Omicron varyantı nedeniyle sınırların kapatılması bilim insanlarının tepkisini çekti

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa kısıtlamaları kınarken, DSÖ de sınırları açma çağrısında bulunmuştu

Afrika ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamaları "haksızlık" ve "ayrımcılık" diye niteleniyor (Reuters)

Bilim insanları yeni koronavirüs varyantı Omicron nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlamalarına yönelik endişelerini dile getirdi.

Buzzfeed’e konuşan uzmanlar, varyantın ilk kez tespit edildiği Güney Afrika ve Botsvana’ya seyahatlerin birçok ülkede kısıtlanmasının, hükümetlerin koronavirüsle ilgili şeffaf davranmasını engelleyebileceğini ifade etti. Uzmanlara göre seyahat kısıtlamalarından çekinen ülkeler varyantlarla ilgili verilerini paylaşmaktan kaçınabilir.

Aynı zamanda B.1.1.529 adını taşıyan varyantın görülmesinin ardından İsrail ve Kuveyt sınırlarını tamamen kapatırken, Türkiye de Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'ye 27 Kasım'dan itibaren seyahat kısıtlaması uygulama kararı almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Afrika ve komşu ülkelere seyahati kısıtlayan diğer ülkeler arasında ABD, Birleşik Krallık, Japonya, Tayland, Singapur ve Fas gibi bir dizi ülke yer almıştı. Avrupa Birliği'ne üye 27 ülke de aralarında Güney Afrika'nın da bulunduğu 7 Afrika ülkesine geçici seyahat yasağı koymuştu.

ABD Başkanı Joe Biden seyahat yasağının bilim insanlarına yeni varyanta dair daha fazla bilgi toplamaları için zaman tanıyacağını öne sürmüştü.

Öte yandan bazı uzmanlar sınır kapatmanın varyantın yayılmasına karşı etkili bir önlem olduğunu düşünmüyor. Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü’nde öğretim üyesi ve rektör yardımcısı Dr. Ingrid Katz, "Seyahat yasakları virüsün önündeyseniz zaman kazandırabilir. Ancak bu virüsün önünde olduğumuzu düşünmüyorum" dedi:

Güney Afrika'ya ve açık sözlü olmaya ve önemli bilgileri paylaşmaya istekli diğer ülkelere ne kadar korkunç bir mesaj gönderiyoruz!

Yeni varyantın Güney Afrika ve Bostvana’dan sonra Birleşik Krallık, İtalya, Almanya, Belçika, Hong Kong ve İsrail’de de görüldüğü bildirilmişti.

Johns Hopkins Üniversitesi Sağlık Güvenliği Merkezi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı ve akademisyen Amesh Adalja, "Yeni bir varyant keşfettiler, genetiğini dizilediler, dünyaya haber verdiler. Onları övmeniz gerekmez mi?" diye sordu:

Bunun ödülü, Başkan Biden'ın Güney Afrika'ya yaptığı şeyse, bir sonraki önemli varyantı bulacak ülkeyi nasıl teşvik edeceğiz?

Uzmanlara göre ABD ve diğer ülkelerin seyahat kısıtlaması yerine yolculara koronavirüs testleri ve zorunlu karantina uygulamaya odaklanması gerekiyor.

Georgia Eyalet Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji profesörü Gerardo Chowell-Puente, "Bu, tüm uçuşları iptal etmekten çok daha düşük bir ekonomik etkiye sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.

DSÖ de uyardı: Sınırları açık tutun

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de 28 Kasım’da yaptığı açıklamada Omicron varyantına yönelik endişelere rağmen ülkeleri sınırlarını açık tutmaya teşvik etmişti.

Örgüt sınırların açık tutulmasının "insanların hayatları ve geçim kaynakları üzerindeki ağır yükü" hafifleteceğini söylemişti. 

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr Matshidiso Moeti, "Çözümler için birlikte çalışırsak virüsün üstesinden gelebiliriz" diye konuşmuştu:

Afrika'yı hedef alan seyahat kısıtlamaları, küresel dayanışmaya zarar veriyor.

Güney Afrika kısıtlamaları kınadı

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa da Afrika ülkelerine uygulanan seyahat kısıtlamalarını kınamıştı.

Kısıtlamaların bilimsellikten uzak olduğunu savunan Ramaphosa, "derin bir hayal kırıklığı" yaşadığını söylemişti:

Ülkemize ve Güney Afrika’daki kardeş ülkelere seyahat kısıtlamaları uygulayan tüm ülkeleri, ekonomilerimize ve halkımızın geçim kaynaklarına daha fazla zarar vermeden, kararlarından acilen geri dönmeye ve kısıtlamaları kaldırmaya çağırıyoruz.

 

Independent Türkçe, Buzzfeed, Russia Today, BBC Türkçe, CRI Türk

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU