Sırbistan'da halkı sokaklara döken maden projesi askıya alındı

"Halkla diyaloğa geçmek istiyoruz"

Protestocular, projenin onarılamaz bir çevre hasarına yol açacağını savunuyor (Reuters)

Sırbistan'da lityum madeni projesine karşı düzenlenen protestolar olumlu sonuçlandı. Britanya-Avustralya merkezli Rio Tinto şirketi, projenin askıya alındığını duyurdu.

Sırbistan'ın yerel haber ajansı Beta'nın perşembe günkü haberinde, Rio Tinto şirketinin Sırbistan kolu Rio Sava'nın CEO'su Vesna Prodanoviç, "Halkla diyaloğa geçmek ve bölge sakinlerine projemizi tüm boyutlarıyla tanıtmak istiyoruz" dedi.

Protestoların çalışma için elverişli koşullar oluşturmadığını belirten Prodanoviç, "Böylesine yoğun bir madencilik karşıtı ve muhalif kampanya söz konusuyken, herhangi bir konu hakkında makul bir tartışma yapmak hayli zor" ifadelerini kullandı.

Prodanoviç, şirketin madende kullanacağı bir takım teknik çözümleri "yeniden gözden geçirip muhtemelen geliştirmeyi" planladığını da söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket, ülkenin batısındaki Lozniçe'de, elektronik cihazlar ve çeşitli bataryaların üretiminde çok önemli olan lityum rezervlerini 2006'da keşfetmişti.

Öte yandan Lozniçe Belediyesi, geçen hafta 2,4 milyar dolar (yaklaşık 27,7 milyar TL) değerindeki proje kapsamında madencilik yapılması planlanan alanın şirkete verilmesini öngören uygulamayı askıya almıştı.

Maden projesi Sırbistan'da halktan büyük tepki toplamıştı.

Projenin açıklanmasının ardından 4 Aralık'ta binlerce kişi sokağa dökülmüş, protestocular başkent Belgrad'da yolları kapatmıştı. Çevreciler, hükümete baskı uygulamak için üç hafta boyunca protestolarını aralıklarla devam ettirmişti.
 

sırbistan-protesto.jpg
Protestocular, 11 Aralık'ta düzenledikleri eylemde Belgrad'daki bir çevreyolunu kapatmıştı (Reuters)


Gösterilerde ülkede geçen ay çıkan referandum ve kamulaştırma yasalarına da tepki gösterilmiş ve maden projesini destekleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić karşıtı sloganlar atılmıştı.

Dünyaca ünlü Sırp tenisçi Novak Djokovic de gösterilere destek vermiş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında  "Temiz hava, su ve gıda sağlığın anahtarıdır. Bunlar olmadan, 'sağlık' hakkında konuşulan her şey boş" ifadelerini kullanmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU