İnsan hakları grubu, Kuzey Kore'de 7 kişinin Güney Kore videoları izlediği için idam edildiğini öne sürdü

Çalışma Pyongyang'ın uluslararası tepkiyi azaltmak için idamları kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği iddiasında bulundu

Genç erkeklerden oluşan Güney Koreli K-pop grubu NCT'nin hayranları, Seul'de koleksiyon kartları takası için bir metro istasyonunun girişinde toplandı (AFP)

Bir insan hakları grubu, Kim Jong-un'un Güney Kore videolarını izlemek veya dağıtmakla suçlanan 7 kişinin halka açık infazına başkanlık ettiğini söyledi.

6 yıllık bir zaman zarfında, iltica eden 683 Kuzey Koreliyle mülakat yapan Seul merkezli Transitional Justice Working Group (Geçiş Hukuku Çalışma Grubu) uyuşturucu, fuhuş ve insan kaçakçılığıyla da ilişkili suçlamalarla çoğu idam mangasıyla gerçekleştirilen toplam 27 infaz belgeledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup, Güney Kore merkezli muhalif çevrimiçi gazete Daily NK'nin, Kuzey Koreli yetkililerin bir adamı Güney Kore filmleri ve müzik videoları içeren CD ve USB'leri yasadışı şekilde sattığı için halka açık olarak infaz ettiği yönünde Mayıs 2021'de dile getirdiği iddiaları takip ediyor.

Grubun raporunda Güney Kore içeriği izlemekle ya da dağıtmakla suçlanan kişilere dair belgelenen 7 vakadan 6'sının 2012 ile 2014 arasında Ryanggang ilindeki Hyesan'da, birininse 2015'te Kuzey Hamgyong ilinin Chongjin şehrinde gerçekleştiği belirtildi.

Kim Jong-un Yönetiminde İşlenen Cinayetlerin Haritalandırılması: Kuzey Kore'nin Uluslararası Baskıya Tepkisi başlıklı çalışma, insan hakları ihlallerine yönelik uluslararası tetkikin artmasına cevaben Pyongyang'ın bilgilerin dışarı sızmasını önlemek için idam cezalarını kamuoyundan gizli bir şekilde yerine getirmeye başladığını da tespit etti.

Çarşamba günü yayımlanan raporun baş yazarı Park Ah-yeong, "Bulgularımız, Kim Jong-un rejiminin uluslararası tetkikin artması nedeniyle insan hakları meselelerine daha çok dikkat ettiğini gösteriyor" dedi.

Bu, ülkedeki insan hakları durumunun düzeldiği anlamına gelmiyor. Devlet liderliğinde işlenen cinayetler eskisi kadar aleni olmayan bir şekilde gerçekleşmeye devam ediyor.

Kuzey Kore esir kamplarının varlığını reddediyor ve Batı ülkelerini insan hakları eleştirisini kendisine karşı düşmanca politikalarının parçası olarak kullanmakla suçluyor.

Grup Kuzey Kore'nin geçmişte infazları halka uyarıda bulunma amacıyla kalabalığın toplanabileceği köylerde ve esir kamplarında gerçekleştirdiğini söyledi.

Fakat ülke, yetkililerin katılanları takip etmekte güçlük çektiği yoğun nüfuslu yerleşim yerlerinde infaz gerçekleştirmekten giderek kaçınmaya başladı.

Grup ülkenin sınırlara yakın yerlerde ve uyduların rahatça izleyebileceği tesislerde infazları durdurduğunu da söyledi.

Konumdaki bu değişiklik devletin eylemlerinin uluslararası toplumun tetkikinden nasıl etkilendiğine dair bir açıklama getirebilir.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/east-asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU