Çin-Litvanya gerginliği büyüyor: "Komedi Halk Cumhuriyeti demeliyiz"

"Bu alt sınıf Avrupalı siyasi aktörleri davet etmek için ne kadar harcadınız?" sözlerine yanıt geldi

Tayvan ilk kez bir Avrupa ülkesinde kendi ismiyle temsilcilik açtı (Tayvan Dışişleri Bakanlığı)

Tayvan'ın Litvanya'da kendi adıyla diplomatik temsilcilik açmasıyla Litvanya ve Çin'in arasında artan tansiyon tırmanmaya devam ediyor.

Geçen günlerde Tayvan'ı ziyaret eden Litvanya heyetinin başkanı Matas Maldeikis, görüşmeyi eleştiren Çin devlet gazetesi Global Times'ın genel yayın yönetmeni Hu Şijin'e dün sert cevap verdi.

Milletvekili Maldeikis, iki gün önce attığı tweet'le Litvanya'nın yanı sıra Estonya ve Letonya temsilcilerine teşekkür eden Tayvan lideri Tsai Ing-wen'e "Bu alt sınıf Avrupalı siyasi aktörleri davet etmek için ne kadar harcadınız? Zavallı Tayvan…" diyen Şijin'i şu şekilde yanıtladı:

Şi (Çin lideri Şi Cinping), bize saldırması için palyaçolarını gönderiyor. Çin'e 'Komedi Halk Cumhuriyeti' demeliyiz.

 

 

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta "Tayvan Temsil Ofisi"nin açıldığı 18 Kasım'da duyurulmuştu.

Öte yandan Çin'le ihtilaflı Tayvan, diplomatik olarak Pekin'i tanıyan ülkelerde "Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu" adıyla temsilcilikler açılıyor.

Bu gelişmenin ardından Çin büyük tepki göstermişti:

Çin hükümeti, bu son derece elim karara itiraz etmekte ve güçlü şekilde protesto etmektedir ve ulusal egemenliği ile toprak bütünlüğünü korumak için tüm gereken tedbirleri alacaktır. Litvanya tarafı ortaya çıkacak tüm sonuçlardan sorumludur.

Çin ayrıca gerilimden sonra Litvanya mallarının ülkeye girişini yasakladı. Litvayna ise Çin'in gümrük sisteminden silinmesinden sonra Avrupa Birliği'nden yardım istedi.

Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı. Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etmişti 

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı. Tayvan o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, DW, AA, Sputnik Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU