayesiyle dikkat çekiyor. Platyceps josephi adlı sürüngen, 185 yıllık bir tablo sayesinde keşfedildi.

Ayrıca keşfedilen türlerin 291'i kopepod mensubu. Karidese benzeyen bu küçük yaratıklar, göllerden okyanuslara dünyanın dört bit yanında bulunabiliyor. Kopepodlar karbon döngüsü ve ekolojide büyük bir rol oynuyor.

90 kınkanatlı, 52 yabanarısı, 13 güve, 8 alg, 7 yengeç, 6 sinek, 6 helmint ve 5 tırnaksı ve 3 diyatome de bu yıl bulunanlardan bazıları.

 

Independent Türkçe, Guardian, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU