Yardım gönüllüsü Öztürk'ün 4 yıla yaklaşan esareti, BAE ile ilişkilerin yumuşamasının ardından "afla" bitti

BAE'de tutuklanan yardım gönüllüsü Öztürk, Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin yumuşamasıyla birlikte serbest bırakıldı. Öztürk, BAE'den Türkiye'ye habersiz gelerek yıllardır yolunu gözleyen ailesine sürpriz yaptı

Öztürk, en son 3 yaşındayken gördüğü kızıyla hasret gideriyor / Fotoğraf: Twitter

Şubat 2018'de Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı bir iş seyahatinde gözaltına alınarak tutuklanan yardım gönüllüsü Mehmet Ali Öztürk, Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin yumuşamasının ardından dün serbest bırakıldı.

İlk açıklamalarından birini Independent Türkçe'ye yapan Öztürk, cezaevinde tevekkül içinde olduğunu dile getirerek, "Şükürler olsun, güzel bir imtihan yaşadık" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yalnız bırakılmayacağımı biliyordum"

"Siz de durumumuzu gündeme getirmişsiniz, çok teşekkür ederim" ifadelerini kullanan Öztürk, "11 ay tek başıma hücrede kaldığım zamanda dahi hiç umutsuzluğa kapılmadım. Devletin beni yalnız bırakmayacağını biliyordum" ifadelerini kullandı.

Son haftalarda kendisine telefon yasağı verildiğini kaydeden Öztürk, gelişmeleri İngilizce, Farsça ve Arapça yayın yapan radyo kanallarından dinlediğini söyledi. 

"Son bir ayda Türkiye'nin kokusu yaklaşmıştı"

"Son 1 ayda Türkiye'nin kokusu iyice yaklaşmıştı" diyen Öztürk şu ifadeleri kullandı:

"Dün sabah (29 Aralık) BAE istihbarat yetkilileri geldiler ve 'gidiyorsun' dediler. Bir araçla havalimanına götürdüler. Ailemle görüşmek isteyip istemediğimi sordular. Sürpriz yapmak istediğimi söyledim. Cüzdanımı verdiler, içinde biraz para vardı. O parayla biletimi aldım. İstanbul üzerinden Adana'ya gece ulaştım. Kapıyı çaldım ve 'ben geldim' dedim. Alınışımız da bırakılışımız da çok hızlı oldu. Oğullarımdan biri Ankara'da, biri yurtdışında, diğeri askerde. Kızımı çok özlemiştim. Onu burada 3 yaşındayken bırakmıştım. Ailemi görünce duygu boşalması yaşadım. 54 yaşında ağladım."

Yardım faaliyetleri organize ediyordu

BAE mahkemesi, Öztürk'e "teröre yardım" suçunu yöneltmişti.

Öztürk'ün, Suriye'deki yardım faaliyetleri de dosyaya "suç" olarak yansıtılmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Independent Türkçe, Öztürk’ün durumunu 2 kez gündeme getirdi. 

Bir Dışişleri yetkilisi, davanın "siyasi" olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki kötü ilişkilerin davanın seyrini etkilediğini ifade etmişti.

Mahkemenin Öztürk aleyhine verdiği verdiği müebbet hapis cezası, federal mahkeme tarafından onanınca hukuki yollar da tükendi. 

Ancak Türkiye ile BAE arasında artan diplomatik temaslar bu ülkenin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in Türkiye ziyaretiyle taçlanınca ilişkiler son yılların en iyi seviyesine geldi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz gün gazetecilere, BAE'ye bir ziyarette bulunacağını açıkladı.

Af kararını BAE Başkanı aldı

İyileşen ilişkilerin ilk meyvelerinden biri de Öztürk’ün serbest bırakılması oldu.

BAE Başkanı Halife bin Zayed al Nahyan'ın aldığı bir af kararıyla cezaevinden çıkan Mehmet Ali Öztürk, ailesine kavuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU