Taraftarı hala o sorunun yanıtını arıyor: Ne olacak Fenerbahçe'nin hali?

Ali Koç'un 2018'de başlayan başkanlığı Fenerbahçelilerin ümitlerinin yeşermesini sağladı. Fakat ortaya konulan futbol eleştiri konusu oldu

Fenerbahçe, Süper Lig'in 14. haftasında Göztepe ile berabere kalarak lider Trabzonspor'un 12 puan gerisine düştü / Fotoğraf: AA

Fenerbahçeliler, tarih boyunca hep aynı sitemde bulundu: Ne olacak bu Fenerbahçe'nin hali?

Türkiye'nin en kalabalık taraftar kitlesinden birine sahip Fenerbahçe'de taraftarlar, ligde başarısız performanslar gösterdiği dönemlerde çarşıda, pazarda, minibüste, takside, berberde veya kahvede hep aynı sorunun peşine düştü.

Ali Koç'un 2018'de başlayan başkanlığı Fenerbahçelilerin ümitlerinin yeşermesini sağladı.

3 Haziran 2018'deki tarihi kongrede kullanılan 20 bin 736 geçerli oyun 16 bin 92'sini alarak 20 yıl başkanlık yapan Aziz Yıldırım' geçmeyi başaran Ali Koç, şu sözlerle taraftara umut aşılamıştı:

... Hep beraber başardık. Esas yolculuk şimdi başlıyor. Çok zor bir yolculuğa hep beraber çıkıyoruz. Biliyorum beklentiniz yüksek. Mutlu olmaya gurur duymaya hazır olun...

2018-19 sezonunda Koç'un başkanlığının ilk döneminde Süper Lig'i 7., 2019-20 sezonunda ise 6. sırada bitiren Fenerbahçe, geçen sezonu üçüncü sırada noktaladı.

Bu sezona Vitor Pereira yönetiminde "Yarım kalan hikaye tamamlanacak" mottosuyla başlayan sarı-lacivertliler, 14. haftası geride kalan ligde lider Trabzonspor'un 12 puan gerisinde ve dördüncü sırada kalarak taraftarlarını bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

Peki çözüm ne? "Fenerbahçe'nin bu hali" nasıl düzelir?

Independent Türkçe, sokaktaki Fenerbahçeliye takımının halini sordu, işte aldığı yanıtlar:

"Takımı, rüştünü ispat etmiş, tartışmaya kapalı bir hocaya teslim etmeleri gerekiyor"

TV muhabiri Mehmet Altunışık: 

"Ali Koç yönetimiyle Fenerbahçe'de bir umut yeşermişti. Beklentiler bir hayli yüksekti. Özellikle eski yönetimin yapmış olduğu hataları, yapmayacağı yönünde taraftarın bir beklentisi vardı. Şeffaf ve iletişime açık bir yönetim sergileyeceğini belirtmişti. Bugün geldiğimiz noktada her ne kadar ekonomik anlamda güzel işler olsa da sportif anlamda maalesef ciddi bir başarısızlık söz konusu. Artık Fenerbahçe taraftarı teknik direktör değişikliği istiyor. Belirledikleri hedeflere farklı teknik direktörlerle ulaşmaya çalışıyorlar. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Şimdi bir seviye gösterip o seviyenin çok altında bir hoca getirmek kendinle çelişmek anlamına geliyor. Fenerbahçe yönetimi duygusal kararları bir kenara bırakacak. O 'yarım kalan hikayeler' kısmını artık bir kenara bırakacak. Takımı kendini, rüştünü ispat etmiş, tartışmaya kapalı bir hocaya teslim etmeleri gerekiyor. Çünkü görülüyor ki artık mevcut teknik direktörle bu iş gitmeyecek. Zaten şu anda her ne kadar kamuoyuna yansımasa da yönetimle teknik direktör arasında ciddi bir kriz var. Yönetim yanlış karar almaktan vazgeçecek. En azından artık şunu net bir şekilde gösterdi ki başkan futboldan pek fazla anlamıyor. O zaman ne yapacak? İşi bilene teslim edecek. Oraya futbolu bilen, anlayan, futbolun tozunu dumanını yutmuş profesyonel bir ekip koyacak ve hiçbir şekilde işine karışmayacak." 

 

Mehmet Altunışık-Instagram.jpg
Mehmet Altunışık / Fotoğraf: Instagram

 


"Ne sistem var, ne de o Fenerbahçe ruhu. Hiçbir şey kalmamış"

Kafe işletmecisi Mustafa Akyüzlü:

"Ali Koç geldiğinden beri ne doğru dürüst takım kuruldu, ne doğru dürüst teknik direktör alındı. Dün maçı seyrediyorum. Ne sistem var, ne de o Fenerbahçe ruhu. Hiçbir şey kalmamış. Dün de teknik direktör gidecek mi, gitmeyecek mi? O konuşuluyor. Ya bir an önce göndersinler bu adamı. Daha sistemini bile oturtamadı. Bu takım on dört hafta oldu, iki hafta arka arkaya aynı ilk 11'le maça çıkmadı. Demek ki Pereira bu işi beceremiyor... Bu kadro da güzel bir kadro. 6-8 haftada bir galibiyet görüyorum. Böyle devam ederse yani ligi üçüncü, dördüncü bitirir. Sonra gelecek sene yine aynı fiyasko. Yeniden 'yok yeni hoca', yok 'on tane oyuncu gitsin, yirmi oyuncu gelsin' sözleri... Bunlar hep Fenerbahçe'ye zarar veren şeyler. Bir tane doğru düzgün teknik direktör getirsinler. Şu anda İsmail Kartal bile gelse bu takımı daha güzel oynatırdı. İsmail Kartal dediğimiz adam da otobüs kurşunlanmasaydı takımı şampiyon yapıyordu. Şu anda Fenerbahçe'de bir sistem yok. Kim nerede oynuyor belli değil. Hiçbir şey yok. Problem sadece hocada da değil. Yönetim de bu işi bilmiyor. Maalesef Ali Koç bu işi beceremedi. Futboldan maalesef anlamıyorlar. Kurdukları takım da getirdikleri hoca da olmadı. Senenin başına bakalım. Madem böyle bir hoca getirecektin, Emre Belözoğlu'nu niye yolluyorsun? Emre Belözoğlu'nu yolluyorsan üst düzey bir hoca getirmen lazım, kusura bakma. Bak adama şimdi ağzımızın suyu aka aka bakıyoruz. 'Keşke bizim başımızda olsaydı' diyoruz. Altı maçta beş galibiyet, bir beraberlik almış. Senin altı maçta bir galibiyetin var. Bu sistem değişmeden mümkün değil."

 

Mustafa Akyüzlü.jpg
Mustafa Akyüzlü / Fotoğraf: Independent Türkçe

 


 

"Hatayı dışarıda aramak yerine biraz da takıma dönmeleri gerekir"

Telefon bayii Nazım Bayram:

"Fenerbahçe Başkanı Ali Koç 'vizyon' vurgusuyla göreve başlamıştı ancak sonrasında bunun böyle olmadığını gördük. Her maçın ardından çıkıp hatayı dışarıda aramak yerine biraz da takıma dönmeleri gerekir. Sadece transfer yapmakla başarı gelmez. Her zaman da başarısızlığın nedeni dış etkenler olmaz. Pereira, Ali Koç geldiğinden bugüne kadar görev alan 7. teknik direktör. Bu kadar değişiklik bana göre doğru değil. Doğru hocayı bulup sabırlı olmak gerekir. Bakın Avrupa'da teknik direktörler uzun süre çalışıp bir sistem oturtmaya çalışıyor. Bizde ise durum tam tersi. 10-15 maç sonra hoca değişiyor. Sonra 'Avrupa ile aramızda çok fark var' diyoruz. Biraz sabretmemiz gerektiğini düşünüyorum."

 

Nazım Bayram.jpg
Nazım Bayram / Fotoğraf: Independent Türkçe

 


 

"Mahalle bakkalına döndürdüler kulübü, bu yanlıştan dönmeleri gerekiyor"

Memur Vedat Akbaba:

Ali Koç, Fenerbahçe'nin ruhunu yok etti! Genç dedik, yenilikler getirecek dedik bırakın getirmeyi olanı da götürdü. Fenerbahçe'de maddi anlamda sıkıntı ne kadar var bilmiyorum ancak bir ruhsuzluk olduğu kesin. Bireysel olarak kabiliyetli oyuncular alıyoruz ancak oynatamıyoruz. Bu da ya teknik direktör yetersizliğinden ya da yönetimsel hatalardan kaynaklanıyor. Başkan göreve geldiğinden bu yana 7. teknik direktör takımın başında. Gelen hoca uyum sağlayamadan gönderiliyor. O gidiyor, diğeri geliyor. Mahalle bakkalına döndürdüler kulübü. Bir an önce bu yanlışlardan dönmeleri gerekiyor. Yoksa gidişatımız hiç iyi değil.

 

Vedat Akbaba.jpg
Vedat Akbaba / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU