İTÜ'lü öğrencilerin Erasmus mağduriyeti sürüyor: "Önce söz verilen hibeleri düşürdüler, şimdi onu bile ödemiyorlar, ortada bırakıldık"

Bir ya da iki dönemliğine eğitim almak üzere Avrupa'ya giden İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri arasında hibesi hiç verilmeyenler de yalnızca iki aylık ödeme alanlar da var. Öğrenciler, okulları tarafından "yüzüstü" bırakıldıkları görüşünde

Bu yıl Erasmus programı kapsamında bir ya da iki dönem yurtdışında eğitim alacak 766 İTÜ öğrencisinin bir kısmı, maddi sorunlar nedeniyle değişim programından vazgeçti. Gidenler ise okullarının kendilerini mağdur ettiğini dile getirerek İTÜ Erasmus Ofisi’ne “Ödememizi yapın” çağrısında bulundu / Fotoğraf: AA

Öğrenci değişim programı Erasmus kapsamında Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği hibeler, Türkiye Ulusal Ajansı üzerinden üniversitelere aktarılsa da bu yıl birtakım sorunlar yaşanıyor.

Türkiye'deki bazı okullar, öğrencilerini mağdur etmemek adına sorunları kendi içinde çözüp öğrenci hibelerini yatırdı. 

Independent Türkçe'ye ulaşan İstanbul Teknik Üniversiteli (İTÜ) gençler ise okullarının kendilerini "yok saydığı" ve Avrupa'da parasız bıraktığı eleştirisini yöneltti.

Avrupa'ya 4 aylığına (bir dönem) gidenlere de 8 aylıklara (iki dönem) da 2,5 aylık hibe verilecek

İTÜ'nün tek dönem yurtdışına giden Erasmus öğrencileri için 4 aylık ödeme yapması beklenirken, bu sürenin 2,5 aya çekilmesi nedeniyle 1,5 aylık mağduriyetlerinin söz konusu olduğunu belirten gençler, iki dönemliğine anlaşanların daha da sıkıntıya düştüğünü aktardı. Zira 8 aylık ödeme almayı planlayan gençlerin hibeleri de 2,5 ay ile sınırlı tutuldu.

Ancak İTÜ'lü pek çok Erasmus öğrencisi, aylardır yurtdışında olmalarına rağmen hiçbir ödeme alamadı.

Türkiye'deki bazı okullar ödemeleri aksatmadı

Sorunu neden sadece Türkiye'deki bazı üniversitelere giden öğrencilerin yaşadığı da merak konusu oldu. 

Avrupa'ya giden İTÜ'lü öğrenciler, farklı ülkelerden gelenlerin benzer durum yaşamadığını, hatta pek çoğunun daha gelmeden hibelerinin tamamını aldığını ifade etti.

İTÜ'lüler, Türkiye'deki bazı üniversitelerin de Erasmus programına giden öğrencilerinin hibelerini aksatmadığını ancak okullarının kendilerini zor durumda bıraktığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"İTÜ iki dönem gidenlerin hibesini çeyreğe, tek dönem gidenlerinkini yarıya düşürdü"

Bu isimlerden biri fizik bölümü öğrencisi Mert Dil.

İTÜ'de çok başarılı bir öğrenci olduğunu ifade eden 22 yaşındaki Dil, Erasmus programıyla 2 dönemliğine Fransa'nın Paris kentindeki Sorbonne Üniversitesi'ne gittiğini söyledi.

Okulun hibeleri aksatması nedeniyle mali açıdan zorluk çektiğini belirten Dil, bu durumun psikolojisini de etkilendiğini, yaşadıklarının kendisine dönem kaybı olarak yansıyacağını ve master başvurusunu da bir yıl ötelemek zorunda kalacağını aktardı.

Yaşananların ailesini çok zorladığını, kendisinin de manevi olarak çöktüğünü belirten Dil, "Parayı nasıl ödeyeceğimi düşünmekten derslerime odaklanamadım. Büyük ihtimalle derslerimden kalıp, okulumu uzatıp döneceğim. Akademik hayatım da lekelendi" dedi.

İTÜ'nün, eylül ayında 'bir dönem de iki dönem de Avrupa'ya gidilse 2,5 aylık hibe verecek" açıklaması yaptığını hatırlatan Dil, "Aylık 600 eurodan bin 500 euro yapıyor. Bunun da 300'ünü şubat ayında vereceği açıklandı. İki dönemliğine geldiğim için 600 eurodan 8 ay hibe alacağımı düşünürken, bu para bin 200 euroya düştü. Halbuki tek dönem gidenlere 2 bin 400, iki dönem gidenlere 4 bin 800 euro vermesi gerekirdi. İTÜ, iki dönem gidenlerin hibesini çeyreğe, tek dönem gidenlerinkini yarıya düşürdü. Gelecek ay Avrupa'dan dönecekken hibe sözleşmeleri hala ellerine ulaşmayanlar var. Sözleşmenin ıslak imza ile doldurulup okula geri gönderilmesi gerekiyor ki okul prosedürleri işletsin ve sonra ödemeyi yapsın. Okul süreci uzattıkça uzatıyor" diye konuştu. 

 

Mert Dil İTÜ.jpg

Fransa'da kütüphanelerin çalışma saatleri fazla diye çalışanların grev yaptığını, temizlik işçilerinin de eylemde olduğunu, sarı yelekliler protestolarının da sürdüğünü belirten Mert Dil, "Burada çoğulculuğun gücünün farkındalar. Herkes hakkını arıyor. Fransa'da karşılaştığım en önemli şeylerden biri hak aramak oldu" görüşünü dile getirdi  / Fotoğraf: Independent Türkçe

"En üzücüsü de 'İTÜ böyle yapmaz' demiştik ama yaptı"

Başta yurt ve ulaşım olmak üzere tüm anlaşmalarını 1 yıl üzerinden yaptığını ve ikinci dönem Türkiye'ye dönse bile bunları ödemek zorunda kalacağını söyleyen Dil, yalnızca konaklama maliyetinin aylık 313 euro olduğunu söyledi. İTÜ'nün ödeme yapmadığını vurgulayan Dil, "Paris'te nasıl geçiniyorsun?" sorusuna bir miktar burs bulduğunu ancak bu paranın da 1,5 ay içinde tükeneceğini kaydetti. 

"Zar zor, her yere mail atıp, arayıp, ulaşıp Fransa devletinden bir miktar burs aldım" diyen Dil, şöyle devam etti:

"Şu an onunla geçiniyorum ama şubat ayına kadar hiç param kalmayacak. 4. ayımın kirasını ödeyebilecek durumum şu an yok. İTÜ ödeme yapmıyor. Türkiye'deki bazı üniversiteler ise öğrencilerine tam hibe verdi. Dönemlik bin 800 euro ödeyenler var. Ama Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden İTÜ, bizi mağdur etti. Çok büyük hayal kırıklığına uğradık. İTÜ sorunumuzu bildiği halde bizi görmezden gelmeyi tercih etti, ortada bıraktı. En üzücüsü de 'İTÜ böyle yapmaz' demiştik ama yaptı."

 

İTÜ Taşkışla Twitter.jpg
Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden İTÜ'nün Maçka'daki Taşkışla yerleşkesi / Fotoğraf: Twitter

 

"Fransa'daki 4'üncü ayım ve okul hiç hibe yollamadı"

Paris'teki bir diğer İTÜ'lü Erasmus öğrencisi ise Ezgi Kaya.

Bir dönemliğine mimarlık okumak için gittiği Fransa'daki 4'üncü ayında henüz kendisine hiç ödeme yapılmadığını aktaran Kaya, vize alırken İTÜ'yü sponsor gösterdiklerini ancak okullarının arkalarında durmadığını öne sürdü.

"Hibeye güvenip geldik, ortada bırakıldık"

Hibeye güvenip Avrupa'ya gittiklerini ve "ortada bırakıldıklarını" öne süren 22 yaşındaki Kaya, Fransa'daki pahalılıktan yakınarak, "Ödememin yapılması için gerekli belgeyi buradan yolladım, hala okula ulaşmasını bekliyorum. Prosedürlerden sonra ödeme yapılıyor. Ailem çok şükür beni finanse edebilecek durumda ama burada bir mimarlık öğrencisinin sürekli kullandığı malzemeler bile çok pahalı. Düşünün, 10 adet A3 kağıdı 10 Euro! Bu bir mimarın günlük rutininde kullandığı bir şey. Burada okuması maddi anlamda çok güç. Sürekli eksiden harcıyorsunuz. Euro kuru şu an 15! Aileniz için çarpı 15 masraf olduğundan dengelemeye çalııyorsunuz ama çok zor. Hibe zaten ödenmiyor, ödendiğinde de eksik verilecek. Tam ödense dahi ancak günlük giderleri karşılayabilir. Burada sosyalleşmek, gezmek, bir yemeğe çıkmak lüks" şeklinde konuştu.

"Okulun sizi ciddiye almaması çok kırıcı ve sinirlendirici"

En üzücü noktanın okullarının kendilerini ciddiye almaması olduğunu savunan Ezgi Kaya, "Okulun sizi ciddiye almaması çok kırıcı ve sinirlendirici. Maillere cevap vermiyorlar ya da iletişimi bitiriyorlar. Hibe, ödül gibi veriliyor ama zaten bu bizim hakkımızdı. Erasmus programı kapsamında 5 ay verilmesi gereken parayı zaten 2,5 aya düşürdüler. Aylık 600 eurodan 3 bin euro verilmesi gerekiyordu ama hem bunu bin 500'e indirdiler hem de onu da vermediler. Euroyu gelmeden 10 liraya göre hesaplamıştık, şimdi 15'e yükseldi. Her açıdan mağduruz" ifadelerini kullandı.

İTÜ'de çok kaliteli bir mimarlık eğitimi aldığını da belirten Kaya, Fransa'da o kadar yoğun ve zorlu bir eğitimden geçilmediğini, oradaki öğrencilerin kendileri gibi maaş, gelecek kaygısı yaşamadığını, Türklerin ise sürekli ekonomi konuşup stres yaşadığı yorumunu yaptı.

Kaya, eğitime odaklanmak dururken sürekli farklı şeyleri düşünmek zorunda kalmalarını "çok üzücü bir durum" olarak niteledi.

 

Ezgi Kaya İTÜ.jpg
Ezgi Kaya da İTÜ tarafından "mağdur edildiklerini" öne sürüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"4 aydır Almanya'dayım, hiç hibe almadım"

22 yaşındaki Berkay Akpınar ise İTÜ Makine Fakültesi İmalat Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi.

Almanya'nın Darmstadt kentindeki Darmstadt Teknik Üniversitesi'ne 2 dönem eğitim almak için giden Akpınar da Ezgi Kaya gibi 4 aydır yurtdışında olmasına rağmen İTÜ'den henüz hiç hibe alamadığını ileri sürdü. 

Akpınar, "İTÜ'nün normal şartlarda 2 dönem için gelenlere ödediği para 4 bin 800 euroydu. Bu para bile aslında çok yetersiz çünkü yurt masrafı aylık 365 euro. Ancak bu yıl 1 bin 500 euro ödeneceği açıklandı! O para da ödenmedi. Çok zor durumdayız" dedi.

"Okumaya geldim, hibem gecikince garsonluğa başladım”

Akpınar, öğrenci değişimi programıyla gittiği Almanya'da, İTÜ'nün hibeyi geciktirmesi nedeniyle masraflarını karşılamak için garsonluğa başladığını anlattı.

"Almanya'da öğrenci olarak geldiğinizde çalışma izniniz var" diyen Akpınar, şunları ifade etti:

"İş buldum, garsonluğa başladım. Haftada 2 gün (cuma ve cumartesi), 8'er saat çalışıyorum. Saatlik 10 euro alıyorum. Aylık 650 euro kazanıyorum. Yurt masrafımı ödeyip, kalanla ayı geçirmeye çalışıyorum. Burada farklı ülkelerden arkadaşlarım var. Sosyal, kültürel etkinliklere katılıyorlar, geziyorlar. Yabancı bir ülkede bunları da yapmanız gerekli ama hiçbir yeri göremedim, hiçbir etkinliğe katılamadım. Onların gittikleri hiçbir yeri göremedim, katılamadım. Avrupa'dan gelen arkadaşlarım bu hafta Strazburg'a gidiyorlar Fransa'ya, ben garsonluk yapıyorum. Ben her şeyden vazgeçiyorum…"

 

Berkay Akpınar İTÜ.jpg
Berkay Akpınar, İTÜ'nün hibe ödemesi için gereken belgeyi, bir ayı aşkın süre önce posta ile yolladığını ancak okuldan henüz yanıt alamadığını söylüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Babam borç para alarak beni buraya gönderdi"

Yurtdışına ilk gidişte uçak bileti parası, yurt depozitosu gibi ödemeleri halledilmesi gerektiğinden, o dönemi en çok paraya ihtiyaç duyulan zaman olarak niteleyen Berkay Akpınar, babasının borç para alarak bunu sağladığını ifade etti. 

Akpınar, Erasmus'a gitmeden önce İTÜ'nün kendilerinin yanında olduğunu hissettirdiğini ancak gittikten sonra işlerin tamamen değiştiğini ve maddi boyutta hiçbir şey göremediklerini de savundu.

"İTÜ, Erasmus konusunda çok başarısız bir yönetim sergiledi"

Türkiye'deki diğer üniversitelerden hibesini daha Almanya'ya gelmeden alanların bulunduğunu da belirten Berkay Kayapınar, "Bu okullar bunu nasıl başardı? İTÜ, Erasmus konusunda çok başarısız bir yönetim sergiledi" ifadelerini kullandı.

Erasmus'a kabul edilen her öğrencinin belli bir not ortalaması tutturduğuna ve dil puanı aldığına da dikkati çeken Kayapınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erasmus'a kura ile seçilmedik, hak ettik, kazandık. Her öğrencinin parasını AB, Türkiye'ye ödüyor. 8 ay almayı planlarken 2,5 ay alacağım, zaten onu bile alamadım. Ailem zengin değil, buraya borç parayla geldim ama çok zengin dahi olsaydım, bu paranın kazanılmış bir hak olduğunu düşünüyorum ve er geç alacağım." 

Son olarak Türkiye ile Almanya'daki eğitimi kıyaslamasını istediğimiz Berkay Akpınar, İTÜ'deki hocaların çok kalifiye, verdikleri eğitimin de çok kaliteli olduğunu belirterek, Almanya için ise “Burada çok para, kaynak var. Laboratuvarlar, imkanlar çok iyi. Ekonomik gelişmişlikle alakalı" yorumunu yaptı.

 

öğrenci bilgisayar eğitim defter kalem AA.jpg

Türkiye'de yılda 60 bin öğrenci "Erasmuslu" oluyor / Fotoğraf: AA

 

"Kimsenin cebinden bir şey almıyoruz, bu AB'den gelen bir para"

27 yaşındaki Tunç Gürsoy ise İTÜ'de deprem mühendisliği yüksek lisansı yapan bir isim.

İki dönemliğine Slovenya'nın başkenti Ljubljiana'daki Ljubljiana Üniversitesi'ne giden 27 yaşındaki Gürsoy da İTÜ'lü diğer Erasmus öğrencileri gibi yaşananlara tepkili.

"Geldiğim ülkede aylık hibe 450 euro. 8 ay verilecek diye anlaştık, 2,5 aya düşürüldü! Yaklaşık 4 aydır buradayım, 2 aylık ödeme yapıldı. Kimsenin cebinden bir şey almıyoruz, bu AB'den gelen bir para" diyen Gürsoy, Erasmus'un her öğrencinin yaşaması gereken bir tecrübe olduğunu belirtse de Türkiye'den gelen bir öğrencinin en ucuz maliyetli şeyleri alırken, yaparken bile en az 3-4 kez düşünmek zorunda kaldığını belirtti.

Avrupa'dan gelen öğrencilerin ise hiç böyle sorunlar yaşamadığını savunan Gürsoy, "Bizim gibi hesap kitap yapmalarına gerek yok, kaygıları yok ama Türkiye'den gelenler bir program yaparken dahi kaç kere düşünüyoruz. Zor durumda kaldık, keşke bu kadar belirsizlik olmasaydı" dedi.

 

Tunç Gürsoy İTÜ.jpg
2 aylık ödemesi yapılan Tunç Gürsoy, Slovenya'da 6 ay daha kalacağını ancak yalnızca 15 günlük hibe alabileceğini söylüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ne olmuştu?

AB'nin bu sene Türkiye'nin beklediği oranda bütçe açıklamadığı öne sürülmüş, eylül ayında Independent Türkçe'ye konuşan İTÜ'lü Erasmus öğrencileri, genel olarak okulların bu yılki hibe sıkıntısından aylardır haberdar olduğunu ve öğrencilerini bilgilendirdiğini, İTÜ'nün ise son ana kadar kendilerine hiçbir açıklama yapmadığını ifade etmişti.

Öğrenciler tepkilerini, "Madem hibe bütçesi düşmüştü, o zaman öğrenci kontenjanı neden azaltılmadı da biz ortada bırakıldık. Erasmus hibeleri 2,5 aya düşürüldü, Avrupa'da ortada bırakıldık, nasıl barınalım, ne yiyip içelim?" sözleriyle dile getirmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU