Tekstil ve hazır giyim sanayicisi arasındaki iplik krizinde bakanlık devreye girdi

Bakan Muş, birlik başkanlarına uzlaşma için 1 ay süre vererek, pamuk fiyatlarındaki hareketlere göre müdahale edilebileceği sinyalini verdi

Hazır giyim sektörü temsilcileri, pamuk ipliğinin Türkiye'de yurtdışından yüzde 20'ye yakın daha pahalı olduğunu ve bunun da rekabeti engellediğini belirtiyor / Fotoğraf: AA

Tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcileri arasında, pamuk ipliğinde yurtiçi ve yurtdışı fiyatları arasında açılan fark nedeniyle yaşanan soruna Ticaret Bakanlığı da dahil oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DÜNYA'dan Yener Karadeniz'in haberine göre, geçen hafta her iki sektör temsilcileri ile ortak istişare toplantısı kapsamında bir araya gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birlikleri (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz'e bir ay süre vererek, "Odalarınız karşılıklı. Bu sorunu kendi aranızda çözün" dedi.

2,5 saat süren ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle'nin yanı sıra sektör ihracatçı birlikleri başkanları ve iş insanlarının katıldığı toplantıda, pamuk ipliği ticaretinin bir ay süreyle incelenmesi talimatını da veren Bakan Muş, başkanların ortak bir çözüm üzerinde uzlaşamaması halinde pamukta meydana gelecek fiyat hareketlerinin sonuçlarına göre yüzde 5-8 arasında olan ilave gümrük vergilerinin akıbetine karar vermesi bekleniyor.

İplik ve elyaf ihracatı katlandı

Hazır giyim sektörü temsilcileri, uzun süredir pamuk ipliğinin Türkiye'de yurtdışından yüzde 20'ye yakın daha pahalı olduğunu, üstelik terminde sıkıntı yaşadıklarını ve bunun tam da talebin Türkiye'ye kaydığı dönemde rekabeti engellediğini belirtiyor. Hazır giyim sektör temsilcilerinin iddiasına göre son bir yılda pamuğun fiyatı dünyada yüzde 57, Türkiye'de yüzde 86'6 artış gösterdi. Pamuk ipliğini yurtiçinden uluslararası piyasalara göre 0.80-1 dolar daha pahalıya aldıklarını dile getiren sektör temsilcileri, fiyat artışının yanı sıra tedarikte de sıkıntı çektiklerini, daha önce 2-3 haftada gelen ham maddenin şimdi 4-5 haftada ellerine ulaştığını, ürünün ihracata daha fazla gittiğini belirtti.

İTHİB tarafından açıklanan kasım ayı rakamlarına göre toplam iplik ihracatından yüzde 33,8 pay alan pamuk ipliği ihracatı, ocak-kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107 artarak 819 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Pamuk elyafı ihracatı ise aynı dönemde yüzde 95,8 artarak 353 milyon dolara yükseldi.

Mustafa Gültepe, elyafın kilogramının 2, ipliğin 4 ve kumaşın ise 6-7 dolara ihraç edildiğini, bu ürünlerin hazır giyime dönüştürülmesi halinde ise fiyatın 16-17 dolara kadar çıktığını belirtti.

"Düşürülmesi ya da askıya alınmasını bekliyoruz"

Geçen hafta gerçekleşen toplantı ile ilgili değerlendirme yapan Mustafa Gültepe, "Konuyla ilgili raporumuzu sunduk, savunmamızı yaptık. Her ne kadar uluslararası piyasada pamuk fiyatları şu an biraz olsun gerilese de yüzde 20 gibi fiyat farkı olmaması lazım. Bakan Mehmet Muş da fiyatların aşağı çekilmesini, bizim de kendi aramızda anlaşabileceğimizi söyledi. Söz konusu ürünlerin ihracatının ve iç piyasa hareketinin de bir ay boyunca incelenmesini istedi. Bizim beklentimiz ilave vergilerin düşürülmesi ya da geçici olarak askıya alınması yönünde karar verilmesi" diye konuştu.

"Türkiye'de en az korunan ürün pamuk ipliği"

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Türkiye'nin daha ucuza iplik ihraç etmediğini bunu da değerlendirme toplantısında faturalarla, anlaşmalar ile sunduklarını söyledi. "O konuda iplik tarafının veremeyeceği bir hesabı yok" diyen Öksüz, "Global piyasalarda pamuk fiyatlarının artmasından kaynaklanan bir artış var. İkincisi boya, kimyevi maddeler, enerji maliyetleri arttı. Yılbaşında işçilik ücretleri de artıyor. Ciddi bir maliyet artışı söz konusu. Bu da ister istemez ürün fiyatına yansıyor. Biz de bunu arzu etmiyoruz elbette" dedi.

 "Yüzde 20 fiyat farkı kabul edilemez"

Değerlendirme toplantısına katılan bir başka isim olan TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, özellikle müşterilerin fiyat konusunda baskı yaptığı böyle bir dönemde hammaddede yüzde 20 fiyat farkı oluşmasının doğru olmadığını ve bunu raporlarla da Bakan Mehmet Muş'a sunduklarını anlattı.

Fayat, "Hindistan'dan 5 dolara pamuk ipliği alıyorsak burada 6 dolar. Türk pamuğu Hindistan ya da Pakistan'dan daha iyi olduğu için yüzde 5-10 daha pahalı olabilir o sorun değil ama yüzde 20 fiyat farkı bizim için çok yüksek. Buradaki ek vergilerin en azından yarıya indirilmesi iyi olurdu. Bunları anlattık. Olumlu geçti toplantı. Biz fiyat farkının düşürülmesi ya da vergilerin yarıya indirilmesi yönünde karar verilebileceğini düşünüyoruz, öyle umuyoruz" diye konuştu.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU