AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetine yine itiraz etti: Yasadışı uygulamalara tedbir alacağız

Enerji alanında gündeme gelen Kıbrıs Adasının çevresi, Avrupa’nın gaz ihtiyacı ve enerji güvenliği için önemli bir bölgede yer alıyor

Fotoğraf: Reuters

Brüksel'de devam eden AB Liderler Zirvesinde Doğu Akdeniz'deki enerji gerilimi ele alındı.

İlk günkü oturumun ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj faaliyetleri "yasadışı" olarak nitelendirildi.

Türkiye'nin girişimlerinin AB-Ankara ilişkilerini olumsuz etkilediği belirtilen bildirgede, Türkiye'ye "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik haklarına saygı duyması" çağrısında bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB Komisyonu Sözcüsü Jean-Claude Juncker "Türkiye'ye tedbir alabiliriz ve bu tedbirler hafif olmayacaktır" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye saldırgan tutumunun arttığı yönünde Ankara'ya 'açık bir mesaj' verdiği söyledi.

Çipras, Türkiye'nin bu tutumunda ısrar ettirmesi halinde bedeli olacağını öne sürdü.

Türkiye, AB'ye geçen günlerde yaptığı açıklama ile sert tepki göstermişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AB'nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye davet ediyoruz. Türkiye bütün çevre denizlerinde olduğu gibi Ege ve Doğu Akdeniz'de de barış ve istikrardan yana olagelmiştir. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hakları ve çıkarları hilafına adım atanlar, Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye'yi bölgede yok saymaya kalkışanlar, bu amaçlarına asla ulaşamayacaklar" ifadelerine yer verilmişti.

Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı Akar da "Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkına, hukukuna tasallut edilirse müsaade etmeyeceğimizi oldubittileri mutlaka sonlandıracağımızı her zaman söyledik" yorumu yaptı.

Doğu Akdeniz; İsrail açıklarında 2009’da keşfedilen Tamar, 2010’da keşfedilen Leviathan ve 2012’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Afrodit sahasında keşfedilen doğalgaz yatakları ile birlikte bölge ülkeleri, uluslararası enerji şirketleri ve küresel güçler arasında enerji güç mücadelesinin merkezi oldu.

Leviathan bölgesinde yaklaşık 3,45 trilyon metreküp doğalgaz ve 1,7 milyar varil petrol bulunduğu ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU