IŞİD üyesi, Ezidilere karşı "soykırım" işlemek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı

Eski IŞİD üyesi, 2015'te Irak'ta Ezidi bir kızı ve annesini köleleştirmek ve 5 yaşındaki çocuğa işkence ederek öldürmekle suçlanıyordu

Fotoğraf: Reuters

Almanya'nın Frankfurt, kentinde soykırım suçlamasıyla yargılanan Taha el C. isimli IŞİD üyesinin davasında karar verildi.

Irak vatandaşı Taha el C., federal savcılar tarafından Ezidilere karşı soykırım işlemekten suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Zanlı, 'Ezidilere karşı işlenen soykırımda' Almanya'da yargılanan ilk kişi olma özelliğini taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski IŞİD üyesi Taha el C'nin 2015'te Irak'ta Ezidi bir kızı ve annesini köleleştirmek ve 5 yaşındaki çocuğa işkence ederek öldürmekle suçlanıyordu.

Terör örgütü üyeliği, soykırım, insanlığa karşı suçlar, cinayet ve insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan Taha el C'nin ilk duruşması nisan 2020'de başlamıştı.

IŞİD, Irak ve Suriye'nin bir bölümünü kontrolünde tuttuğu sırada, Irak'ın kuzeyinde yaşayan Ezidi azınlığa yönelik baskı ve saldırıları artırmıştı. IŞİD 10 bin kadar Ezidi erkeği katletmiş, 7 bin Ezidi kadın ve kız çocuğunu da köleleştirmişti.

Avukatı iddiaları reddetmişti

Euronews'e açıklama yapan Taha el-C.'nin avukatı Serkan Alkan ise, kendisinin ve diğer savunma avukatı Martin Heising'in iddiaları reddettiklerini belirtmişti.

Alkan, "Çünkü müvekkilimizin IŞİD suçlarının bir temsilcisi olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Ölen olup olmadığı net değil. Buna dair elimizde somut bir kanıt yok. Ayrıca, yasal olarak uluslararası ceza hukukunun gereklerinin hiçbir şekilde yerine getirilmediğini düşünüyoruz" demişti

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU