Nadir görülen rahatsızlığa sahip Alman kurdu hiç büyümüyor

Ranger'ın nadir görülen genetik rahatsızlığı hipofiz bezini etkiliyor

Alman kurdu Ranger (Instagram/ranger_thegshepherd)

4 yaşındaki bir Alman kurdu, gelişimini etkileyen ender bir genetik rahatsızlık nedeniyle hayatı boyunca yavru köpek büyüklüğünde kalacak.

Sahibiyle birlikte Arizona'da yaşayan Ranger'ın hipofiz cüceliği denen bir rahatsızlığı var. Hipofiz bezini etkileyen bu rahatsızlık, büyüme hormonlarının yetersiz olduğu anlamına geliyor.
 


The Kennel Club'a göre hipofiz cüceliği, her iki ebeveyn de rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan anormal geni taşıdığında yavruya geçiyor. Aynı soydan hayvanların çiftleştirilmesi bunun yaşanma olasılığını artırıyor. Bu rahatsızlık en çok Alman kurtlarında görülüyor.

Ranger'ın rahatsızlığını Instagram'da açıklayan sahipleri, başta köpeklerinin büyüme geriliğinin sebebinin onu eve ilk getirdiklerinde taşıdığı Giardia adlı parazit enfeksiyonu olduğunu düşündüklerini belirtti.

Daha fazla araştırma yapıp veterinerimize danıştıktan sonra Ranger'da aynı safkan soydan köpeklerin çiftleştirilmesinden kaynaklanan hipofiz cüceliği olduğunu öğrendik.

Veterinerler Alman kurdunun sahiplerine rahatsızlığı sebebiyle ortalama yaşam süresinin daha kısa olacağını söylese de Ranger şimdiden beklediklerinden uzun yaşadı.
 


Ranger'ın sahipleri "Şu anda hiç olmadığı kadar sağlıklı" dedi ve daha önce cüceliğine bağlı olarak tiroit yetmezliği nedeniyle tüylerini kaybettiğini ekledi.

Bu durumla baş etmek için Ranger şu anda ilaç alarak tiroit yetmezliği tedavisi görüyor ve muhtemelen hayatı boyunca ilaç kullanacak.

Ranger'ın 138 binden fazla takipçiye sahip olduğu Instagram sayfasındaki Soru-Cevap'a göre, rahatsızlığı sadece fiziksel gelişimini etkiliyor.
 


Sahipleri "Zihinsel olarak tamamen yetişkin bir Alman kurdu, farklı olan tek şey büyüklüğü" dedi.

Ranger'ın Instagram hesabından paylaşılan fotoğraflarının altında takipçilerinden kendisini ne kadar sevimli bulduklarını ifade eden ve ona sağlık dileyen düzinelerce yorum var.

Sevimli görünümüne rağmen sahipleri rahatsızlığının bir dizi potansiyel sağlık sorununu beraberinde getirdiği uyarısında bulundu.

Cüce hayvanlar elde etmek amacıyla çiftleştirmeyi teşvik ya da tasdik etmiyoruz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU