Kırgızistan'da barajı geçemeyen partiler oyların yeniden sayılmasını talep etti

Ata Vatan, Azattık, Uluttar Birimdigi ve Sosyal Demokrat partilerinin liderleri ve bazı adaylar, düzenledikleri brifingde, seçim sonuçlarını kabul etmediklerini belirterek, oyların yeniden sayılmasını istedi

Kırgızistan'daki genel seçimde açıklanan ilk sonuçlara göre, 6 parti barajı aşarak 90 sandalyeli meclise girmeye hak kazandı / Fotoğraf: AA

Kırgızistan'da milletvekili seçimlerinde barajı geçemeyen parti liderleri, oyların yeniden sayılmasını talebinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ata Vatan, Azattık, Uluttar Birimdigi ve Sosyal Demokrat partilerinin liderleri ve bazı adaylar, düzenledikleri brifingde, seçim sonuçlarını kabul etmediklerini belirterek, oyların yeniden sayılmasını istedi.

Liderler, Merkez Seçim Komisyonunun resmi internet sitesinde oy sayımının sonuçlarını gösteren tabloda, akşam saatlerinde güncelleme sorunu yaşandığı ve sonuçlarda değişiklikler yapıldığı yönünde ortak görüş bildirdi.

Brifingde, komisyonun resmi internet sitesinde, muhalif partilerin oylarında eksilme yaşandığı ve oylarının iktidar yanlısı partilerin lehine yazıldığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Merkez Seçim Komisyonuna, seçim sonuçlarından memnun olmayan partiler memnun olana kadar, oyların yeniden elle sayılması talimatını verdi.

Uluslararası gözlemciler seçimlerden memnun

Kırgızistan'ın daveti üzerine seçimlerde gözlemci görevini üstlenen uluslararası kuruluşların Gözlem Misyonu Başkanları brifing verdi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Uluslararası Gözlem Misyonu Başkanı ve AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, Kırgızistan'daki parlamento seçimlerinin anayasaya ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yürütüldüğü kanaatine vardıklarını bildirdi.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı ve Uluslararası Gözlem Misyonu Başkanı Gismat Gozalov da parlamento seçimlerinin şeffaf ve demokratik şekilde geçtiğini ifade ederek, başarılı seçimlerden dolayı Kırgızistan'ı tebrik etti.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Uluslararası Gözlem Misyonu Başkanı Erek Aşimov, seçimlerin açık ve şeffaf şekilde, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin aktif katılımıyla yapıldığını söyledi. Aşimov, kendilerine herhangi bir şikayetin gelmediğini vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı Uluslararası Gözlem Misyonu Temsilcisi Adamo Baybokar da Kırgızistan'da oylama sürecinde kullanılan teknolojilerin dünyanın her ülkesinde kullanılmadığına dikkati çekerek, seçim sürecinden memnun kaldıklarını kaydetti.

6 parti barajı geçti

Kırgızistan'da dün yapılan milletvekili seçimlerine 21 partiden 1015 aday ve 275 bağımsız aday katılmıştı.

Genel seçimde açıklanan ilk sonuçlara göre, seçimlerde 6 parti, barajı aşarak 90 sandalyeli meclise girmeye hak kazanmıştı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU