2018 Haziran: Fayton yerine elektrikli araçlar geliyor, 2019 Ocak: Büyükada'daki yangında 9 at öldü

Ahırlar bölgesinde çıkan yangının nedeni bilinmiyor, yaralı atlar tedavi altına alındı

Fotoğraf: AA

Dün (1 Ocak 2019) Büyükada’da ahırlar bölgesindeki yangında 9 at yanarak öldü, 3 at yaralandı. Yaralı atlar Sarıyer’deki Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi’nde tedavi ediliyor.  
 


Bu yangın ve sonucunun ardından Adalar’daki faytona koşulan atlar tartışması bir kez daha gündeme geldi. Adalar Belediye Başkanı Atila Aytaç açıklamasında atların kaybıyla ilgili şöyle açıklama yaptı. 

“Yangının çıkış nedenini henüz bilmiyoruz. Atların sağlıksız bir şekilde barındığı, derme çatma ahırlar. Daha önce tehlike altında olduğunu söylemiştik. Ahırlarla ilgili çalışma yapılıyor, bir sonuca varacağımızı ümit ediyoruz." 


Belediye Başkanı ahırlarla ilgili çalışma yapılacağını söyledi ama Adalar’daki atlar ve faytonlar 2018 Haziran’ında farklı bir konuyla gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Haziran’da Yenikapı’daki mitingde “Adalar'daki atları, faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yürütüyoruz" dedi. Bir gün sonra da (18 Haziran 2018) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adalar’da ulaşım için elektrikli araçların kullanılacağını açıkladı.
 


Belediyenin yaptığı açıklamada, uygulamanın ilk olarak Kınalıada’da başlayacağı ve araçların en fazla 12 yolcu kapasiteli olacağı belirtildi. İBB ilk aracın kısa sürede hizmete gireceğini İstanbulkart ile entegre olacağını da duyurdu.  


At ahırları 2008'de işletmeye açıldı

Adalar'daki at ahırları 2008 yılında işletmeye açıldı. Yaklaşık 20 bin metrekare alanda at ve fayton park işletmeciliği yapılıyor. İSTAÇ AŞ ile birlikte at gübrelerinin atılması sağlanıyor. Adalarda toplam fayton kapasitesi 140 iken, 226 fayton hizmet veriyor. Bir giriş kontrol kulübesi, 80 yatak kapasiteli bir seyis evi, kullanılmayan bir sosyal tesis binası, 17 yerleşke bulunuyor. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU