İranlı Bakan: ABD’nin siber saldırıları başarısız oldu

Açıklama İran’ın ABD’ye ait insansız hava aracını düşürmesinden birkaç gün sonra geldi

Fotoğraf: The Independent

Bozorgmehr Sharafedin(*)

İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi ABD’nin İran’ı hedef alan siber saldırılarının başarısız olduğunu söyledi.

Açıklama Pentagon’un İran’ın roketatar sistemini çökertmek için uzun süredir planladığı siber saldırıyı gerçekleştirdiği yönündeki haberlerden birkaç gün sonra geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki ülke arasındaki gerilim İran’ın geçen hafta ABD’ye ait insansız hava aracını düşürmesinden sonra Başkan Donald Trump’ın askeri missileme yapmaktan vazgeçtiğini duyurmasıyla arttı.

Yahoo News ABD’li eski istihbarat yetkililerinden alıntı yaptığı bir haberde Pentagon’un perşembe günü uzun süredir planladığı siber saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Washington Post’un pazar günkü bir haberine göreyse siber saldırı İran’ın roketatar sistemini etkisiz hale getirmişti.

Cehromi Twitter’da yaptığı bir paylaşımda “Çok çabaladılar ancak başarılı bir (siber) saldırı gerçekleştiremediler. Basın İran’a siber saldırı yapıldığı iddialarının doğru olup olmadığını soruyor. Geçen yıl ulusal güvenlik duvarımızla 33 milyon saldırıyı etkisiz kıldık” dedi.

2007 Kasım’da İran’ın nükleer tesislerini hedef alan endüstriyel makinalara saldırı düzenlemek için kullanılan ve halkın bildiği ilk virüs örneği Stuxnet’e gönderme yapan Cehromi İran bilgisayar sistemlerine yapılan saldırıları “siber terörizm” diye tanımladı.

 

 

ABD ve İsrail tarafından geliştirildiği düşünülen Stuxnet, İran’ın Natanz şehrindeki bir uranyum zenginleştirme tesisine düzenlenen saldırı sonrası 2010’da keşfedilmişti.

Diğer yandan ABD de İran’ı siber saldırı yapmakla suçlamıştı.

Geçen yıl Trump 2015’te İran ve dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan geri çekilmişti. Bu anlaşmaya göre ABD İran’a karşı yaptırımlarını azaltacak, İran da nükleer faaliyetlerini azaltacaktı. Ancak iki ülke arasındaki gerilim o tarihten beri tırmanarak arttı.

Pazar günü İran’la savaş istemediğini açıklayan Trump ayrıca İran'ın ekonomik olarak çok zor durumda kaldığını ve müzakereye açık olduğuna inandığını ifade etmişti.  

Tasnim haber ajansına konuşan İranlı Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzade ise, “Herkes insansız bir hava aracının düşürüldüğünü gördü. Sizi temin ederim ki bu sert karşılık tekrarlayabilir ve düşmanımız da bunu biliyor” demişti.

Reuters

 

*Reuters muhabiri

 

 

**İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU