Donbass gerilimi: Rusya NATO'yu askeri teçhizat konuşlandırmakla suçladı, Almanya'dan "bedelini ödersiniz" uyarısı geldi

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, NATO'yu Rusya sınırına askeri teçhizat konuşlandırmakla suçlayarak, güvenlik tehditlerine yanıt vereceklerini söyledi. Alman Dışişleri Bakanı Maas ise, "Rusya her türlü saldırganlık durumunda bedel ödemek zorunda kalır" dedi

Ukrayna'nın doğusunda, ayrılıkçıların kontrolündeki cephede gözcülük yapan bir militan / Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Ukrayna ve Rusya arasındaki "Donbass" gerilimi, NATO, ABD ve Avrupa ülkelerinin de katılımıyla devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, NATO'yu Rusya sınırına önemli ölçüde askeri teçhizat konuşlandırmakla suçladı.

Lavrov Ukrayna'nın Rus ayrılıkçıların kontrolünde olan ülkenin doğusundaki askeri manevralarının ve insansız hava araçları ile gerçekleştirdiği operasyonların, Rusya'nın güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu ve gerekmesi durumunda karşılık vermeye hazır olduklarını söyledi.

Rusya'nın Batılı ülkelerden ve Ukrayna'dan gelen güvenlik tehditlerine yanıt verebileceğini söyleyen Lavrov "Kiev'in askeri bir operasyon başlatacağı ihtimalini gözardı edemeyiz" dedi ve şöyle devam etti:

Başkan Putin bir gerilim yaratılmaması çağrısında bulundu ancak Batının Ukrayna'yı durdurma konusunda başarısız olması ya da onları böyle bir saldırıya teşvik etmesi durumunda doğal olarak güvenliğimizi sağlayacak tüm gerekli adımları atacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'dan Ukrayna konusunda Rusya'ya uyarı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Riga'daki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı ve Stockholm'deki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi öncesinde yazılı açıklama yaptı.

İki toplantıda Ukrayna ile ilgili gelişmelerin önemli konu olacağı bilgisini paylaşan Maas, Ukrayna sınırında Rusya'nın askeri faaliyetlerinden büyük endişe duyduklarını ifade etti.

Bu nedenle bugün NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Ukrayna ile ilgili durumun tekrar ayrıntılı şekilde ele alınacağını belirten Maas, "NATO'nun Ukrayna'ya desteği kesintisizdir.

Ukrayna'nın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve egemenliği tartışma konusu olamaz. Rusya her türlü saldırganlık durumunda ağır bedel ödemek zorunda kalır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Maas, şimdi gerilimi düşürmek için dürüst ve kalıcı adımların atılmasının önemine işaret ederek, Rusya ile görüşmek için kapının açık olduğunu kaydetti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU