SETI uzaylıların lazerlerini yakalamak için "eşsiz" bir ağ inşa edecek

Yapı, tamamlandığında gece göğünün tümünü gözleyebilecek

(SETI)

Dünya dışı yaşam arayışına adanmış çalışmalar yürüten SETI Enstitüsü, uzaylıları bulmak için "eşsiz" bir yeni ağ kuruyor.

LaserSETI ağı, gelişmiş uzaylı uygarlıkların iletişim kurmak amacıyla kullanıyor olabileceği lazerleri yakalamak için gece göğünün tamamını gözleyebilecek. Işık kullanan mesajlar radyo dalgalarından daha etkilidir çünkü çok daha fazla bilgi iletebilirler.

Geçen birkaç on yılda SETI son derece kısa (bir saniyeden daha kısa) ışık parlamaları için yıldızları tarayabilen yalnızca birkaç tane optik proje yürüttü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SETI, "Bu projeler için kullanılan cihazların tümü flaşları algılamak için fotoçoğaltıcı tüplere bel bağlıyor, bu da onları temelde bir pikselli kameralar haline getiriyordu" diye açıklıyor.

Enstitü ışık parlamalarının tek renkli olabileceğini (lazerlere has bir özellik) ve bu nedenle aramanın bir parçası olarak nispeten yavaş, iki boyutlu katı hal dedektörleri kullanmanın mümkün olabileceğini söylüyor.

İnşa edilen SETI cihazı, göğün 75 derecelik bir bölümünü görüntülemek için ticari lensler kullanacak. Merceğin arkasında kameranın görüş alanındaki herhangi bir ışık kaynağını gökkuşağı benzeri bir çift spektruma dönüştüren bir ağ yer alıyor.

Yıldızlar maviden kırmızıya tam bir spektrum üretirken bir lazer sadece kendi karakteristik dalga boyunda görünecektir.

Her cihaz izleme ekseni boyunca birbiri arasında 90 derece açıyla döndürülmüş iki özdeş kameradan oluşacak ve bu da çift gökkuşağı yanıtıyla birlikte kozmik ışınların neden olabileceği yanlış alarmları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak. Ayrıca farklı ışık renklerini ayırt edebilecek, bu da kısa flaşları algılamakla sınırlı olmadığı anlamına geliyor.

Enstitünün optik direktörü Eliot Gillum "Plan bu keşif ağını kurmak, çalıştırmak ve ardından yeni nesil kameraların hangi kabiliyetlere sahip olması gerektiğini belirlemek" dedi.

Her iki yarım küreyi de kapsayacak nihai ağ için ne inşa etmeliyiz? Daha fazla spektral veya uzamsal çözünürlük mü istiyoruz? Belki daha fazla hassasiyet?

Porto Riko, Kanarya Adaları ve Şili'de konuşlandırılacak 10 cihaz daha yapım aşamasında.

Bu "keşif" konuşlandırma aşamasının bütçesi 540 bin dolar (yaklaşık 6 milyon TL). Şimdiye kadar gelen bağışlardan bu miktarın yarısı elde edildi. Bütün gece göğünü kaplayacak bir kurulum 5 milyon dolara (yaklaşık 55 milyon TL) mal olacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU