Bitcoin'in değeri 10 bin doları aştı

Piyasa analistleri değerin hızla artmasının Facebook’un piyasaya süreceği Libra’dan kaynaklandığını söylüyor

Bitcoin'in şimdiye dek ulaştığı en yüksek seviye 2017 sonlarında 20 bin doların üzerindeydi / Fotoğraf: The Independent 

Bitcoin Mart 2018’den beri ilk kez 10 bin dolar seviyesini aştı.

Son 24 saatte yüzde 10’dan fazla değer kazanarak 10 bin 831 dolar (yaklaşık 63 bin TL) değerine ulaşan Bitcoin, CoınMarketÇap fiyat endeksine göre şimdiye dek en hızlı değer kazanan kripto para birimi oldu. Bununla birlikte Bitcoin hisselerinin toplam piyasa değeri  200 milyar dolara (1,1 trilyon TL) yaklaştı.

Şubattan önce değeri 4 bin doların (yaklaşık 23 bin TL) altında seyreden Bitcoin bu tarihten itibaren değer kazanmaya başladı. Bitcoin 2017’nin sonlarında 20 bin dolara (yaklaşık 116 bin TL) yaklaşarak rekor kırmış, ancak sonraki bir yıl içinde istikrarlı biçimde düşmüştü.

Bitcoin’in 2017’deki değeriyle güncel değerini kıyaslayanlar, kripto paranın daha da değerlenerek önceki rekorunu kırabileceğini söylüyor.

Twitter üzerinden yorum yapan bir kripto para meraklısı, “Bu gerçekten harika. 2017’deki değerine doğru yükseldiğini görüyoruz… Bu defa Bitcoin’u kim durdurabilir?” diye yazdı.

 

 

Bitcoin’in ulaşacağı değeri tahmin etmek zor olsa da, uzmanlar 2017’deki rekor seviyesinin de üstüne çıkabileceğini düşünüyor.

Ethereum, ripple ve Litecoin gibi diğer kripto para birimleri de Bitcoin’un değerindeki artıştan nasibini aldı. Geçen ay bu para birimleri de yüzde 20 ile 35 arasında değer kazandı.

 

 

Bitcoin’in bu yükselişinin ardındaki sebepse Facebook’un geçen hafta 2020’de piyasaya süreceğini açıkladığı Libra olabilir.

Öte yandan kripto para uzmanları, Libra’nın Bitcoin’a rakip çıkmaktan çok tüm endüstriye genel olarak güvenilirlik kazandıracağını belirtiyor.

DMG Blockchain’den Steven Eliscu The Independent’a yaptığı açıklamada, “Facebook’un oluşturduğu blockchain, uzun süredir Bitcoin topluluğunda yer alan, blockchaine dayalı finansal hizmet sisteminin geleneksel banka merkezli sistemlerin yerine geçeceği düşüncesinin bir takviyesi niteliğinde” diye konuştu.

Eliscu sözlerine şöyle devam etti:

Yakın gelecekte Libra tüm sektöre büyük bir ivme kazandıracak. Bu da  kurum ve devletleri bu para birimini kabul etmesi noktasında harekete geçirecek. Böylece en azından en bilindik kripto paralar, milyonlarca kişi tarafından kullanılan kalıcı ve önemli bir varlık olacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU