78 eski milletvekilinden bildiri: Montrö'yü savunmak suç değil, yurttaşlık görevidir

Emekli amirallere eski milletvekilleri destek çıktı. "Montrö'yü Savunuyoruz" başlığıyla duyurulan Parlamenterler Bildirisine 78 eski vekil imza attı

104 emekli amral hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı / Fotoğraf: AA

Montrö ve "Cübbeli Amiral"e ilişkin açıklamaları nedeniyle haklarında iddianame hazırlanan emekli amirallere, eski milletvekilleri destek çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Montrö'yü Savunuyoruz" başlığı ile ortak açıklama yapan 78 eski milletvekili, "Montrö Sözleşmesi'nin önemini bir daha vurguluyor, anayasal hakların kullanılması ve korunmasına kuvvetle sahip çıkıyoruz" dedi.

Anayasal hak

Aralarında Ahmet Tan, Güldal Mumcu, Fikri Sağlar, Mehmet Ziya Yergök, Hüsnü Bozkurt, Kemal Anadol ve Necla Arat'ın da aralarında olduğu 78 milletvekilinin yaptığı açıklamada, emekli amirallerin hakkında iddianame hazırlanmasının, "Türkiye'de evrensel hukukun uygulanması konusunda tereddüt yaratacak bir nitelik taşıdığı" vurgulandı.

78.jpg
Bildiriye 78 eski milletvekili imza verdi / Ekran Görüntüsü: Cumhuriyet

 

Atatürk'ün eseri

Emekli amirallerin açıklama yapmasının anayasal hak olduğu, "Türkiye'nin tapusu olan Lozan Antlaşması'nın boşluğunu dolduran Montrö Sözleşmesi'nin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının, Marmara'nın, dolayısıyla Türkiye'nin ve Karadeniz'de kıyısı olan ülkelerin güvenliğini sağladığı" aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgesindeki konumu ve çevresindeki deniz alanları üzerindeki haklarıyla egemenliğini güvence altına alan çok önemli uluslararası bir belgedir. Türkiye'nin egemenliği le doğrudan bağlantılı olmanın yanı sıra ülkemize bölgesel ve küresel barışı koruma açısından yaşamsal bir sorumluluk yüklemektedir. Karadeniz'de uluslar arası bir gerginliğin söz konusu olduğu bugünlerde Montrö'yü savunmak ve korumak daha da önem kazanmıştır. Böyle  bir dönemde Montrö'yü savunmayacağız da ne zaman savunacağız? Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eseri olan Montrö'yü savunmak suç değil, tam tersine yurttaşlık görevidir. Montrö Sözleşmesi'nin önemini bir daha vurguluyor, anayasal hakların kullanılması ve korunmasına kuvvetle sahip çıkıyoruz

12 yıla kadar hapisleri isteniyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiri yayınlayan 104 emekli amiral hakkında hazırladığı iddianamede  'Anayasal düzene karşı suç için anlaşmak' suçlamasıyla TCK 316'ncı maddeden ceza istendi. 

İddianame kabul edilirse, amiraller 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU