Ukrayna NATO'dan Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımları da içeren "caydırıcılık paketi" istiyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Çabalarımızı birleştirirsek, koordineli şekilde hareket edersek Putin’i caydırabiliriz" diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise NATO’nun Ukrayna’yı "Rusya karşıtı" bir hale büründürmeye çalıştığını söyledi

Fotoğraf: NATO

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, NATO ülkelerinin Ukrayna ile iş birliğini artırmasını ve Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımları da içeren "caydırıcılık paketi" hazırlanmasını talep etti.

Kuleba, Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Rusya ile ilgili oturumunda 30 müttefik ülkenin bakanlarıyla bir araya geldi.

Kuleba, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "NATO müttefiklerine bir caydırıcılık paketi ortaya koymak için Ukrayna ile birlikte hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"En kötü senaryo ise askeri operasyondur"

NATO’nun Ukrayna ile askeri işbirliğini artırmasını ve yaptırımları da içeren bir paket hazırlamasını isteyen Kuleba, Rusya’ya karşı bu tür tedbirlerin gerekli olduğunu ifade etti.

Kuleba, “Çabalarımızı birleştirirsek, koordineli şekilde hareket edersek Rusya Devlet Başkanı Putin’i caydırabiliriz ve en kötü senaryoyu seçmekten vazgeçirebiliriz. En kötü senaryo ise askeri operasyondur.” diye konuştu.

Rusya: Putin-Erdoğan görüşmesinde arabulucuk da görüşülecek 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Federasyon Konseyinde yaptığı konuşmada, Ukrayna krizine dair değerlendirmelerde bulundu.

NATO’nun Ukrayna’yı etki alanına alarak "Rusya karşıtı" bir hale büründürmeye çalıştığını öne süren Lavrov, "(NATO) Kiev’e ölümcül silah sevkiyatı yapıyor ve ABD, havada ve denizde sınırlarımıza yakın kışkırtıcı adımlar atıyor" diye konuştu.

Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin bölgede barışın sağlanması için Rusya ile Ukrayna arasında ara buluculuk yapabileceğine yönelik açıklamalarına değinerek "Putin ile Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi planlanıyor. Türkiye’nin Ukrayna krizinde ara buluculuk yapmasına yönelik konunun da bu görüşmede ele alınacağını düşünüyorum" dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin olumlu yapısına da işaret eden Lavrov, "Aramızdaki önemli uluslararası sorunlara ilişkin bazı farklılıkların ciddiyetine rağmen, bu farklılıkların tartışılması ve bu sorunların nasıl daha etkin bir şekilde ele alınabileceği, her zaman dostane, açık sözlü ve karşılıklı saygı çerçevesinde gerçekleşmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU