Etiyopya’da kontrol altına alınan darbe girişiminde Genelkurmay Başkanı öldürüldü

General Seare Mekonnen’in başarısız darbe girişimi sırasında koruması tarafından öldürüldüğü açıklandı

​Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed askeri darbe girişimi hakkında konuşuyor / Fotoğraf: Etiyopya Devlet Televizyonu

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ülkenin kuzeybatısında yer alan Amhara'da yerel hükümete karşı başlatılan darbe girişiminin kontrol altına alındığını açıklarken, devlet televizyonunda Genelkurmay Başkanı General Seare Mekonnen’in başarısız darbe girişimi sırasında koruması tarafından öldürüldüğü duyuruldu.

Devlet televizyonuna üniformalı olarak çıkan Başbakan Abiy Ahmed, ordudaki bir generalin önderliğinde Amhara'daki yerel hükümete karşı kalkışılan darbe girişiminin kontrol altına alındığını belirterek, ölü ve yaralılar olduğunu açıkladı.

Etiyopya devlet televizyonu, Amhara Güvenlik Şefi olan Asamino Tseg isimli bir generalin darbe girişiminin arkasında olduğunu duyurdu.

Televizyonda ayrıca yerel hükümet başkanı Ambachew Mekonnen ve danışmanının da darbe girişimi sırasında öldürüldükleri belirtildi.

Etiyopya'daki ABD Büyükelçiliği, Amhara’da bulunan Bahir Dar şehrinde yaşanan gelişmelerin ardından ülkede yaşayan ABD vatandaşlarına bir takım uyarılarda bulundu.

Darbe girişiminin ardından ülkede internet 5 saat süresince kesildi ve Genelkurmay Başkanı’na yapılan saldırı da dahil gelişmeler hakkında bir süre bilgi alınamadı.

Başbakanlık ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Amhara'daki darbe girişimi anayasaya aykırı ve bölgede ulaştığımız barışı baltalamayı amaçlıyor. Bu girişim yasa dışı ve tüm Etiyopyalılar tarafından reddedilmelidir. Federal hükümet bu silahlı grubu yenmek için tüm yeteneklere sahiptir” denildi.

Abiy Ahmed, Nisan 2018’de iktidara geldiğinden bu yana ülkede demokrasiyi yaymaya çalıştı.

Basın özgürlüğü ve insan haklarının durumunu iyileştiren Ahmed, ordu ve istihbaratta görev yapan çok sayıda kişiyi tutukladı. Ancak ülke, özellikle arazi mülkiyeti ve kaynaklarının kullanılması konusunda etnik gruplar arasındaki çatışmalara sık sık sahne oluyor.

Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti’nin idari yapısı, etnik kökenlere göre şekillendirilmiş 9 farklı eyaletten ve ayrıca Addis Ababa ve Dire Dawa gibi iki farklı özel şehir yönetiminden oluşuyor.

Oromo ve Amhara halkı, ülkenin en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip ülkede, nüfusun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar, yüzde 27'lik kısmını Amharalar oluşturuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU