ABD Temsilciler Meclisi'nden Sincan adımı

ABD, Pekin yönetiminin hak ihlalleri dolayısıyla bir adım daha attı

Fotoğraf: AA

ABD Temsilciler Meclisi Çin'in Sincan bölgesinden gelen ürünleri işçilerin çalışma kamplarında zorla çalıştırıldığına yönelik endişeler nedeniyle yasakladı.

Washington, Pekin’in Uygur Türkü Müslüman azınlığa yönelik muamelesine karşı tepkisini sürdürürken, bu adım ezici bir çoğunlukla desteklenen üç önlemden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasa meclisten 428 kabule karşı 1 ret ile geçerken yürürlüğe girmesi için Senato tarafından da onaylanması ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor.

Yasa ile Çin hükümetinin Uygurlar ve diğer Müslüman gruplar için devasa çalışma kampları kurduğu Sincan'dan gelen tüm ürünlerin işçiler zorla çalıştırılarak üretildiğine dair "aksi ispat edilene kadar hukuken geçerli bir öngörü" oluşturulacak.

Çin Sincan bölgesinde herhangi bir ihlal olduğu iddialarını reddederken ABD hükümeti ve birçok hak örgütü Pekin hükümetinin bölgede soykırım uyguladığını iddia ediyor.

Türkiye'nin pozisyonu: Protestoya dahi izin yok

Çin'in Sincan Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türkler ve diğer etnik azınlıklar gözaltı kamplarında tutuluyor. Bu kamplarda kadınların sistematik bir şekilde tecavüze, cinsel tacize ve işkenceye maruz kaldığını gösteren iddialar basında yer alıyor. Çin hükümeti bu kamplarda kadınları zorla kısırlaştırmak ve bu kişileri zorla çalıştırmakla da suçlanıyor. Çinli yetkililer ise kamplara ilişkin iddiaları reddederek, bunların "yeniden eğitim" ve meslek edindirme amaçlı olduğunu söylüyor. ABD ve Kanada Çin’in Uygurlara yönelik muamelesini “soykırım” olarak tanımlarken Türkiye’deki hükümetin konu hakkındaki sessizliği özellikle muhalefetin eleştirisine sebebiyet veriyor. Türkiye'de bulunan Uygurların yaşananları protesto etmesine dahi izin verilmiyor. 

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU