Parlamento başkanının "kaçak" sözünün ardından Ermenistan'da savaş esirlerinin ailelerinden protesto

Simonyan, 16 Kasım'da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalarda esir alınan askerleri 'silahlarını bırakan' ve 'kaçarken' yakalanan asker kaçakları olmakla suçlamıştı

Ermenistanlı savaş esirlerinin aileleri, başkent Erivan'daki hükümet binasının önünde toplandı / Fotoğraf: Twitter @JAMnewsCaucasus

Ermenistanlı savaş esirlerinin aileleri, Parlamento Sözcüsü Alen Simonyan'ın esirlerle ilgili sözlerinin kamuoyuna yansımasının ardından başkent Erivan'daki hükümet binasının önünde toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı internet sitelerine yansıyan görüntülere göre  Ermenistan Parlamentosu Sözcüsü Alen Simonyan Azerbaycan'ın elindeki Ermeni savaş esirlerinin kaçak olduğunu ve askerlerin mevzilerini terk ettikten sonra ele geçirildiklerini söylüyor. 

Mahkumların ve kayıp askerlerin aileleri, videonun gündeme gelmesinin ardından 7 Aralık akşamı bir miting düzenleyerek Simonyan'ın kendileriyle görüşmesini ve ifadelerine açıklık getirmesini talep etti.

Gösteri 8 Aralık günü de devam etti.

Muhalefetteki Ermenistan İttifakı'na mensup milletvekilleri ailelerle görüşmek için dışarı çıktı.  Milletvekili Aspram Krpeyan "Ermenistan İttifakı olarak iktidar partisine 'Simonyan'ın söylediklerinin kendi siyasi fraksiyonlarının bakış açısını mı yoksa kişisel görüşü mü yansıttığını' sorduk, şu ana kadar bir yanıt yok" dedi.

Askerleri suçladı

Kısaltılmış videoda Alen Simonyan'ın askerlerin ailelerinin de 'oğullarının kaçak olduğunu' bildiğini söylediği duyuluyor.

Videonun tamamında Simonyan'ın, Azerbaycan'ın Ermenistan'dan taviz almak için savaş esirlerini "kaldıraç" olarak kullanmasından yakındığı görülüyor. 

Videoda Simonyan 16 Kasım'da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalarda esir alınan askerleri 'silahlarını bırakan' ve 'kaçarken' yakalanan asker kaçakları olmakla suçluyor.

Görüntülerde Simonyan, Paşinyan yönetiminin Azerbaycan esaretindeki askerler hakkında son zamanlardaki küçümseyici yorumlarının da  Azerbaycan hükümetine 'tüm ülkeyi savaş esirleriyle tehdit edemeyeceklerine' dair bir mesaj olduğunu söylüyor.

Ermenistan medyasına yansıyan haberlere göre Simonyan, "Açıkçası, yine de onları geri getireceğiz, bu tartışılabilir değil. Azerbaycan bir şekilde savaş esirlerini iade etmek zorunda" diyor. 

7 Aralık'ta Alen Simonyan gazetecilere, konuşmayı kaydedenlerin kendilerini 'destekçi' olarak tanıttığını ve sözlerinin kamuoyuna açıklanmasını istemediğini söylediğini açıkladı.

İnsan Hakları Savunucusu Arman Tatoyan ile Ermeni esirlerin haklarını  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde temsil eden avukatlar Siranush Sahakyan ve Artak Zeynalyan ortak bir açıklama yaparak görüntülerin sızmasını kınadılar.

Ayrıca yetkilileri "bu tür hassas konularda halka açık konuşma yapmaktan" kaçınmaya ve "Ermeni esirlerin haklarına zarar verebileceğinden" savaş esirlerini "siyasi amaçlar" için kullanmamaya çağırdılar.

Geçen yılki savaştan bu yana Azerbaycan tarafından en az 45 Ermenistan askeri esir alındı. 16 Kasım çatışmalarında da 30 civarında askerin  esir alındığı tahmin ediliyor. Bunlardan 10'u yakın zamanda mayın haritaları karşılığında iade edildi.

 

Agos

DAHA FAZLA HABER OKU