Asgari ücret bugün açıklanıyor... Kim, ne bekliyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Enflasyon karşısında ezdirilmeyen bir oranı hep beraber görmüş olacağız

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, 2022 yılı için uygulanacak olan asgari ücretin bugün, "enflasyon karşısında ezdirmeyen bir oran" şeklinde açıklanacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Nebati, "Asgari ücretlerle ilgili bugün açıklama yapılacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada enflasyon karşısında ezdirilmeyen bir oranı hep beraber görmüş olacağız" açıklamasında bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun konuyla ilgili toplantısı ise bugün 11.00'de başladı. Kararın öğleden sonra duyurulması bekleniyor. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı belirtiliyor.

Enflasyon rakamı

Verileri kamuoyunda tartışma yaratan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklamasına göre enflasyon kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 olarak gerçekleşti.

Asgari ücretle çalışan kaç kişi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de çalışan kayıtlı işçi sayısı 15 milyon 203 bin 423. Bunların 6 milyon 390 bin 19’u ise asgari ücretle çalıştı. Bu da kayıtlı işçilerin yüzde 42’sinin asgari ücretle çalıştığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kim, ne bekliyor?

Türk-İş Genel Başkanı:  4 bin lira.

KESK: 6 bin 200 lira.

Petrol İş: 400 dolar.

 İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Asgari ücrete enflasyon oranında yapılacak zammı işverenin karşılamasını, enflasyonun üzerindeki kısmın ise asgari ücret üzerindeki vergi yükleri azaltılarak devlet tarafından karşılanmasını makul bir çözüm olarak görüyoruz.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı: 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı azaltılmak sureti ile mutlaka yıl sonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. İşverenin asgari ücret yükünün hafifletilmesi noktasında da yapılacak zammın enflasyon oranı kadarlık kısmının işveren, üzerindeki kısmın da devlet tarafından üstlenilmesinin iyi olacağı düşünüyoruz. Asgari ücretteki artış enflasyonun en az 10 puan üzerinde olması gerekir.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak alınmalı ve hanede 2 çalışan olduğu varsayımından hareketle, o haneye en azından bir yoksulluk sınırı kadar gelir girmelidir. Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve prim desteği sağlanmalıdır. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır ve diğer emek gelirlerindeki artışlar asgari ücret artışının altında kalmamalıdır. Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5 bin 200 TL olmalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU