Davutoğlu'ndan "ekonomi" yorumu: Sayın Erdoğan bundan sonra konuşmazsa toparlayabiliriz

Davutoğlu, Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Son zamanlarda yaşanan gelişmelerin devlette ortaya çıktığı tahribat, giderek fazlalaşan yoksullaşma, demokratik haklar konusundaki kaygıları paylaştık " dedi

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Habertürk'te katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin detayları açıklayan Davutoğlu, "Sayın Gül'le genel olarak son zamanlarda yaşanan gelişmelerin devlette ortaya çıktığı tahribat, elde edilen kazanımların bugün kaybediliyor olması, giderek fazlalaşan yoksullaşma, demokratik haklar konusundaki kaygıları paylaştık hem de hasret giderdik. Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili herhangi bir konu gündeme gelmedi" dedi.

Seçim ittifakları ile ilgili bir soruya da cevap veren Davutoğlu şunları kaydetti:

Seçim ufukta görünene kadar ilkeler bazında herkesin herkesle görüşmesi lazım. Sayın Fatih Erbakan'la görüştüğümüzde üçüncü ittifakı konuştuk, bu benim talebim değildi. Farklı görüşler ortaya atıldı. Şu anda bizim yapmamız gereken bir vizyon ortaya konmak, milletin önüne güçlü bir alternatif vizyonu ortaya koymak lazım. İkinci, üçüncü ittifakları konuşmak için erken. Siyasal mühendislik yerine, vizyon koymak lazım. 

Seçim matematiği partileri ittifaka, koalisyona zorluyor. Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Akşener, Sayın Karamollaoğlu ve Sayın Babacan'a önce ilkesel zemini hazırlamamız gerektiğini söylüyorum. Bugünkü iktidarın hiçbir ilkesi kalmadı, sadece iktidarda kalmak için ittifak oluşturdu. Yeni bir iletişim ve ilişki modeli geliştirmemiz lazım. Seçim ortamına girmeden, seçim yasasını görmeden herhangi bir ittifak angajmanına girmeyiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"AK Parti içinde Beştepe ekolü ile Genel Merkez arasında bir gerilim var"

Davutoğlu, AK Parti ve MHP tarafından oluşturulan Cumhur İttifakı içinde ciddi bir iç ihtilaf olduğunu iddia etti.

"AK Parti kitlesi, yöneticileri MHP'nin çok küçük bir oy oranıyla sistem üzerinde bu kadar etkili olmasından son derece büyük bir rahatsızlık duyuyor" diyen Davutoğlu,  "Bugün AK Parti içinde Beştepe ekolü ile Genel Merkez arasında bir gerilim var. Bunu herkes biliyor. AK Parti Genel Merkezi fiilen bütün kurumları ile by-pass edildi. Bugün Beştepe'deki bürokratların hepsi siyaset yapıyor. Beştepe'de oturan bürokratlar muhalefeti fiilen tehdit ediyor" dedi.

"Erdoğan konuşmaya devam ederse 'dibin de dibi' var demektir"

Davutoğlu ekonomideki gidişata ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizle ilgili açıklamalarını eleştiren Davutoğlu, "Sayın Erdoğan bundan sonra konuşmazsa toparlayabiliriz. Ama Sayın Erdoğan bu şekilde konuşmaya devam ederse dibin de dibi var demektir. Şu anda ülkede yaşanan ekonomi, politik ve kurumsal bir krizle karşı karşıyayız. Şu anda gördüğüm esas tehlike; bunun otoriterleşme eğilimi ile bütünleşmeye başlamış olması" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU