Eş bulamayan Hint bülbüllerinin yavrularını "evlatlık verdiği" ortaya çıktı

Bilim insanlarına göre partneri olmayan dişiler yumurtalarını başka yuvalara bırakıyor

Avustralya'daki çalılıklar ve ağaçlarda yaşayan zebra ispinozları, tüm dünyada sevilen bir evcil hayvan türü (Wolfgang Forstmeier)

Almanya'daki Max Planck Ornitoloji Enstitüsü'nden bilim insanları tek eşli zebra ispinozlarının eş seçimi ve yavrulama oranları arasındaki ilişkiyi inceledi.

Bulgular, eş seçiminde son derece seçici olduğu bilinen dişi ispinozların, yavruyu birlikte yetiştirmek üzere eş seçemediği durumda yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakıp kaçtığını gösterdi.

Uzmanlara göre Hint bülbülü diye de anılan zebra ispinozları, ötüşlerinde bölgesel lehçelere sahip. Üstelik bu lehçeler, dişilerin eş seçiminde son derece önemli. Zira dişilerin yalnızca kendileriyle aynı lehçeye sahip erkekleri eş olarak seçtiği biliniyor.

Wolfgang Forstmeier ve meslektaşları, bu seçicilik nedeniyle eşsiz kalan dişilerin yumurtlama oranlarının azalmasını bekliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi bu düşüncenin doğru olup olmadığını anlamak için bir deney tasarladı. Deneyde 12’şer kuştan oluşan 10 grup kuruldu. Grupların yarısında 4 dişi kuş ve 8 erkek kuş vardı. Bu da dişilerin rahatça eş seçimi yapabilmesini sağladı.

Diğer gruplarda ise 8 dişi kuş ve 4 erkek kuş yer aldı. Bu durumda dişilerin hepsi eşlerini seçemiyordu.

Deneyden gelen bulgular, araştırmacıların ilk baştaki fikrini desteklemedi. Zira dişi kuşlar, eş seçemediği zamanlarda da soyun devamını sağlamanın yolunu bulmuştu.

Araştırmacılar eşsiz kalan dişi ispinozların da yumurtlamaya devam ettiğini ama yavruların bakımını tek başına üstlenmekten kaçındıklarını gördü.

Hakemli bilimsel dergi PLOS Biology'de yayınlanan çalışmanın başyazarı Forstmeier, "Bu durum guguk kuşlarının stratejisine benziyor. Partneri olmayan dişiler yumurtalarını diğer dişilerin yuvalarına bırakıyor. Yavruları o dişiler tarafından yetiştiriliyor" diye konuştu:

Kuşlar aslında epey pragmatik. Tatmin edilmesi zor tercihlere sahip olanları da sıkıntılı durumlarla başa çıkmakta çok başarılı.

 

Independent Türkçe, Popular Science, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU