Yeni asgari ücrette pazarlık süreci başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız" dedi

Fotoğraf: AA

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında toplandı.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında, bakanlığın ev sahipliğindeki toplantıda, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada "Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız. İş verimliliğini artıran bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum" dedi.

Bilgin, "Asgari ücretin bir boyutu, teknik olarak ülkenin içinde olduğu enflasyonu, muhtelif düzeylerdeki harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücreti ortalama beklentileri karşılayacak ve toplumda hakkaniyet duygusunu destekleyecek bir oranda belirlenmesidir" diye konuştu.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise şu açıklamalarda bulundu:

Milyonlarca çalışanı ve aileleriyle birlikte toplumun geniş bir kesimi yapılacak bu komisyon toplantısının sonuçlarını umutla beklemektedirler. Umuyoruz ki alınacak karar beklentileri karşılar. 

Sayın bakanım insanca yaşayabilmek için de bazı rakamların telaffuz edildiğini de açıklamış oldunuz. Bizim de kendimize göre tespitlerimiz var. Yapıcı açıklamalarınız kamuoyunu ayrıca ümitlendirdi. İlk defa hem işveren, hem hükümet, hem de biz çalışanlar olarak ortak noktaya gelmiş bulunuyoruz. İlk defa enflasyon üzerinde bir artışın olmasını işverenlerimiz de kabul etti. Hükümetimiz açıklamalarında onlar da kabul ediyor. Bundan da memnun kalıyoruz.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, üçüncü toplantısı 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU