Sırbistan'da lityum çıkarma projesini protesto eden halk yolları kapattı

Dünyaca ünlü Sırp raket Djokovic de gösterilere destek verdi

Sırbistan'da lityum çıkarma projesi 27 Kasım'da da protesto edilmişti (AFP)

Sırbistan'da binlerce kişi, Britanya-Avustralya merkezli Rio Tinto'nun devlet desteğiyle lityum çıkarma planını protesto etti.

Göstericiler, dün düzenlenen yürüyüşte başkent Belgrad başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında yolları kapattı. Dünyaca ünlü Sırp tenisçi Novak Djokovic de protestolara sosyal medyadan destek verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dev madencilik şirketi Rio Tinto, ülkenin batısındaki Loznica'da elektronik cihazlar için çok önemli olan lityum rezervlerini 2006'da keşfetmişti.

Rio Tinto'nun Sırbistan kolu Rio Sava'nın müdürü Vesna Prodanoviç, projeye 2,12 milyar euro (yaklaşık 33 milyar TL) yatırım yapılmasının planlandığını bildirdi. Ancak Rio Tinto, madencilik faaliyetlerine başlamak için devletten yeşil ışık bekliyor.

Göstericiler ise çevreye zarar vereceği ve suları kirleteceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor. 

Protestoda ayrıca ülkede geçen ay çıkan referandum ve kamulaştırma yasalarına tepki gösterildi. Referandumla eylemlerinin önünün kesilebileceğini düşünen protestocular, devletin kamulaştırmayla özel arazileri elde etmesine de karşı çıktı.

AP haber ajansı, "Sırbistan'da yıllardır hükümete karşı yapılan en büyük gösteri" diye nitelediği gösterilerde Belgrad'ın ana yolarından birinin protestocular tarafından kapatıldığını duyurdu.

İki saat süren gösterilere polis müdahale etmezken başkentte maskeli kişiler protestoculara meşale fırlattı.

Öte yandan protestocular, polisin evlerine gelip yürüyüşe katılmanın yasal sonuçları olduğunu söyleyerek kendilerini uyardığını öne sürdü. Protestoya katılan 56 yaşındaki Vladislava Cvoric ise "Yabancı şirketlerin topraklarımızda istediğini yapmasına izin verdiler" diye konuştu.

"Temiz hava, su ve gıda sağlığın anahtarıdır"

Djokovic, Instagram'dan yaptığı paylaşımda "Temiz hava, su ve gıda sağlığın anahtarıdır. Bunlar olmadan, 'sağlık' hakkında konuşulan her şey boş" diye yazdı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise protestolarla aynı gün lityum projesinin kapsadığı Gornje Nedeljice adlı köye gitti. Vucic, projeyle ilgili çevre araştırması tamamlandıktan sonra madenciliğin yapılıp yapılmaması için referanduma gidileceğini ifade etti.   

Öte yandan protestoları kınayan Vucic ve Sırp yetkililer, bunların istikrarın bozulması ve muhalefetin iktidara gelmesi için Batı tarafından finanse edildiğini öne sürdü.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU