İYİ Partililer, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına neden tereddütlü?

Çıray, "İttifakta sorun yok" derken Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun Alevi-solcu-Tuncelili olmasının İYİ Parti yöneticilerinde onun sağ kesimden oy alamayacağı şeklinde gereksiz bir tereddüt yarattığını öne sürdü. Kulat ise böyle bir endişenin olmadığı görüşünde

Meral Akşener'in iki yardımcısından Kılıçdaroğlu'na yönelik açıklamalar soru işaretlerine neden oldu / Fotoğraf: AA

Seçim tarihi yaklaştıkça en merak edilen soruların başında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı geliyor.

Son dönemlerdeki performansına bakanlar, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adı öne çıkıyor" değerlendirmesi yapıyor. 

Ama benzer bir durum, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş için de geçerli. 

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağının son noktada ittifakı oluşturan partilerin ortak kararıyla belirleneceği belirtiliyor.

Geçen 26 Kasım 2021 Cuma günü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İstanbul'da katıldığı bir açılışta, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hitap ederek "Bu çalışma performansınızın devamını dilerim ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde lazım" demesi dikkat çekmişti.

Akşener'in bu sözleri sosyal medyada, İmamoğlu'nun adaylığına göz kırptığı şeklindeki yorumların yapılmasına neden olmuştu.

Ancak İYİ Parti'den asıl dikkat çeken açıklamalar, geçen günlerde peş peşe genel başkan yardımcılarından geldi.

İlk olarak İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, Habertürk muhabiri Mahir Kılıç'a yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili "Kendisinden talip olduğunu duymadım. Herkes idealist davranmalı. Nefis zamanı değil" demiş ve kazanamama ihtimali olan bir isme "evet" demeyeceklerini söylemişti.

Bu açıklamadan sonra İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı yine Habertürk'e yaptığı açıklamada, "Kemal Bey, cumhurbaşkanı olması halinde doğru bir isimdir" dedi ama devamında şunları söyledi: 

Ancak adayların tespiti sırasında en fazla seçilme ihtimali olan ve birinci turda seçilmeyi sağlayacak, bunu riske sokmayacak adayın tercihi doğru olur.

korayaydın.jpg
Koray Aydın, seçimi kazanamama ihtimali olan adaya "evet" demeyeceklerini söyledi / Fotoğraf: AA

 

Açıklamalar "İyi Parti'de Kılıçdaroğlu'nun adaylığına tereddüt mü var?" sorularını akıllara getirdi

Her iki isimden de gelen bu açıklamalar, siyaset kulislerinde "İYİ Parti yönetiminde Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın olası cumhurbaşkanı adayı olması konusunda bir tereddüt mü var?" sorularına neden oldu.

Peki durum gerçekten de kulislerde iddia edildiği gibi mi? İYİ Parti yönetiminde veya tabanında Kılıçdaroğlu ismine karşı bir tereddüt ya da onun aday olması halinde seçimi kazanacağına dair inanç eksikliği mi var? Akşener'in ve İYİ Parti'nin cumhurbaşkanı adaylığı noktasında aklında geçen kişi İmamoğlu mu?

aytunçıray.jpg
Aytun Çıray / Fotoğraf: AA

 

"Millet İttifakı'nda sorun yok"

Eski bir CHP'li olan şimdilerde İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı olarak görev yapan Aytun Çıray, sorularımızı yanıtladı.

Çıray, konuya dair çok detaylı açıklama yapmak istemedi. Sorulardaki dile getirilen ihtimallerle ilgili "Bunların hiçbirisinin olduğunu sanmıyorum” diyen Çıray, "Arkadaşlarımın hangi saiklerle bu beyanı verdiği konusunda yorum yapabilecek durumda değilim. Millet İttifakı'nda herhangi bir sorun yok" cevabını verdi. 

Aynı soruları hem CHP'yi hem de İYİ Parti'yi yakından takip eden kamuoyu araştırmacıları Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz ile MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat'a yönelttik.

kemalözkiraz.jpg
Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"Kılıçdaroğlu'nun adaylığı halinde sağ seçmenin kaçacağını sanıyorlar"

Özkiraz, İYİ Partili iki yöneticinin açıklamasına dair şöyle bir iddiada bulundu:

İYİ Partililer sağdan gelmenin verdiği alışkanlıkla şöyle sanıyorlar. Malum Kılıçdaroğlu, Alevi, solcu ve Tuncelili. Bu özelliklerinin Erdoğan tarafından lanse edilmesi halinde sağ seçmenin kaçacağını sanıyorlar. Ondan dolayı tereddütleri var.

kılıçdaroğlu.jpg
Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı tartışılıyor / Fotoğraf: AA

 

"Kılıçdaroğlu kazanamayacağı seçime girmez"

Ancak Özkiraz'a göre İYİ Partililer gereksiz yere kaygılanıyor. 

Özkiraz, Millet İttifakı'nın bileşenleri arasında yer alan İYİ Parti'nin kaygısının yersizliğini şöyle gerekçelendirdi:

Seçime doğru bütün partiler anket yaptıracak. Zaten Kılıçdaroğlu, kazanamayacağını görürse kazanacak adayın önünü kesmez. Bunu yapmayacağını geçen seçimlerde gösterdi. İYİ Partililerin endişe duymakta hakları var kendileri açısından ama bugünden konuşmalarına gerek yok. Dediğim gibi Kılıçdaroğlu'nun bizzat kendisi seçimi kaybetme pahasına isminde ısrar edecek biri değil. Bugüne kadar böyle bir profil çizmedi. Kendisi kazanamayacağı seçime zaten girmez. İmamoğlu veya Yavaş hangisi kazanacak ise onun önünü açar. Dolayısıyla şimdilik gereksiz bir telaş içindeler. Sonuç olarak İYİ Partililerin açıklamalarının birinci nedeni kendi tabanlarının Kılıçdaroğlu'nu kabul etmeyeceği veya Kılıçdaroğlu'nun kazanamayacağı yönünde olsa bile anketler hiç de öyle göstermiyor.

imamoğlu.jpg
Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: AA

 

"İmamoğlu'nun genel başkan olması halinde oyların CHP'ye akacağını düşünüyorlar"

Özkiraz, İYİ Partililerin tereddütlerinin ikinci nedeniyle ilgili de şöyle bir iddiada bulundu:

Kılıçdaroğlu aday olursa genç ve enerjik bir siyasetçi olan Ekrem İmamoğlu'nun CHP Genel Başkanı olacağını, bu durumda İYİ Parti'nin yükselişinin durarak, partiye gelecek oyların CHP'ye akacağını düşünüyor olabilirler.

"Açıklamalar CHP açısından kırıcı oluyor"

Özkiraz, ayrıca İYİ Partililerden gelen bu tür açıklamaların CHP açısından kırıcı olduğunu söyleyerek, "Meral Akşener adaylıktan çekildiğinden bu yana İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları, CHP'yi suçladıkları her şeyi kendileri konuşmaya başladı. CHP'li Bülent Kuşoğlu, Kılıçdaroğlu'yla ilgili 'Cumhurbaşkanının selamını getirdim' dediği için neredeyse İYİ Parti'de 'Şimdiden adaylığınızı ilan edemezsiniz' diye ittifaka karşı isyan çıkıyordu. O zaman buna karşı çıkanların şimdi böyle konuşması ittifakın ruhuna aykırı. CHP'liler açısından kırıcı oluyor" ifadelerini kullandı.

kulat.jpg
Mehmet Ali Kulat / Fotoğraf: Twitter

 

"Kılıçdaroğlu'nun ismine tereddüt olduğunu düşünmüyorum"

Mehmet Ali Kulat ise konuya daha iyimser bakıyor. İYİ Parti'de Kılıçdaroğlu'nun adaylığına yönelik bir tereddüt olduğunu düşünmediğini kaydeden Kulat, yapılan açıklamaların nedeniyle ilgili "Son iki cumhurbaşkanı seçimi de ilk turda bitti. Şimdi seçim ikinci tura kalırsa ilk turda birbirine karşı yarışan adayların taraftarlarını 15 gün içinde aynı yerde buluşturmak kolay olmayabilir. Ona yönelik bir düşünce olabilir. Açıklama yapan vekiller adına bir şey söyleyemem ama ben de İYİ Parti'nin Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı olduğu yönünde bir kanaat yok" diye konuştu. 

"Kılıçdaroğlu güçsüz bir aday değil"

Kılıçdaroğlu'nun güçsüz bir cumhurbaşkanı adayı olacağının düşünülmesinin yanlış olduğunu söyleyen Kulat, şöyle devam etti:

Şu an kamuoyuna yansıyanlar anketten daha çok bir simülasyon. Şöyle ki kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz diye sorulduğunda bir tarafa Erdoğan'ı diğer tarafa Kılıçdaroğlu'nu, İmamoğlu'nu, Yavaş'ı, Akşener'i koyduğunuzda aslında bu isimler kendi aralarında da yarışmış oluyor. Ancak aday belirlendiğinde durum değişecektir. Örneğin hiç adı bilinmeyen Ekmelledin İhsanoğlu aday gösterildiğinde CHP tabanı blok halde oy vermişti. Muhalefetin adayı da belirlenince o kişiye de bir yöneliş olacaktır.

milletittifakı.jpg
Millet İttifakı şu an için CHP, İyi Parti, Saadet ve Demokrat Parti'den oluşuyor / Görsel: Cumhuriyet

 

"Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin tamamı yönetimde olacağından fire olmaz"

Kulat, Millet İttifakı'nın seçim öncesi en büyük motivasyonlarından birisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem vaadinin olacağını söyleyerek, "Cumhurbaşkanı yardımcılarının önceden belirlenip açıklanacağını düşünüyorum. Örneğin ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı şu partiden, içişlerinden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı bu partiden denecek. Millet İttifakı'nın modeli Cumhur İttifakı'ndan farklı. Cumhur İttifakı'nda MHP dışarıdan destekliyor, hükümet üyeleri ise AK Parti'den oluşuyor. Millet İttifakı'nda ise her parti kazanılması halinde yönetimin bir parçası olacak. Dolayısıyla orada fire olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

"Seçimin ilk turda bitmesi için kilit parti HDP" 

Seçimin birinci turda bitmesi için kilit partinin ise ittifak dışında olan HDP olduğunu kaydeden Mehmet Ali Kulat, "Bu partinin seçmeni diğerlerine göre daha blok halde sandığa gidip tercihini partisinin istediği yönde belirliyor. Dolayısıyla öyle bir isim olacak ki HDP seçmenini de kucaklasın. Kılıçdaroğlu doğduğu yöre itibariyle bu konuda şanslı bir isim. Aynı şekilde İmamoğlu'nun da şansı yüksek. Ayrıca son süreçlerde Yavaş'a yönelik doğuda ilgide bir artış var" diyerek sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU