Sağlık Bakanlığı: 54 ecza deposu ve 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildi, haklarında idari işlem başlatıldı

Sağlık Bakanlığı, 24 Kasım'da yaptığı açıklamada, denetimlerde 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini bildirmişti

Sağlık Bakanlığı, 54 ecza deposu ve 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit etdildiğini ve bu ecza depoları ile eczanelerle ilgili idari işlem başlatıldığını duyurdu / Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle, bazı kritik ilaçlara erişimin zorlaştığı yönündeki iddialar üzerine ilaç denetimlerinin artırıldığını, 54 ecza deposu ile 261 eczanenin kayıtları ve fiili stokları arasında uyumsuzluk tespit edildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, geçtiğimiz günlerde Reuters'a yaptığı açıklamada, kur etkisi ve hammaddeye erişimde yaşanan küresel sıkıntılar nedeniyle piyasada bazı ilaçların bulunmasında sıkıntı olduğunu; bazı ilaçlarda da 30-35 gün olması gereken stok seviyelerinin 1 haftaya düştüğünü söylemişti.

Türk Eczacıları Birliği de, kurdaki yükselişe bağlı olarak piyasada 645 ilacın bulunmasında sıkıntı yaşandığını duyurmuştu.

Dolar/TL Kasım ayı içinde 13.45 ile tarihi seviyeye yükseldi.

Sağlık Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, "Döviz kurundaki yükseliş nedeniyle, bazı kritik ilaçlara erişimin zorlaştığı yönündeki iddialar üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti... Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği ilaç denetimlerinde; stok kayıtlarında uygunsuzluk tespit edilen ecza deposu sayısı 54'e, eczane sayısı ise 261'e yükseldi" denildi.

Açıklamada, söz konusu eczaneler ve ecza depoları hakkında idari işlem başlatıldığı belirtildi.

İlaçta Euro/TL kuru 4.5786

Türkiye'de ilaç fiyatları, yılda bir kez güncelleniyor. Ancak güncel euro kuru ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde temel alınan kur seviyesi arasındaki fark, özellikle kurun yükseldiği dönemlerde ilaç tedarikinde sorunlara yol açıyor.

Mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan euro/TL kuru 4.5786 olarak kabul ediliyor. Ancak reel euro/TL kuru şu anda 14.6 seviyelerinde bulunuyor.

Söz konusu fark, ilaç şirketlerinin ithal ettiği ilaçların yanı sıra, Türkiye'de ürettikleri ilaçlarda kullandıkları döviz bazlı etken madde ve hammaddeler nedeniyle zarar yazmalarına neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı, 24 Kasım'da yaptığı açıklamada, denetimlerde 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini bildirmişti.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU