Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a "Ekonomik Kurtuluş Savaşı" için 5 maddelik öneri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu, partisinin grup toplantısında milletvekilleri ve partililere hitap etti. Erdoğan'ın "Ekonomik Kurtuluş Savaşı" sözü için "Ekonomide kurtuluş savaşı verecek noktaya bu memleketi kim getirdi?" ifdelerini kullanan Kılıçdaroğlu, 5 maddelik önerilerini de sıraladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmasına trafik kazasında hayatını kaybeden İmranlı Belediye Bakanı Murat Açıl ve Galatasaray eski Başkanı Mustafa Cengiz  için taziye dileyerek başladı.

Kılıçdaroğlu, 2015 yılında Diyarbakır'da öldürülen Diyarbakır Barosu BaşkanıTahir Elçi'yi de saygıyla andığını söyledi.

CHP teşkilatlarına çağrı

Kılıçdaroğlu, bütün il, ilçe başkanları ve kadın ve gençlik kollarına "Söylediğimiz her sözü, Türkiye coğrafyasında gittiğinizher yerde seslendireceksiniz. Ortak bir ses Türkiye'nin tüm coğrafyasında yankılanmalı. Ama biz özümlerimizi de anlatmak zorundayız. Umudu da yeşerteceğiz. Büyük bir özgüvenle 'Türkiye'nin bütün sorunlarını çözmeye hazırız' diyeceksiniz" dedi.

Kara kış fonu çağrısı

CHP'li vekillerin Nevşehir ve Iğdır'da vatandaşların sorunlarını dinlediklerini belirten Kılıçdaroğlu, esnaf ve vatandaşların mlletvekillerine ilettikleri sorunları kürsüden aktardı. 

Kılıçdaroğlu, "Dış güçlerin yaşanan krizle ne alakası var? Milleti kandıracaklarını sanıyorlar" dedi. 

İktidara kara kış gonu konusunda çağrıda bulunduğunu ancak adım atılmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP'li belediylere "Beldenizde hiçbir çocuk yatağa aç gimeyecek' talimatı verdiğini hatırlatarak, 3-29 Kasım tarihleri arasında CHP'li belediyelerin yaptıkları yardımları şu şekilde sıraladı:

780 bin 307 aileye yardım yapıldı. 44 bin 953 aileye nakdi yardım, 315 bin 420 aileye gıda yardımı, 230 bin 324 aileye ısınma yardımı, 106 bin 50 aileye eğitim yardımı, 76 bin 303 aileye ulaştırma yardımı, 653 ailenin 97 bin 540 liralık elektrik faturası ödendi, 5 bin 604 ailenin de 238 bin 425 liralık su fatursı ödendi. Bakın biz kara kış fonunu kendi belediyelerimizde kurduk.

İktidara geldiklerinde ilk bir ayda bütün ülkenin "İyi oldu, güzel oldu" diyeceğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Gerçekten bu memlekete huzur geldi' diyecek. Bunu yapacağız. 6 ayda bütün çarklar dönecek, herkes üretecek, herkes kazancak. Ülkeyi büyüteceğiz ülke kazanacak, hepimiz kazanacağız" dedi.

"Faizi indirdiysen bu rezalet nedir?"

Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Tatarlı köyünden İbrahim Kaya isimli vatandaşın Tarım Kredi Kooperatifinden aldığı mazot ve gübrenin borcunu ödemek için bankadan çektiği kredyle borcunu yapılandırmak için gittiği Ankara'da kaldığı otelde yakalanarak "taahüdü ihlal" suçuyla tutuklandığını belirten CHP lideri, avukatların devreye girmesiyle Kaya'nın cezaevinden çıktığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, İbrahim Kaya'nın sözlerini kürüden şu şekilde aktardı:

'Tarım Kredi Kooperatifi yüzde 7 faizle çiftçinin boğazını sıkmakta..' (Şimdi benim de şu soruyu sorma hakkım var; 'Faizleri indireceğim' diyorsu? Kimin faizini indiriyorsun? Çiftçinin, esnafın faizini indirdin mi? Yok. Yüzde 71 faiz. Nasıl ödeyecek bu adam? Bir de çıkıyor 'Ben faize karşıyım...' Peki bu ne? Tarım Kredi Kooperatifinde, Esnaf Kefelet Kooperatifinde olanlar ne kadar aylık alıyorlar, kaç yerden ayılık alıyorlar acaba?) Benim gibi binlerce çiftçi haciz kıskacıdna faiz terörü ile başabaş bırakıldı. Yetkili mercilerdne bunun bir an önce halledilmesini istiyoruz.' İbrahim Kaya adına söylüuyorum; Sen faize karşıysan, çiftçinin, esnafın faiz borcunu sileceksin kardeşim. Silmiyorsun 'faizi indirdim' diyorsun. hangi faizi? İndirdiysen bu rezalet nedir?

Kılıçdroğu, iktidara geldiklerinde bütün çifçilerin ve esnafların faiz borçlarını sıfırlayacaklarını bir kez daha tekrarladı. 

"Bu teklife 'Hayır' diyene oy vermeyeceksin"

CHP'li kadın vekiller tarafından sunulan ve TBMM'de görüşülen “kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek” için hazırlanan ve yüzde 50 cinsiyet kotası getiren yasa teklifi hakkında konuşan CHP lideri, "Kanun teklifi genel kurulda görüşülüyor. Bütün kadın kardeşlerimize sesleniyorum. Sen eğer hak istiyorsan, cumhuriyetin demokrasi ile taçlandırılmasını istiyorsan, 'bunlar yönetemediler, biz geldiğmizde daha iyi yönetiriz' diyorsan, bu kanun teklifine kim 'hayır' diyorsa ona asla ve asla oy vermeyeceksin kardeşim" diye konuştu.

Engelli kadrolarının boş tutulduğunu ve atama yapılmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bunun da gereğini engelli kardeşlerimizin yapmasını isterim" dedi.

Asgari ücret

Asgari ücret konusunda Türk İş, DİSK ve Hak-İş'in bir araya gelerek otak taleplerini sunmalarından mennuniyet duyduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Üç konfederasyona da saygı duyarız" dedi.

Ortak bildiride yer alan bazı ifdeleri okuyan CHP Genel Başkanı, "Üç konfederayonun ortak taleplerine katılıyoruz. Umuyoruz talepleri yerine gelir. Biz parlamentoda bu talepelrin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz sosyal demokrat bir partiyiz.  Sosyal devletten yana bir partiyiz, halkın partisiyiz. Adalet sisavunan bir partiyiz" diye konuştu.

"Ekonomide kurtuluş savaşı verecek noktaya bu memleketi kim getirdi?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ekonomik krutuluş savaşı veriyoruz" sözlerine de değinen Kılıçdaroğlu, "İyi de ekonomide kurtuluş savaşı verecek noktaya bu memleketi kim getirdi? 19-20 yıldır bu ülkeyi 'Bay Kemal' mi yönetiyordu, CHP mi yönetiyordu? Sen yönetiyordun. 20 yılın sonunda geldin, geldin 'ekonomide kurtuluş savaşı vereceğiz...' Eleştirmek kolaydır. Biz sorumlu bir parti olarak öneriler getireceğiz" dedi.

5 maddelik öneri

"Ekonomik Kurtuluş Savaşı" için 5 maddelik önerileri olduğunu ve bu konuda her türlü desteği vereceklerini belirten belirten Kılıçdaroğlu, önerileri şu şekilde sıraladı:

 1- Hemen anayasal bir kurum olan Ekonomik Sosyal Konsey'i topla. Bunları bir dinle. Tedbil-i kıyafetle dolaşmak nedir, hangi çağda yaşıyorsun?

2- Hemen ve derhal bir genelge çıkaracaksın, 'Devlette israfa son veriyorum' diyeceksin. 'Kim israf yaparsa hesabını soracağım' diyeceksin. İsraf haramdır. Sen israfı savunuyorsun, ben israfa karşıyım. Ben samimiyim, ülkemi seviyorum. Haramdan, kul hakkı yemekten çekinirim. 13 uçağın 5'ini, 6'sını satacaksın ve millete örnek olacaksın. O zaman millet senin samimiyetine inanır.

3- Dövizle verdiğin garantileri, -hem yapım hem de yoldan geçerken- bunların tamamını Türk Lirası'na çeviriyorum' diyeceksin. Birileri itiraz eder. Hiç korkma ve çekinme, bu kardeşin yanında olacaktır. 

4- Adaletsizliklerden kaçınacaksın. Çıkıp 'devletin dini adalettir, bu ülkede adalete kim karşı çıkıyorsa beni karşısında bulacaktır. Mahkeme kararlarını kim uygulamıyorsa gereğini ben yaparım' diyeceksin. Sadece mahkeme kararlarını uygulamak değil, milletin vergilerini neeye harcadığınızı tek tek açıklayacaksınız. Parayı ben vereceğim, o 'ticari sır' diyecek. Devletin güvenlik sırrı olur, ticari sırrı olmaz. Benim vergimle yapıyorsan kaça yaptığını açıklayacaksın. 

Devlet, milletine borçlu olmaz. 18 aydır devletten alacağını alamayan medikal sektörü esnafı var. 18 ayda euro nereye gitti? Adalet bu tür şeylere izin vermez. Devlet verdiği sözün arkasında durur. 

5- Rüşvetçileri, beytülamala el uzatanları, yolsuzluk yapanları, tüyü bitmemiş yetim hakkı yiyenleri devlet yönetimidne süratle uzaklaştıracaksın.Devlette liyakati sağlayacaksın. Bunu yapman ve samimi olman için önce ayda 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçinin kim olduğunu İçişleri Bakanını çağırıp soracaksın. Rüşvet alıp da büyükelçi atdıkalrını süratle geri çekeceksin. Sen de biliyorsun rüşvet aldıklarını. 

"Devletin en saygın kurumunu bunlara meze yaptı"

Saydığı 5 maddeye vicdanı olan kimsenin itiraz edemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bunları Erdoğan'ı çok sevdiğim için değil, ülkemi, insanımı sevdiğim için söylüyorum. Daha bütük acılar yaşamamak için söylüyorum" dedi.

Erdoğan'ın bunları yapmak yerine "beka sorunu", " dış güçler", "Biz şaha kalktık Almanya perişan", "dünya bizi kıskanıyor" dediğini belierten Kılıçdaroğlu, "Bu laflarla mı ekonomik kruturluş svaşı vereceksin. Bu laflarla mı milleti kandıracaksın. Bir de kendisini güçlü kılmak için MGK'yı buna mze yapmaya çalışıyor. Devletn en saygın kuruluşunu kendi siyasi ikbalin için nsıl meze yaparsın. Han iaskeir cvesaet vardı? Ne oldu bu asker vesayete. Damadının söylediği bir söz onun kulklarına yer etmi, ona ianıyor. 'Erdoğan aya 4 şeritli yol yaptık' dese ona nanırlar..." Yemezler artık" dedi.

"Düne kadar bu adamlara 'şerefsiz' diyordunuz"

Kılıçdaroğlu, Türkiye’ye 10 milyar dolar yatırım yapacağı söylenen BAE hakkında şu ifadeleri kullandı:

Birleşik Arap Emirlikleri veliahtı geldi... Havaalanında kırmızı halılarla karşılandı. Düne kadar bu adamlara şerefsiz diyordun, ne oldu bir anda? 15 Temmuz'u finanse edenleri kırmızı halıyla davet ettin. Buradan Erdoğan'a söylüyorum Birleşik Arap Emirlikleri veliahtına da söylüyorum, ordunun HAVELSAN'ına, ASELSAN'ına, ROKETSAN'ına da el koyarsanız fitil fitil burnunuzdan getiririm

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU