Eski Japonya Başbakanı Abe'nin Tayvan yorumuna Çin'den tepki: "Egemenliğimize meydan okuyor"

Pekin yönetimi, Japonya Büyükelçisi Shui Hideo'yu acil toplantıya çağırdı

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin sözlerine tepki gösteren Çin, Japonya'nın diplomatik ilişkilerini zedelediğini savundu (Reuters)

Çin, eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Tayvan hakkındaki açıklamalarını kınadı ve Japonya büyükelçisini "acil toplantıya" çağırdı.

Abe çarşamba günü Tayvan merkezli düşünce kuruluşu Ulusal Politika Araştırması Enstitüsü'nde (Institute for National Policy Research -INPR) yaptığı konuşmada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e seslenerek "Tayvan'ın acil durumu Japonya'nın acil durumudur; dolayısıyla da Japonya-ABD ittifakının acil durumu sayılır" ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Japonya Başbakanı, Çin'in Tayvan'a askeri müdahalede bulunması durumunda "ekonomik intihara" girişeceğini söylemiş, böyle bir hamlenin Japonya'nın güvenliğini de tehdit edeceğini belirtmişti. Ayrıca Abe, Tayvan'a olası bir saldırı durmunda Japonya ve ABD'nin olup bitene izleyici kalmayacağını ifade etmişti.

Abe'nin sözleri Çin'den büyük tepki topladı. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan çarşamba günü yayımlanan açıklamada Abe'nin ifadelerinin "Çin'in egemenliğine açıkça meydan okuduğunu ve Tayvan'daki bağımsızlık yanlısı güçlere küstahça destek verdiğini" söyledi.

Açıklamayla aynı gün Çin, başkent Pekin'deki Japonya Büyükelçisi Shui Hideo'yu "acil toplantıya" çağırdı.

Çin-Tayvan gerginliği

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Öte yandan Çin ordusunun ekimde Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Sahası" olarak belirlediği bölgeye çok sayıda savaş uçağıyla girmesi iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmıştı.

ABD'yse uçuşları "provokasyon" olarak nitelemiş, Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda bölgedeki gelişmelerin yakından izlendiği ve Tayvan'ın bağımsızlığına desteğin sürdürüleceği mesajı verilmişti.



Independent Türkçe, Sputnik International, RT

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU