Tek Türkçe polisiye dergisi şimdi Kadıköy'den dünyaya açılıyor

221B, İngilizce edisyon projesiyle, polisiye alanında kültürler arası bir diyalog ve iletişim ağı kurmayı hedefliyor

221B yayın hayatına 2016'da başlamıştı (Independent Türkçe)

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye dergisi 221B, 6. yaşını yılda üç defa yayımlanacak online İngilizce edisyonlarıyla kutluyor.

İlk İngilizce sayı dedektif figürünün edebiyat, sinema ve televizyondaki evrimini irdeleyen kapak dosyasıyla dijital dergi bayisi Magzter'da yayımlandı.

Sayıda Bron/Broen dizisinin senaristi Hans Rosenfeldt, Şantaj dizisi ve Görünmeyen Misafir gibi filmleriyle bilinen İspanyol yönetmen Oriol Paulo ve romanları tüm dünyada ilgiyle okunan Jo Nesboyla yapılan özel röportajlar yer aldı.

Ayrıca polisiye alanında önemli çalışmalarıyla bilinen, The Guardian yazarlarından Barry Forshaw, İrlanda'dan Ian Campbell Ross, İtalya'dan Valentina Re, Amerika'dan George Grella da dahil olmak üzere Türkiye, Avrupa ve ABD üniversitelerinden alanında yetkin akademisyenler ve yazarlar da sayıya makaleleriyle katkı sundu.

Yeni sayıda neler var?

İngilizce sayının kapak dosyasındaki içerikler şu şekilde:

- Alessandra Calanchi’nin polisiye romanlarda ve öykülerde dedektifin evrimi üzerine makalesi

- George Grella’nın televizyonda ve sinemada dedektif karakterinin evrimiyle ilgili yazısı

- Mesut Demirbilek’in suç kavramının ve polisliğin gelecekteki biçimlerine ve tüm bunların geleceğin polisiyesindeki yerine dair değerlendirmesi

- Valentina Re’nin çağdaş İtalyan kadın dedektiflerle ilgili makalesi

Dosya dışında ise Ian Campbell Ross’tan İrlanda'da polisiyenin gelişimi hakkında kapsamlı değerlendirme, Barry Forshaw’ın Alfred Hitchcock ve Patricia Highsmith’le nasıl tanıştığını aktardığı anı yazısı, Cynthia Schmidt-Cruz’un polisiyenin yeni alttürü "Anne Odaklı Polisiyeler"i incelediği makalesi yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sayıda ayrıca Hans Rosenfeldt, Oriol Paulo ve Jo Nesbo’yla gerçekleştirilen özel röportajlara da yer verildi.

Türk yazarlardan Doruk Tatar Türkiye'de casus edebiyatının durumunu detaylarıyla anlatırken, Fulya Turhan kurgusal dedektiflerin gastronomik tercihlerini incelediği köşesinde tüm zamanların en ünlü kurgusal dedektifi Sherlock Holmes'ü konuk etti.

Onur Bayrakçeken ise kurgusal dedektiflerin müzikal tercihlerini ele aldığı köşesinde Baltacı Katil'in gölgesindeki New Orleans'ın müzikal dünyasını inceledi.

Özlem Özdemir de Maj Sjöwall ve Per Wahlöö'nün yarattığı Martin Beck karakterini ve bu serinin 55 yıl sonra bize neler anlattığını yazdı.

 Damla Yazıcı, Suat Duman'ın Rakun romanı hakkında bir inceleme kaleme alırken Türk polisiyesinin güçlü isimleri Suat Duman, Çağatay Yaşmut ve Ercan Akbay da kısa öyküleriyle İngilizce sayıdaki yerini aldı.

221B, İngilizce edisyon projesiyle, polisiye alanında kültürler arası bir diyalog ve iletişim ağı kurmayı hedefliyor.

221B 6 yaşına girdi

İki ayda bir yayımlanan polisiye kültür dergisi 221B, ilk sayısıyla Ocak 2016'da okurlarla buluşmuştu. O günden bugüne, dolu dolu 35 sayıyla Türkiye'de polisiyenin nabzını tutmaya devam etti.

Polisiye kültür dergisi; uluslararası ve yerli polisiye edebiyat, film, dizi, akademik araştırmalar, kitap incelemeleri, çizgi romanlar, yazar röportajları ve kısa öykülere yer veriyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU