Irak'ta tartışmalı bölgelerdeki güvenlik boşluğu IŞİD'e can simidi oluyor

140. madde kapsamında yer alan ve "tartışmalı bölge" olarak nitelenen yerleşim birimlerindeki güvenlik boşluğu nedeniyle IŞİD, saldırılarını rahatça gerçekleştiriyor. Son günlerdeki saldırılarda çok sayıda Peşmerge ve Iraklı asker hayatını kaybetti

IŞİD'in Irak'taki saldırıları devam ediyor / Fotoğraf: Reuters

Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, Aralık 2017'de IŞİD'in tamamıyla bittiğini duyurdu.

Abadi'nin IŞİD'e zafer kazanıldığını söylemesinin üzerinden tam 4 yıl geçti.

Ancak bitmek bir yana IŞİD; Kerkük, Musul, Diyala ve Salahattin başta olmak üzere saldırılarına devam ediyor.

IŞİD mensupları, geçtiğimiz pazar gecesi Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) Süleymaniye'nin Kuleco kasabasında Peşmerge mevzilerine saldırı düzenledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırıda 5 Peşmerge hayatını kaybederken, 4'ü de yaralandı.

Bir diğer saldırı da dün gece yine Süleymaniye kentindeki Baveşasuwar Barajı yakınlarında gerçekleştirildi.

6 motosiklet ile gerçekleşen son saldırıda 1 Peşmerge hayatını kaybetti, 3'ü de yaralandı.

Belli dönemler azalsa da örgüt mensupları saldırılarına zaman zaman hız veriyor.

Saldırıların büyük çoğunluğu Bağdat ve Erbil arasındaki tartışmalı bölgelerde (140. Madde) yaşanıyor.

IŞİD gerçekten tartışmalı bölgelerdeki güvenlik boşluğundan mı faydalanıyor? 

Desteği nereden sağlıyor? Bölgede ne kadar silahlı adamı bulunuyor?

Konuya ilişkin Independent Türkçe'ye konuşan uzmanlar, örgüt mensuplarının tartışmalı bölgelerdeki güvenlik boşluğundan faydalandığı konusunda hem fikir.

"Irak ordusu ve Peşmerge arasında koordinasyon artmalı"

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, bitirildiği iddia edilen IŞİD'in saldırılarına devam ettiğini söyledi.

 

Aydın Maruf
Aydın Maruf / Fotoğraf: AA

 

Süleymaniye'de Peşmerge güçlerine yapılan saldırıyı hatırlatan Maruf, "Son 3 günde 7 Peşmerge ve Irak ordusundan da çok sayıda asker şehit oldu. Dolayısıyla terör örgütü IŞİD bitmiş değildir" dedi.

Tartışmalı bölgelerdeki güvenlik boşluğuna bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Maruf, "Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin koordinatörlüğünde daha aktif operasyonlar yapılmalı. Bu operasyonlar yapılmalı ve zaruridir. Bir koordinasyon var ama bunun artırılması lazım" diye konuştu.

Diyala, Karatepe, Kerkük, Musul ve Mahmur gibi bölgelerde saldırılarını yoğunlaştığına dikkati çeken Maruf, "IŞİD terör örgütü, bu bölgelerdeki güvenlik boşluğunu fırsat bilip saldırı düzenliyor. Çünkü sözünü ettiğimiz bölgelerde güvenlik hakimiyeti yok denecek kadar az. Bölgede IŞİD terör örgütü dışında yasa dışı grup ve milisler de var. Bu grupların da bertaraf edilmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

"Peşmerge'nin yeterli ekipmanı yok"

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konseyi Üyesi Ali Awni de IŞİD'in güvenlik boşluğundan faydalandığını düşünüdüğünü söyledi. 

Saldırılarıyla IŞİD'in Irak ve bölge için hala büyük bir tehdit unsuru olarak görülmesi gerektiğine değinen Awni, örgütün gücünü toplayarak tekrar organize olduğunu belirtti.

 

Ali Awni
Ali Awni / Fotoğraf: Twitter

 

16 Ekim olaylarından sonra Bağdat ve Erbil arasında tartışmalı bölgelerde bir güvenlik boşluğunun oluştuğunu vurgulayan Awni, şunları kaydetti:

"IŞİD bu boşluktan faydalandı ve bu fırsatla da saldırılar düzenliyor. Bir diğer konu da Peşmerge'nin elinde yeterli ekipman bulunmuyor. Mesela Peşmerge güçleri gece görüşü veya ısıya duyarlı dürbünler gibi teknolojik ekipmanlara sahip değil. Ayrıca Bağdat ve Erbil arasında koordinasyon yetersizliğini bir etken olarak düşünmek gerekir."

"IŞİD'in 5 bin silahlı mensubu bulunuyor"

IŞİD'in hala birtakım karanlık güçler tarafından desteklendiğini aktaran Awni, "Örgüt militanları nasıl elini kolunu sallayarak Avrupa'dan Suriye'ye ve oradan Irak'a kadar gelebiliyor? Kaç sınırı geçip geliyor? Doğrusu yakalanmamaları düşündürücüdür" yorumunda bulundu.

Göçmenler gibi IŞİD mensuplarının da kontrol edilmesi gerektiğine değinen Awni, "Elimizde net bir veri yok ancak edindiğimiz bilgilere göre Suriye'den Irak'a nakledilenler de dahil IŞİD'in şu an 5 bin civarında silahlı mensubu bulunuyor" dedi.

"IŞİD'İn saldırılarını artırması sürpriz değil"

Ortadoğu uzmanı ve siyaset bilimci Dr. Arzu Yılmaz ise "IŞİD ile savaş sona erdi" denildiğinde bile örgütün saldırılarının devam ettiğini vurguladı.

Yılmaz'a göre Peşmerge güçlerinin 2017 sonrası tartışmalı bölgelerden çekilmesiyle birlikte IŞİD oluşan güvenlik boşluğundan faydalanarak faaliyetlerini gün be gün artırdı.

 

Arzu Yılmaz
Arzu Yılmaz / Fotoğraf: Twitter

 

Haşdi Şabi'nin düzensiz ordulaşması ve onlarca farklı gruptan oluşmasının da IŞİD'e alan açma fırsatı sunduğunu kaydeden Yılmaz, "Haşdi Şabi belli bölgelerde kontrolü sağladı ama bazı yerlerde kontrolsüz kaldı. IŞİD bu dönemde daha da arttı" ifadelerini kullandı.

Irak'ın IŞİD'e karşı savaşta ortaklaşma ve odaklanma kaynaklı sorunlar yaşadığını ifade eden Yılmaz, Bağdat'ın askeri olarak birliklerini tek bir yapıya kavuşturamadığını belirterek devamında şunları kaydetti:

"Geldiğimiz aşamada bundan sonra Irak'ın durumu ne olacak? Bu ciddi bir sorun ve bu süreçte IŞİD daha fazla etkinlik kazanıyor. Son günlerde Süleymaniye taraflarında bu etkinliğin artması ise bir başka enteresan durum çünkü IŞİD o bölgeye kadar gitmiyordu. Öyle görünüyor ki bu boşlukta o bölgelere kadar gitmiş. Toparlayacak olursak birincisi, Peşmerge'nin tartışmalı bölgelerde çekilmesinden kaynaklanan güvenlik boşluğu, ikincisi Haşdi Şabi'nin düzensiz yapılanmasının yarattığı fırsatlar, üçüncüsü, ABD operasyonel güçlerinin çekilmesi ve siyasi konsolidasyonun sağlanamaması, dördüncüsü İran destekli grupların seçimlerde ciddi bir kayba uğraması ve yeniden sert bir iktidar mücadelesi gibi nedenlerin hepsi IŞİD'e fırsat yaratıyor. Aralıksız ve kesintisiz faaliyetlerini sürdüren ve saldırılar düzenleyen IŞİD, böyle bir ortamda etkinliğini artırdı. Bunda sürpriz bir taraf yok."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU