Bir sonraki salgına hazırlanmak için gerekli 4 adım

Georgetown Üniversitesi Küresel Sağlık ve Güvenlik Bilimleri Merkezi Direktörü Profesör Rebecca Katz, bir sonraki salgına hazırlanmak için gereken en önemli 4 adımı anlattı

Kuzey Kore’de ateşi ölçülen bir vatandaş. Fotoğraf: AFP

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ortaya çıkması ve dünyanın dört bir yayına yayılmasından bu yana herkes salgının biteceği ve hayatın normale döneceği anı sabırsızlıkla bekliyor. Bu umutlar, aşıların geliştirilmesinden sonra önemli ölçüde arttı.

Ancak sağlık uzmanları, koronavirüsün sonunun gelmesi halinde dünyanın tamamen güvenli hale gelmeyeceği konusunda uyararak, gelecekte daha ölümcül olabilecek başka virüs ve salgınların ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

Georgetown Üniversitesi Küresel Sağlık ve Güvenlik Bilimleri Merkezi Direktörü Profesör Rebecca Katz, CNN’e bir sonraki salgına hazırlanmak için gereken en önemli 4 adımı anlattı.

Siyasi iradeyi kullanmak

Katz, “Şu anda yapılması gereken, siyasi iradeyi ve bir sonraki biyolojik tehdide karşı hazırlık ve müdahaleyi güçlendirmek için finansmanı kullanmaktır” dedi.

Katz, koronavirüsün mutasyona uğrayan varyantı Omikron ortaya çıktığında küresel sistemlerimizin bununla yüzleşmeye hazır olduğunu söyleyerek, “Koronavirüs ilk ortaya çıktığında yaşanan hazırlık durumundan daha iyiydi. Çok sayıda test yapıldı, ülke sınırlarında toplu tarama yapıldı ve halihazırda geliştirilmekte olan aşılar var. Gelecekte salgınlar ortaya çıktığında aklımızda bulundurmamız gereken şey bu” diye konuştu.

Katz ayrıca konuya ilişkin ayrıca şunu ekledi;

“Küresel topluluk, daha sonra büyük nüfusların ihtiyaçlarını karşılamak ve dünyanın her köşesine dağıtmak için yeterli miktarda ilaç veya aşı üretme kapasitesine ihtiyaç duyacaktır.”

Hastalıklarla mücadeleyi yöneten küresel kurallar ve standartlar

Katz’a göre, hastalıklarla mücadele için uluslararası standartlar güçlendirilmeli, dünyadaki ülkeler sağlıkla ilgili uluslararası anlaşmalara uymalı, sağlık bilgileri ve verilerini paylaşmalı.

Profesör, “Bu, salgınları daha iyi tahmin etmemize, bilgi paylaşmamıza, seyahat ve ticaretle uğraşmamıza, ilgili sağlık araştırmalarını üstlenmemize, fikri mülkiyet haklarını yönetmemize, eşitlik ve insan haklarını desteklememize olanak sağlayacaktır” dedi.

Katz ayrıca, duyurunun erken yapılması için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) salgın hastalık ilanını düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapması gerektiğine de dikkat çekti.

Mali kaynakları hazırlamak

Katz bu maddeyle ilgili ise şu görüşü dile getirdi;

“Hem salgın hazırlığı, hem de müdahale için sürdürülebilir, öngörülebilir finansman, bir sonraki salgının önüne geçmek için çok önemlidir. Finansman, ulusal ve yerel kaynakları destekleyebilmeli, araştırma ve geliştirme gibi küresel çabaları finanse edebilmelidir.”

İnsan Gücü

Ülkelerin insanlara yatırım yapması gerektiğine dikkat çeken Katz, “İyi personele sahip bir iş gücü salgınla mücadelemizin en önemli parçasıdır, ancak uzun vadeli bir yatırım gerektirdiğinden taahhüt etmesi ve finanse etmesi en zor şeylerden biridir” diye konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU