RTÜK, "Konuşanlar" programının katalogdan çıkarılmasına, EXXEN'e para cezası uygulanması karar verdi

Üst Kurul toplantısında, ihlaller nedeniyle EXXEN, Netflix, Halk TV ve FOX TV'ye yaptırım uygulandı

Konuşanlar programının sunucusu Hasan Can Kaya / Fotoğraf: Twitter

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) , dijital platformlarla bazı kanallarda yayımlanan ve şikayetlere konu olan programlara ilişkin değerlendirme yapıldı.

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, EXXEN platformunda yayımlanan "Konuşanlar" adlı programda, aile ve fertlerinin de dahil edildiği, cinsiyetçi unsurlar içeren çok sayıdaki küfür ve argo kelimenin ekranlara yansıtılmasının yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu kararı verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kitle iletişim araçlarında sıkça duyulan argo/küfür kullanımının zaman içerisinde bireyler tarafından kanıksanabileceği ve meşrulaşabileceği sonucuna varan Üst Kurul üyeleri, 6112 sayılı Kanun'da yer alan hükümlerin ihlal edildiği gerekçesiyle EXXEN'e idari para cezası ve katalogdan çıkarma (programın söz konusu bölümünün yayından kaldırılması) müeyyidesi uyguladı.

Netflix, Halk TV ve FOX TV'ye ceza

Netflix'te yayımlanan İspanyol yapımı bir filmi de ele alan RTÜK, söz konusu filmin eşcinselliğin, ensest ilişkilerin ve çiftler arası eş değiştirmenin yoğun olarak işlendiği bir kurgu üzerine inşa edildiği, bu durumun, toplumun manevi değerlerine ve genel ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle Netflix'e idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası (söz konusu filmin platformdan kaldırılması) verdi.

FOX TV'de yayımlanan "Yasak Elma" dizisi hakkında hazırlanan uzman raporun da görüşüldüğü toplantıda, yayıncı kuruluşa idari para cezası verildi.

Halk TV'ye de "Açıkça" ve "İki Yorum" programlarındaki ihlaller nedeniyle idari para cezası veren RTÜK, Tele 1'in "Demokrasi Arenası" programına da yaptırım uyguladı.

RTÜK, "Bagaj Savaşları" isimli belgeselinde hiçbir önlem alınmadan sigara içme ve duman görüntülerinin ekrana getirildiği gerekçesiyle de yayıncı DMAX'e idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU