Hande Fırat: Kur korumalı vadeli TL mevduatı ve bundan sonrası

Hürriyet yazarının görüştüğü ekonomi yönetiminden bir kaynak "Hazine'ye fazla yük beklemiyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, iktidarın “kur korumalı vadeli TL mevduatı” şeklindeki yeni duyurduğu sisteme dair gelen eleştirilere verilen yanıtları paylaştı.

Fırat, bugünkü köşe yazısında yeni sisteme getirilen eleştirilerle ilgili ekonomi yönetiminden üst düzey bir kişi ile görüştüğünü ifade etti.

Fırat, ismini paylaşmadığı bu kişinin yanıtlarının şu şekilde olduğunu aktardı:

Bu ürün ile kurdaki ekonomik temellerden kopuk, spekülatif artış ortadan kalktığı için Hazine’ye fazla bir yük beklemiyoruz.

Üstelik kurda geçtiğimiz günlerde yaşadığımız gerçekçi olmayan artışın, ekonominin her alanında vatandaşa getireceği maliyetle kıyaslandığında Hazine’nin yükleneceği maliyet çok daha önemsiz düzeyde.

Dünya merkez bankaları pandemi döneminde para basıp dağıttı. Türkiye’nin para basma niyeti yok.

Getirilen ürün, Kredi Garanti Fonu’nda uygulananın bir benzeri.

Amaç döviz mevduatlarını mümkün olduğunca Türk Lirası’na çevirmek. Bunu yaparken de vatandaşın zarar etmesini önlemek.

Döviz bozdurulup Türk Lirası’na geçildikçe Merkez Bankası dövizi toplayacak, rezervi artacak.

Amaç döviz yatırımlarının Türk Lirası’na dönmesi, Türk lirası yatırımlarının da Türk Lirası’nda kalması.

Kurun daha da aşağı inmesi bekleniyor.

Temel hedef Türk Lirası’nın güçlendirilmesi.

Tasarruf için başka yöntemler cazip hale getiriliyor. Bireysel emeklilik gibi... Devlet artık yüzde 25 yerine yüzde 30 katkı verecek. Şu an BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 300 milyar liralık bir kaynak bulunuyor. Bunun yaklaşık 500 milyar liraya çıkması hedefleniyor.

Merkez Bankası, kuru dengede tutacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Büyük firmalar 1,5 milyar dolar satın aldı”

Fırat, ayrıca ekonomi kaynaklarının kendisine Türkiye’nin büyük ve önemli firmalarının salı günü 1,5 milyar dolar aldığını söylediğini ifade etti:

Üst düzey ekonomi kaynaklarımdan çok şaşırdığım bir bilgi daha öğrendim. Kur korumalı vadeli mevduat ürününün açıklanmasının ardından, kurda daha da fazla bir düşüş öngörülüyordu. Ancak kaynaklarım, Türkiye’nin büyük ve önemli firmalarının salı günü tam bir buçuk milyar dolar aldıklarını söylediler. Neden sorusuna aldığım yanıt şu oldu: “Belli ki kurun düşmesini istemeyen bir kesim var. Salı günü yani kur düşerken, bu miktarda dolar alımı iyi niyetli değil, tüm vatana yapılan bir kötülük.” Sanırım bazen hepimizin aynı gemide olduğunu unutanlar oluyor. Kur düşüyor diye üzülenler, kuru yükseltmek için harekete geçenler, başlarını ellerinin arasına alıp biraz düşünsünler lütfen.

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU