HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Öcalan'ın mektubunu en iyi anlayan Kürt halkı ve HDP'lilerdir

Temelli: Türkiye kutuplaştırıcı dile son vermeli, parlamento yeni anayasa için çalışmalı ve kabine liyakate göre yenilenmeli

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul'da gayriresmi sonuçların açıklanmasının ardından ilk değerlendirmeyi yaptı.

Temelli, 23 Haziran seçimlerinde demokratik bir zemin sağlanabildiğini söyledi, CHP İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nu tebrik etti, İstanbul seçim sonuçlarının belirleyeni HDP’nin yaklaşımı olduğunu söyledi.

Tüm İstanbullulara teşekkür eden Temelli, seçimlerle Kürt halkının önemli bir inisiyatif kullandığını belirtti:

Aradaki farka bakarak Sayın İmamoğlu'nu kutluyorum. Umuyorum halklarımızın sandığa yansıttığı bu irade önümüzdeki dönemde kentin yönetimine de demokratik bir şekilde yansıyacaktır. Yerelde demokrasi anlayışının halkla, emekçilerle, kadınlar ile birlikte buluştuğu  bir anlayış...  Artık 24 Haziran ve sonrasına bakma zamanıdır. 

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, "Bugüne kadarki çatışmacı dilin hakim olduğu siyaseti hep reddettik.Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyin demokrasi ittifakı olduğunu vurguladık. İstanbul seçimlerinde çıkartılması gereken en önemli sonuç barış dilinin hakim olması, kutuplaşmış siyasetin ötelenmesi, aşılması gerektiğidir" deyip normalleşme ve yeni anayasa çağrısı yaptı:

Türkiye'nin olağanlaşması için hepimiz üzerine düşen sorumluluğu taşımalıdır. Geride bıraktığımız kutuplaşmış siyasetin yarattığı yıkımdan ülkeyi kurtarma zamanıdır. Türkiye toplumsal barışı var etmelidir.  Türkiye artık anayasısını yapmalıdır. Parlamentoya sesleniyorum. Gelin bütün partiler bir anayasa yapma sürecini başlatalım.  Türkiye toplumsal barışı var etmelidir. Çağrımız sadece parlamentoya değil tüm toplumumuza da yöneliktir.

Öcalan'ın mektubu 

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın seçim öncesi kaleme aldığı mektup ile ilgili de konuştu:  

Sayın Öcalan'ın mektubu üzerinden bir tartışma süreci izledik. Hiç bir pazarlığın içinde olmadık. Öcalan'ın mektubu bugün ortaya çıkan tablonun ne kadar içselleştirilmiş olduğu ile ortadadır.  Öcalan'ın açıklamalarını seçim hesaplarını sıkıştırmak kendisini anlamamak demektir. HDP herhangi bir kutuplaşmaya kendisini payanda etmemiştir. Sayın Öcalan’ın mektubunu en iyi anlayan Kürt halkı ve HDP’lilerdir.

 

Türkiye'nin Millet ve Cumhur ittifaklarıyla kutuplaştırıldığını öne süren Temelli, HDP'nin üçncü yolu önerdiğini, bunun gerekliliğinin de İstanbul seçim sonuçlarıyla ortaya çıktığını söyledi.  

Erken seçim sorusu

Temelli basın toplantısında HDP'nin erken seçim istediği ile ilgili bir soruya da yanıt verdi: 

Erken seçimi gündeme getirmedim. Demokratik bir anayasayı vaad ederek seçime gitmeyi arzularız. Kabinenin revizyonu gerekmektedir. Kabinenin Türkiye'nin gerçeklerine uygun, liyakatı esas alan şekilde düzenlenmesi gerektiği bir gerçektir. 

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU