İrfan Aktan ve Bülent Arınç'tan 140journos'a tepki: Bu kompozisyondan haberim olsaydı, asla konuşmazdım

Gazeteci İrfan Aktan, "Böyle bir kompozisyonda yer almak, isteyeceğim son şey olurdu" ifadesini kullanırken Bülent Arınç ise "Peker belgeselinde olduğumu söylemediler. Röportajın hangi maksatla kullanılacağını bilmiyordum" diye konuştu

Görsel: YouTube

140journos Sedat Peker'in de genişçe yer aldığı "Ya devlet başa" başlıklı bir belgesel hazırladı. 

Belgeselde Peker dışında Bülent Arınç, İrfan Aktan ve İsmail Saymaz'ın görüşlerine de yer verildi.

Aktan belgeseli yayınlanmasının ardınan Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Peker'in de olduğu bu kompozisyondan haberim olsaydı, aslı konuşmazdım" ifadelerini kullandı.

"Keşke 140journos yaptığımız röportajın tümünü ayrıca yayınlasa"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 Aktan, şunları kaydetti:

Bir süredir 'yakında bir Peker belgeseli yayınlanacak' fısıltılarına ben de kulak kabartıyordum. Meğer o belgeselde, haberim olmadan ben de varmışım!  140journos  ekibi beni arayıp 'farklı kesimlerden gazeteciler/siyasetçiler/tanıklarla röportaj' yapacaklarını söylemişlerdi 

Benim açımdan aslolan kendi sözümdür diye düşünüp devletin Kürt politikasına, mevcut rejimin yapısına vs, dair yaklaşık bir saatlik bir röportaj verdim. Ama elbette Peker'in de olduğu bu kompozisyondan haberim olsaydı, asla konuşmazdım.

1639372610092-new-project-6.png
Gazeteci İrfan Aktan

21 yıllık gazeteci olarak 'belgeselde kimlerin olduğunu maalesef konuştuklarımıza söylemiyoruz' dediklerinde "o halde maalesef ben de konuşamam" demem gerekiyordu. Hata bende ama söylediklerimin arkasındayım. Keşke  140journos yaptığımız röportajın tümünü ayrıca yayınlasa...

Benim açımdan Peker, yaptığı ifşalarla suçlarından azade kalmış biri olamaz. Zira o, halka karşı işlenmiş suçların bir aktörü ve hâlâ bunları gizlemeye devam ediyor. Demokratik bir sistem ortaya çıktığında bunların tümünün hukuk önünde hesabının verilmesi gerekiyor.

Öte yandan hemen her hafta söyleşi yapan, başkalarının bana konuşmasını isteyen bir gazeteci olarak başkalarından gelen röportaj taleplerini imkân elverdikçe olumlu karşılıyorum. Ama dediğim gibi, böyle bir kompozisyonda yer almak, isteyeceğim son şey olurdu.

Arınç: Sedat Peker belgeseline konuşmadım

AK Parti'nin kurucularından eski Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da "Benim konuşmamda Sedat Peker yok veya Sedat Peker'le bağlantılı bir şey yok" dedi.

Halk TV canlı yayınına bağlanan Arınç, "Benimle Ankara'da röportaj yaptılar. Bunu 20 dakika ile özetlemişler. Kurguda da 12 dakikaya düşmüştü. Kurgu montaj onlara ait. Ancak benim bu röportajda Sedat Peker ile ya da Sedat Peker'in anlattıkları ile ilgili herhangi bir şey bulunmamakta. Sedat Peker belgeseline konuşmadım. Peker belgeselinde olduğumu söylemediler. Röportajın hangi maksatla kullanılacağını bilmiyordum" dedi.

Öte yandan sözkonusu belgeselin başında "Bu filmde yer alan kişi ve kurumların birbiriyle ilişkisi yoktur. Editoryal bir tercihle gizlilik sözleşmeleri kapsamında röportaj verenlerin isimleri birbirlerine bildirilmemiştir" açıklaması yer alıyor. 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU