Londra'da neredeyse açık artırmayla satılacak "çok nadir" heykel, Hindistan'a iade ediliyor

1988 tarihli Sotheby’s kataloğunda yer alan heykel daha sonra "satıştan çekilmiş"

Ortaya çıkarılan keçi başlı Hindu tanrıçası ya da yogini heykelinin resimleri (Art Recovery International)

Yaklaşık 40 yıl önce Hindistan'dan çalınan kadim Hindu tanrıçası heykeli nihayet ülkesine iade ediliyor.

Pazartesi yayımlanan CNN haberine göre, keçi başlı yogini heykeli Ekim 2021'de Londra'da yeniden bulundu ve az kalsın Sotheby's onu açık artırmayla satacaktı.

Uzmanlar, 1988'e ait katalogda listelenen heykelin açık artırma değerinin 1,4 milyon rupiye (yaklaşık 256 bin TL) kadar çıktığını fakat daha sonra "satıştan çekildiğini" söyledi.

Hindistan'ın çalınan mirasının izini sürmek istediklerini söyleyen sanat meraklılarının oluşturduğu India Pride Project girişiminin kurucu ortağı Vijay Kumar, "Bu hiçbir zaman araştırılmadı" dedi.

Sotheby's'in CNN'e yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Söz konusu olay neredeyse çeyrek yüzyıl önce meydana geldiği iddia edilen bir şeyle ilgili. Sotheby's sektördeki en yüksek standartlara bağlıdır. En yüksek iş bütünlüğüyle hareket etmemizi sağlaması için dışarıdan yetkililerle yakından çalışan birinci sınıf bir uyum ekibinin desteğini alır.

 

Courtesy of Art Recovery International 2.jpg

Heykelin satışa çıktığı Sotheby's 1988 katalogu (Art Recovery International)

 

Çok değerli heykeli ilk kez, kayıp sanat eserlerinin takibi ve bulunmasında uzmanlaşmış Art Recovery International adlı şirketin sahibi, avukat Christopher Marinello yeniden keşfetmişti.

Marinello, Birleşik Krallık'ta ismini vermediği bir dulun aralarında heykelin de bulunduğu ev eşyalarını satma teklifiyle, yogini figürüyle ilk kez karşılaştığını yayın kuruluşuna söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marinello nesnenin "tehlike işareti verdiğini" ve heykelin çalıntı olmasına dair dulun "hiçbir fikrinin olmadığını" ekledi.

Avukat heykelin kökenini belirlemek için Kumar'la temasa geçtiğinde heykelin gerçekten Hindistan'dan çalındığını doğruladı.

Kar amacı gütmeyen girişimiyle yağmalanan kültürel nesnelere dair farkındalık yaratan Kumar, CNN'e heykelin 1978 ile 1982 arasında Uttar Pradeş'teki bir köyden alınıp götürülen daha geniş bir yogini figürleri koleksiyonunun parçası olduğunu söyledi.

Kumar keçi başlı tanrıça heykelinin "çok nadir bir ikona" olduğunu ekledi.

Hindistan Yüksek Komiserliği, Hindistan Arkeolojik Araştırması, ülkenin Gelir İstihbarat Müdürlüğü ve Londra Metropolitan Polis Teşkilatı'nın yardımıyla Kumar ve Marinello heykelin Hindistan'a iade edilmesi sürecini başlattı.

Londra'daki Hindistan Yüksek Komiserliği'nde ticaretten sorumlu baş müsteşar Jaspreet Singh Sukhija "Şu an iade sürecinin son aşamasındayız ve yakında yogini Londra'daki Hindistan Yüksek Komiserliği'ne teslim edilecek ve sonra Hindistan'da olması gerektiği yere gönderilecek" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU