ABD'nin en zenginleri hisselerini satmadan nasıl milyarlara ulaşabiliyor?

Elon Musk gibi pek çok zengin, hisselerini teminat göstererek gelir vergisinden kaçınıyor

Musk'ın 5 haftalık süreçte sattığı toplam Tesla hissesi, 11 milyona ulaştı (AFP)

Geçen ay Twitter'da anket açan Elon Musk, milyonlarca katılımcının yüzde 58'inin oyuyla Tesla hisselerinin yüzde 10'unu satmaya karar verdi. Daha önce 2010 ve 2016'da yalnızca iki kere hisse satan girişmci, bu hamlesiyle beraber bir kez daha vergi ödemek zorunda kaldı. 

Dünyanın en zengininin nakit para için bu yola girmesi kimilerini şaşırttı. Zira ABD'deki pek çok zengin, nakit para için hisselerini satmaktansa servetlerini teminat göstererek borç almayı tercih ediyor. Bu sayede vergiden de kurtulmaları eleştirilere neden oluyor. Musk da "Zenginler niye vergi ödemiyor?" eleştirileri karşısında hisse satarak vergi ödeme yoluna gitti.

Normalde bu yolu tercih edenlerden biri olan Musk, Tesla'daki hisselerinin üçte birinden fazlası teminat olarak gösterilmiş durumda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Forbes'un en zengin 400 Amerikalı'yı sıraladığı listede bu yönteme başvurduğu belirlenen 32 dolar milyarderinden biri olan Musk, Oracle'ın kurucusu Larry Ellison ve Walmart'ın varisi Jim Walton gibi isimlerle aynı yolda.

Kâr amacı gütmeyen gazetecilik kuruluşu ProPublica'ya sızdırılan ve 15 yıldan uzun süreyi kapsayan veriler de bu durumu ortaya koymuştu. 

Bu verilere göre,  2014-2018 arasında ABD'deki en zengin 25 kişinin varlıkları toplam 401 milyar dolar arttı. Ancak bu kişiler, bu süreç boyunca yalnızca 13,6 milyar dolar vergi ödedi.

Diğer mükellefler her yıl yıllık gelirlerinin yaklaşık yüzde 14'ünü gelir vergisi olarak federal hükümete öderken 25 kişinin toplam varlık kazanımının sadece yüzde 3,4'ünü vergi olarak hükümete vermesi tepki çekti. 

Zenginlerin varlıklarını teminat olarak gösterip kredi çekmesi, harcadıkları paranın gelir değil, borç üzerinden değerlendirilmesini sağlıyor. 

Uzmanlar, Amerikalı zenginlerin çoğunun hayat boyunca borçla geçinerek vergiden kaçındığını söylüyor. Bu sayede borç ödemelerini erteliyor ve kredilerin faiz maliyetlerini karşılıyor ancak teminat gösterdikleri varlıkları hiçbir zaman satmıyorlar. 

Independent Türkçe, Forbes, VoA

DAHA FAZLA HABER OKU