Nesli tükenme tehlikesi altındaki 30 gergedan Güney Afrika'dan Ruanda'ya taşındı: "Hazırlıklar üç yıl sürdü"

Yolculuk 40 saatte tamamlandı

Kaçak avcılar, beyaz gergedanları boynuzları yüzünden avlıyor (African Parks)

Nesli tükenme tehlikesi altındaki 30 beyaz gergedan, Güney Afrika'dan Ruanda'ya taşındı.

29 Kasım'da yapılan yolculukta 19 dişi ve 11 erkek gergedan, Ruanda'nın doğusundaki Akagera Milli Parkı'na götürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yolculuktaki yük, hayvanların içine konulduğu kasalar ve yemlerle 60 tona ulaştı. Gergedanların 3 bin 400 kilometre uzaklıktaki Ruanda'ya gidişi 40 saat sürdü.

Yolculuğun organizasyonunda yer alan African Parks adlı çevre örgütünden Jes Gruner, hayvanların sakin olması ve kasalarından çıkmaya çalışmaması için az miktarda uyuşturucu kullandıklarını söyledi.

Gruner, "Göğüs kemiklerine zarar verebileceği için hayvanları tamamen uyuşturup yatırmadık" dedi.

Peki gergedanlar neden götürüldü?

Beyaz gergedanların sayısı, kaçak avcılık sebebiyle 1970'lerden beri azalıyor. Zira Çin ve Vietnam başta olmak üzere Asya ülkelerinde boynuzlara olan yüksek talep yüzünden 2013 ile 2017 arasında bin gergedanın öldürüldüğü düşünülüyor.

Beyaz gergedanların iki alt türünden biri olan güney beyaz gergedanının sayısının yaklaşık 18 bin olduğu düşünülüyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği, bu hayvanı "neredeyse Tehdit Altındaki tür" olarak görüyor.

Diğer alt tür kuzey beyaz gergedanındansa sadece iki dişi kaldı. Bilim insanları üreme programı kapsamında, hayatta kalan dişilerden birinden yumurta ve ölen iki erkekten sperm toplamaya çalışarak türü kurtarmaya çalışıyor.

Bu hayvanlara yönelik ana tehdit yasadışı avlanma. Zira Çin ve Vietnam başta olmak üzere Asya ülkelerinde boynuzlara olan yüksek talep yüzünden 2013 ile 2017 arasında bin gergedanın öldürüldüğü düşünülüyor.

Gruner, bu gergedanları kıtada güvenli bölgelere dağıtmanın öneminin altını çizdi:

Riski yaymamız gerekiyor. Eğer bazı ülkeler yasadışı yaban hayatı ticaretine engelleyemezse, beyaz gergedanlar ve gergedanlar genel olarak yok olmanın eşiğine gelebilir.

 

Independent Türkçe, Guardian, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU