Kadrajdakiler: Tuhaf cazibesiyle dikkat çeken bir oyuncu; Barry Keoghan

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Barry Keoghan'ı ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Barry Keoghan, Hollywood'un en tanınmış yüzlerinden bazılarıyla birlikte rol almış İrlandalı bir aktör.

Henüz 29 yaşında olmasına rağmen Dunkirk, The Killing of a Sacred Deer ve Calm with Horses'daki rolleri ona IFTA ödülü ve Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu dalında BAFTA adaylığı getirdi.

The Green Knight ve Eternals gibi fantastik filmlerdeki performansıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Keoghan şu anda Galway'de Colin Farrell ve Brendan Gleeson ile birlikte oynayacağı Martin McDonagh'ın The Banshees of Inisherin filminin çekimlerine devam ederken diğer taraftan da Matt Reeves'in yönetmenliğini üstleneceği yeni Batman filminde de Officer Stanley Merkel rolü için hazırlanıyor.

Ama Keoghan'ın hayatı her zaman böyle gösterişli ve Hollywood'un önde gelenleriyle dolu değildi.

Üstlendiği rollerle kariyerinde her geçen gün yükselen ve kendine has karakteristik yüzü ile de herkesin zihninde yer edinen aktörü sizin için bu hafta kadraja almak istedim.


Tuhaf cazibesiyle dikkat çeken bir oyuncu; Barry Keoghan
 

 

18 Ekim 1992 tarihinde doğan İrlandalı aktör, Dublin'de Summerhill'de büyüdü.

Çok zor bir çocukluk geçiren Barry Keoghan'ın babası hakkında bir bilgisi yok, annesi ise aşırı dozda uyuşturucudan öldü.

Barry henüz on iki yaşındayken, Dublin'i kasıp kavuran eroin salgınına yenik düşen annesi aşırı dozda eroinden öldüğü için çocukluğunun yedi yılını kendisinden bir yaş küçük olan erkek kardeşiyle birlikte on üç farklı koruyucu ailenin yanında geçirdi.

Zorlu bir çocukluk geçiren Barry'i nihayet büyükannesi ve teyzesi sahiplenene kadar bu süreç onun için "sokakta" olmayı öğrenmesi gerektiği anlamına geliyordu.

Bu yüzden Barry Keoghan o zamanlardaki halini "okulda ve sokaklarda arkadaşlarıyla dolaşan bir pislik" olarak tanımlıyordu.

Çizim yapmayı ve el işi şeylerle uğraşmayı seven Barry oyunculuğu da ilk kez okul yıllarında tecrübe etti; Noel zamanları için hazırlanan çocuk oyunlarında sahneye çıkan Barry, bir süre sonra bu oyunlarla çok fazla dalga geçtiği için sahneye çıkması yasaklandı.

Aptal olmadığını ama çok akıllı biri de olmadığını söyleyen Barry, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedeniyle okula devam etmek istemedi ve eğitimini yarıda bıraktı.

Sokakta dolaşırken bir mağaza vitrininde gördüğü oyuncu seçimi ilanı ile Between the Canals filminin oyuncu kadrosuna dahil olan ve vizyona da giren bu filmde küçük bir rolle kamera karşısına geçen Barry Keoghan böylelikle 2011 yılında oyunculuk kariyerine başlamış oldu.

Barry'nin amacı aslında televizyona çıkmak ya da bir sinema filminde oynamak değildi, bu ilana sadece biraz daha para kazanmak için başvurmuştu, ancak bu başvurusunun kabulü onun kariyerinin şekillenmesine de yardımcı oldu.

İlk oyunculuk işinden bu yana; İrlanda yapımı bir televizyon dizisi olan Love/Hate'in dördüncü sezonundaki manyak kedi katilinden Christopher Nolan'ın destansı filmi Dunkirk'e ve en nihayetinde Marvel evrenine kadar uzanan kariyerinde dikkat çekici pek çok rolde yer alan Barry Keoghan, bu süre içinde bir drama okuluna da gitmedi.

Bunun yerine oyunculuk eğitimi veren The Factory (şimdi Bow Street Akademisi olarak bilinen) adlı bir performans alanında biçimlendirici drama atölyelerine katıldı.

Günde on dört saat çalıştığı zamanların dışında burada eski filmleri ve belgeselleri izleme, insan davranışlarını gözlemleyerek kendisini geliştirme imkânı buldu.
 

 

Bir terapi olarak oyunculuk

Üstlendiği rollere başkalarının ayakkabılarını giymekten zevk aldığını söyleyen Barry Keoghan bu mesleğin kendisini gerçek anlamda tedavi ettiğini düşünüyor ve oyunculuğun bir terapi olduğuna inanıyor.

Filmlerde hayat verdiği karakterlerin çok fazla gölgesi olduğunu, dolayısıyla bu karakterlerin arkasına saklanarak kendisini çözdüğünü söyleyen aktör bu yüzden oyunculuk yaptığını söylüyor.

Bu kariyer yolculuğunda onun en güçlü motivasyonunun kendisini kanıtlamak ve kendisi gibi zorluklardan geçen çocuklara hiçbir aile desteği ve torpil fırsatı olmadan da zirveye çıkabileceklerini göstermek olduğunu belirtiyor.

Barry Keoghan, alışılmadık filmler çeken, yeni ve standart dışı bir şey yapan yönetmenlerle iş birliği yapmak istediğini gizlemiyor.

Bu anlamda oldukça seçici davranan aktörün yaptığı işler de zaten onun en doğru film yapımcılarını ve karakterleri seçmeye çalıştığını ve kariyerinin bu erken aşamasında bu kadar seçici olmayı başarması da yeteneğini ve iş ahlakını kanıtlıyor.
 

 

Amatör boksör

En büyük hobisi boks olan ve çalışmadığı zamanlarda boks yapan Barry Keoghan, sinema olmasaydı muhtemelen profesyonel boksu tercih edeceğini söylüyor.

Bu yüzden en sevdiği filmler arasında Raging Bull (1980) yer alıyor ve bu filmin gerçekten bir boksörün duygularına ulaşabildiğini düşünüyor.

Cool Hand Luke (1967) ve Basketball Diaries (1995) adlı filmler de aktörün en beğendiği filmler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Arkadaş canlısı olmakla birlikte yumuşak huylu ve çekingen bir karaktere de sahip olan Barry Keoghan görünüşte rahat biri olsa da ciddiyetiyle de bazen insanları şaşırtabiliyor.

Aktör Facebook, Twitter ve Instagram gibi çeşitli sosyal medya platformlarında aktif görünüyor.

Özellikle Instagram'da üretken biri olmasına rağmen, Barry Keoghan sosyal medya konusunda biraz şüpheci.

Şu anki gönderileriyle ünlü olmadan önceki gönderileri arasındaki tek fark, onları beğenenlerin sayısı, daha fazla takipçi ve o mavi tik olayı.

Yani o her yeni işinde kariyerinde gittikçe yükselse de kendisini bu mecralarda gösterme biçiminde bir şeyleri değiştirmemiş görünüyor.
 

 

Filmografisi

Kanallar Arasında

Yönetmen: Mark O'Connor / Oyuncular: Barry Keoghan, Peter Coonan, Dan Hyland, Stephen Jones, Damien Dempsey, Anne Marie Martin, Kenneth Meehan, Lolo Byrne, Mary O'Toole, Bridget Fennel, Nathan Barrett, Robbie Walsh, Albert Maher, Stephen Cinch, Anthony O'Toole, Kirsty Meehan, Yomi Ogunyemi, James Akpotor, Leroy Hyland, Aidan Keogh, Diarmuid Molloy, Mark Doran, Alan Harris, Robert Smyth, Mick Foran, Jay Flavin, Fearghal Duffy, Carol Quigley, Laura Lenihan, Olu Adeniran, Paul Bermingham, Dave Brown, The Burning Effigies, Peter Cheevers, Robert Dalton, David Fitzsimmons, Sharon Hussey, Walter Jackson, Jeff Jones, Patrick O'Brien, Dave Rafferty, Ivan Smyth, Jonathon Williamson, Michael Yare / Süre: 74 dakika
 

 

Prömiyerini Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali'nde yapan, 2011 yılına ait Between the Canals adlı bu İrlanda yapımı suç filmi; her taraftan başka bir sorunun ortaya çıktığı bir Aziz Patrik Günü'nde, Dublin'de langırt oynayan ve sarhoş olup başını belaya sokan üç suçlunun başından geçenleri anlatıyor.

Liam, elektrikçi olmak ve kız arkadaşı ile oğlunun geçimini sağlamak için suç hayatını bırakmak isteyen ama diğer taraftan önündeki fırsatlar ile iyi bir baba olma sorumluluğu arasında kalan bir tüccardır.

Dots, kendi hiyerarşisini kurup büyük bir tacir olma hırsı ile çılgın fikirlere sahip sorumsuz bir hayduttur.

Scratchcard ise, sosyal refahını korumak ve hayatın akıp gidişini izlemek dışında başka bir amacı olmayan bir uyuşturucu bağımlısıdır.

Şehrin kuzey bölgesinde yaşayan Liam, Dots ve Scratchcard adlı bu üç arkadaş dinamiklerin hızla değiştiği bir toplumda kendi düzenlerini kurmak için can atarken, aralarında, çıkar çatışmaları yüzünden anlaşmazlıklar doğacaktır.

Mark O'Connor'ın ilk uzun metrajlı filminde oyuncu kadrosunun çoğu profesyonel oyuncu değildi ve şehrin sakinleri filmin gerçekçiliğine katkıda bulunmuştu.

Barry Keoghan da bir çocuk çetesi içinde hayat verdiği Aido karakteri ile bu filmde ilk kez kamera önünde boy gösterme imkânı bulmuştu.

 

Stalker

Yönetmen: Mark O'Connor / Oyuncular: Barry Keoghan, John Connors, Peter Coonan, Hope Brown, Sarah Byrne, Evan Cashin, Stephen Clinch, Michael Collins, Shane Curry, Kyle Bradley Donaldson, Kenneth Dunne, Jay Flavin, Mick Foran, Stephen Jones, Kathy Monahan, Alex Mooney, Mary Murray, Melissa Nolan, Tj O'Grady Peyton, Joe O'Grady, Kevin Stewart, Paul Valentine, Shane Whisker, Welly Wong / Süre: 80 dakika
 

 

Prömiyerini Galway Film Fleadh'de yapan, 2012 yılına ait Stalker adlı bu İrlanda yapımı psikolojik gerilim türündeki filmde; akli dengesi yerinde olmayan evsiz bir adam, yeni ve tek arkadaşını dünyadan ve hayatını cehenneme çeviren uyuşturucu satıcılarından kurtarmaya çalışır.

Oliver Nolan adındaki bu evsiz adam Noel döneminde Dublin şehrinin sokaklarında başıboş bir şekilde dolaşmaktadır.

Bu sırada bir kahinle olağandışı bir karşılaşmadan sonra Oliver, toplumu temizlemek için Tanrı'dan kendisine bir görev gönderildiğine inanır ve bu düşünceyle

Tommy adındaki mutsuz bir çocuğu zorbaların elinden kurtardığında beklenmedik bir dost kazanır.

Oliver çok geçmeden Tommy'nin annesinin bir bağımlı olduğunu ve amcası Rudyard'ın yerel bir uyuşturucu satıcısı olduğunu öğrenir.

Böylelikle tek arkadaşı Tommy'nin mutluluğu için Rudyard ve küçük suçlular çetesinden intikam almayı kendine görev edinir.

Akıl hastalığına farklı bir perspektiften bakan Stalker, aynı zamanda bağımlılık, istismar, sınıf mücadelesi ve hükümetin işlevsizliğine dair eleştirel bir filmdir.

Düşük bütçelerle harikalar yarattığına kanaat getirilen Mark O'Connor'ın bu mikro bütçeli filminde Barry Keoghan bu defa, Tommy karakterine hayat vermek için kamera karşısına geçmiştir.

Kariyerinin henüz çok başında olmasına rağmen Barry Keoghan kendi dünyasının karmaşasını, üzüntüsünü, acısını ve kötü durumunu muhteşem bir şekilde aktardığına yönelik övgüler almayı başarmıştır.

 

Gezginlerin Kralı

Yönetmen: Mark O'Connor / Oyuncular: Barry Keoghan, John Connors, Michael Collins, Peter Coonan, Packy Lee, Thomas Collins, James Collins, Paddy Collins, David Murray, James Reilly, Carla McGlynn, David Collins, John Hughie Collins, Stephen Collins, Mick Foran, Stephen Clinch, Frank Melia, Stephen Jones, Mary Reilly, Christine Collins, Bridgie Dinnegan, Maggie Collins, Nell Collins, Sheila Collins, Mary McCann, Elaine Collins, Kenneth Dunne, Jason O'Rourke, Eva-Jane Gaffney, Shane Whisker, Michael Kavanagh, Martin Sunaman Collins, Johnny Collins, Pat Ainscough, Rosie Maughan, Martin Collins / Süre: 80 dakika
 

 

Prömiyerini Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali'nde yapan, 2012 yılına ait King of the Travellers adlı, bu İrlandalı yapımı intikam dramasında; John Paul Moorehouse'un on iki yıl önce babasının katili hakkındaki gerçeği ortaya çıkarmak için mücadele içinde bir arayış içine girer.

John Paul çocukken babasının bir silahlı saldırı sonucu öldürülmesine şahit olur, ancak suçlu asla bulunamaz.

Sonrasında ise John Paul İrlanda'nın kırsallarında kamp yaparak yaşayan ve kültürel olarak farklı bir duruşa sahip olan bir göçebe topluluğunun içinde, dövüşçü olması için amcası tarafından büyütülür.

Yıllar sonra John Paul'un intikam alma arzusu, babasını öldürdüğünden şüphelendiği adamın kızı Winnie Power'a âşık olduğunda başka bir şeye dönüşür.

Birbirlerine âşık olduktan sonra bir arada olmaktan başka bir şey istemeyen iki genç için koşullar bu isteklerine izin vermeyince John Paul, geçmişini geride bırakarak hayatının aşkıyla birlikte olabilmek için iki aile arasında uzun süredir devam eden kan davasını çözmeye çalışır.

Böylelikle John Paul, tüketen adalet tutkusu ile sevdiği kadınla birlikte olma arzusu arasında savaşmak zorunda kalır.

Yazılı tarih eksikliğinden dolayı gerçek kökenleriyle ilgili pek bir şey bilinmeyen İrlanda Seyahat Topluluğu'nu kadrajına alan bu film, mütevazı gezgin ailelerinin eski siyah beyaz belgesel görüntüleri ile başlayan, kurmaca olmasına rağmen modern İrlanda'nın büyüyen hegemonyaları karşısında kültürel mirasına tutunmaya çalışan bir halkın zorlu yaşamını gerçekçi bir şekilde özetleyen bir yapımdı.

Ancak gezgin topluluğunun geleneklerine dayanan ve Shakespearevari aşk, ihanet, dostluk ve intikam temalarına sahip olan bu çağdaş drama dövüş sahnelerindeki sürükleyici aksiyon için övgü topladıysa da genel olarak olumsuz eleştiriler aldı.

Oyuncu kadrosu da gerçek hayattaki gezginlerden oluşan bu filmde Barry Keoghan Mickey'i öldürmek için ortaya çıkan bir küçük suçluya hayat vermişti.

 

Hayat Bir Esintidir (Şans Peşinde)

Yönetmen: Lance Daly / Oyuncular: Barry Keoghan, Kelly Thornton, Fionnula Flanagan, Pat Shortt, Eva Birthistle, David Bendito, Una C., Ger Carey, Una Carroll, Paul Chaal, Wuzza Conlon, Lesley Conroy, Brian Gleeson, Alexandra Hanesova, Willie Higgins, Philip Judge, Rachel Kelly, Seána Kerslake, Natalia Kostrzewa, Marcus Lamb, Shimmy Marcus, Sean Markey, Gerry McCann, Geoff Minogue, Aidan O'Hare, Paul Ronan, Shauna Griffith, Lisa Hickey / Süre: 83 dakika
 

 

Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Çağdaş Dünya Sineması bölümünde prömiyerini yapan, 2013 yılına ait Life's a Breeze adlı bu İrlanda yapımı sevimli komedi filminde; İrlanda zor bir dönemden geçmekte ve ekonomik krizden aldığı yaraları sarmaya çalışmaktadır.

Böylesi bir dönemde Dublin'de yaşayan kardeşler bir araya gelip, doğum günü hediyesi olarak istifçi annelerinin evinde yıllardır biriken eşyaları annelerinin haberi olmadan temizlemeye karar verirler.

Bunun için de bir sabah annelerinin on üç yaşındaki torununa rüşvet vererek huysuz ve yaşlı kadını bir günlüğüne dışarı çıkarması için görevlendirirler.

Olanlardan habersiz bir şekilde ikili akşam eve döndüğünde sürpriz yapan kardeşler annelerine yeni ev eşyaları ile mobilyaları ve evin ne kadar da temiz gözüktüğünü gösterirler.

Ancak emekli öğretmen olan anneleri yatak odasına gittiğinde, emekli maaşından, bodrum katından gelen kiradan ve eşinden kalan mirastan artırarak biriktirdiği elli yıllık birikiminin çöpe attıkları yatak şiltesinde sakladığını ve şiltede neredeyse 1 milyon avro olduğunu söyler.

Bu bilgi karşısında şoke olan çocuklar şehir çöplüğüne gittiğini düşündükleri şilte için geniş çaplı bir arama başlatırlar.

Tabii krizi atlatmaya çalışan bir ülkede 1 milyon avronun saklandığı bir yatağın kaybolması, seferberlik çapını büyüttüğü gibi, Dublin sokaklarında kayıp bir servet arayan aile içinde de komik olaylar silsilesi yaratır.

Yatağı bulup bulamayacakları, onu nerede bulacakları ve içinde gerçekten o kadar para olup olmadığı konusu ise filmin sonuna kadar merakla izlenmesini sağlamayı başarır.

Diğer taraftan bu film izleyicisine vaaz veren bir sosyal mesaja bulaşmadan; fakir ailelerden, çöplüklerden, harabe mekânlardan ve hayatın diğer gösterişsiz yönlerinden sunduğu görüntülerle İrlanda toplumunun yaşantısına da farklı bir bakış atmasına olanak tanır.

Çok renkli karakterler ile son derece keyifli bir aile draması sunan bu filmde Barry Keoghan küçük bir rol ile, eve pizza servisi yapan bir kuryeye hayat vermiştir.

 

Kal

Yönetmen: Wiebke von Carolsfeld / Oyuncular: Barry Keoghan, Aidan Quinn, Taylor Schilling, Gina Moxley, Brian Gleeson, Rayleen Kenny, Carrie Crowley, Ann Marie Horan, Nika McGuigan, Mícheál Ó Dubhghaill, Sarah Jane Scott, Paul McCloskey, Eoin Mac Diarmada, Dairíne Ní Dhonnchú, Billy Malone, Angela McDonagh, Rebecca Guinnane, John Hand, Michael Ironside, Pascale Montpetit, Ali Levy, Éric Bruneau, Chris McHallem, John Brady, Micío Ó'Flaithearta, Noah Nethercott, Adam Nethercott, Marie-Claude Hénault, Maerin Hunting, Páidí Ó Lionáird, Lesa Thurman, Orla McGovern, Lorenzo Beronilla / Süre: 99 dakika
 

 

Aislinn Hunter'ın romanından uyarlanarak çekilen, 2013 yılına ait Stay adlı bu filmde; Abby, eski profesörü Dermot Fay'a âşık olur ve onunla birlikte İrlanda'ya taşınır.

Yerli halk çiftin ilişkilerini onaylamasa da Abby ve Dermot birlikte mutlu ve birbirlerine aşıklardır.

Ancak Abby, Dermot'a hamile olduğunu söylediğinde baba adayı bundan hoşnut olmayınca bu onları bir seçim yapmaya zorlar.

Böylelikle Abby İrlanda'dan ayrılarak kendi evine geri dönmeyi seçer ve bu sırada babasını ziyaret etmek için Montreal'a gider.

Dermot ise onun yokluğu ve iletişim sorunları için üzülürken içmeye başlar ve bu sırada genç Sean Meehan ile arkadaş olur, hamile bir kadına yardım eder ve bir kazıya başlar.

Çift ayrıyken hissettiklerini ve yaşadıklarını değerlendirirken, birbirine âşık olan çiftin hayatı ayrı yerlerde ilerleyen iki farklı hikâyeye dönüşür.

Sonunda ise Dermot'un neden baba olmak istemediği ve Abby'nin annesinin çocukluğunda nasıl ortadan kaybolduğu hakkında karanlık sırlar ortaya çıkar.

Barry Keoghan bu filmde Sean Meehan adlı karaktere hayat vermiştir.

 

'71

Yönetmen: Yann Demange / Oyuncular: Barry Keoghan, Jack O'Connell, Jack Lowden, Paul Popplewell, Adam Nagaitis, Joshua Hill, Ben Williams-Lee, Jonah Russell, Harry Verity, Peter McNeil O'Connor, Babou Ceesay, Sam Reid, James McArdle, Sam Hazeldine, Sean Harris, Paul Anderson, Ben Peel, Andy Moore, Amy Molloy, Valene Kane, Aaron Lynch, Tom Cowling, Gerard Jordan, Denise Gough, Martin McCann, Killian Scott, Liam McMahon, Aaron Monaghan, David Wilmot, Dawn Bradfield, Eabha MacCabe, Corey McKinley, Paul Kennedy, Emmet Kirwan, Barry Barnes, Chris Patrick-Simpson, Terence Keeley, Jim Sturgeon, Cathy White, Charlie Murphy, Richard Dormer, Pamela Ashton, Paul Bergquist, Lee Bolton, Jonathan Bridge, Calum C. Sutton, Eric Campbell, Michael Degnan, Paul J. Dove, Graeme Ford, Nick Gordon, Kenton Hall, Wale Hassan, Mark Jarvis, Kevin Knox, Emily Maguire, Stuart Matthews, Liam Merrigan, Hugh O'Brien, Andy Pearson, Trish Pope, Tom Raven, Jacob Robson, Pete Szoradi, Toby Townsend, Ernest Vernon, Craig Walters, Nicola-Jayne Wells, Margaret Wheldon, Daniel Craig Williams, Paula Ann Williams, Laura Ellen Wilson, Patricia Winker, Richard Woodward / Süre: 99 dakika
 

 

Prömiyerini 64'üncü Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yapan, 2014 yılına ait '71 adlı bu İngiliz tarihi aksiyon geriliminde; Kuzey İrlanda sorunun devam ettiği 1971 yılında Belfast'ta bir ayaklanma çıkar ve ayaklanmayı bastırmak üzere bölgeye askeri bir birlik gönderilir.

Ülkedeki ayaklanmayı bastırmak için görevlendirilen bir grup asker sokaklara dağılır, ancak bu birliğin içinde yer alan Gary Hook adlı genç İngiliz asker, sokaklarda canı pahasına insanların kargaşa çıkartmasını engellemeye çalışırken erkenden geri çekilmek zorunda kalan birlikleri tarafından bu bölgede unutularak birliğinden ayrı düşer.

Ölümün kol gezdiği sokaklarda bir başına kalan ve aklı karışan Gary hem IRA hem de İngiliz kuvvetlerinin hedefi haline gelirken, yalnız hissettiği topraklarda hayatta kalmaya çalışır.

Barry Keoghan bu filmde İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun önemli bir lideri olan James Quinn'in esir aldıkları askeri öldürmesi için baskı yaptığı grubun genç delikanlılarından Sean'a hayat vermiştir.

 

Standby

Yönetmen: Rob Burke, Ronan Burke / Oyuncular: Barry Keoghan, Jessica Paré, Brian Gleeson, Stanley Townsend, Francesca Cherruault, Ian Lloyd Anderson, John Lynn, Tina Kellegher, Ronan Carr, Louisa Harland, Paul Roe, Gary Egan, Sarah Greene, Norma Sheahan, Stella McCusker, Sean Colgan, Cal Kenealy, Nick Lee, Tom Dart, Kris Edlund, Aidan Greene, Eamonn Dunne, Florian Zapra, Una C., Una Carroll, Amanda Coakley, Evan McGivern / Süre: 90 dakika
 

 

2014 yılına ait, Standby adlı bu romantik komedide; çalıştığı bankadan birden kovulan Alan, Dublin Havalimanı'nda Turist Danışma Merkezi'nde annesiyle birlikte çalışmaya başlayan ve hala boşanmış babasıyla birlikte yaşayan yirmili yaşlarında bir gençtir.

Yarı zamanlı olarak çalıştığı bu yeni işi için görev başındayken birden yıllar önce yarım kalan aşkı Alice ile yüz yüze gelir.

Alice bir nedenden dolayı Dublin'dedir ve New York'a giden uçağı ertelendiği için bir sonraki uçuş için beklemesi gerektiğinden otel arayışı içindedir.

Sekiz yıl önce Alan'ın bir gün ABD'ye yeniden dönme sözü vererek ülkeden ayrılmasından sonra ilk defa karşılaşan yaz aşıkları o zamandan beri birbirleriyle hiç konuşmamışlarsa da hala birbirlerine karşı bir şeyler hissetmektelerdir.

Alice'e karşı her zaman bir zaafı olan Alan, onu güzel Dublin kentinde bir 'hatırlama gecesi' için dışarı davet edince Alice geceyi Alan ile geçirir.

Unutulmaz bir akşam boyunca, her zamankinden daha uyumlu olduklarını fark ederler, ancak bu kısa karşılaşmada zaman onlar için gittikçe daralmaktadır.

Barry Keoghan bu filmde bu eski aşıklarla bir ev partisinde tanışıp onlarla birlikte kafayı çeken bir parti çocuğuna hayat vermiştir.

 

Norfolk

Yönetmen: Martin Radich / Oyuncular: Barry Keoghan, Denis Ménochet, Goda Letkauskaite, Olegar Fedoro, Jason Beeston, Paul Watkins, Lyubomir Bukov, Rupert Procter, Sean Buckley, Eileen Davies, Ella Vale, Trevor Fox / Süre: 83 dakika
 

 

2015 yılına ait Norfolk adlı bu film; bir baba-oğul draması, bir ergen aşk hikayesi, bir intikam gerilimi, geçmişle bugünün buluştuğu bir ahlaki sorgulama ve bir tetikçi etiği üzerine art-house türünde bir çalışmadır.

Barry Keoghan'ın başrolünü Denis Ménochet ile paylaştığı bu filmde, masum bir genç çocuk, savaş yorgunu babası ile basit bir hayat yaşamaktadır.

Evlerinde, hepsi farklı kanalları gösteren birçok televizyon vardır ve ekranlardaki hiçbir şey iyi görünmüyor, ancak televizyonlar, medeniyetin bir yerlerde var olmaya devam ettiğine dair elimizdeki tek ipucudur.

Adam günlerini bu televizyonları izleyerek geçiriyor, çocuk ise babasına yetişmek için elinden geleni yapıyor gibi görünüyor.

Babasının kendisine öğrettiği gibi; çocuğun avlanarak, balık tutarak ve hayal kurarak geçirdiği huzurlu günleri bir gün gizemli birinin babasına son bir görevi tamamlaması için yeşil ışık verdiğinde bir anda değişir.

Bu sadece yaşadıkları çevreyi değil, bir baba ile oğlu arasındaki aşkı da yok etmekle tehdit eden bir görevdir.

Çünkü bir paralı asker olan adam, uzak, kullanılmayan bir kamu hizmeti karakolunda saklanan bir grup devrimciye suikast düzenlemek için kiralanmıştır.

Jestler, karamsar bakışlar ve kalıcı travmalardan oluşan bir film olan Norfolk, pek çok izleyicinin bağlantı kuramayacağı kadar karanlık bir yapımdır.

 

Tüccarlar

Yönetmen: Rachael Moriarty, Peter Murphy / Oyuncular: Barry Keoghan, Killian Scott, John Bradley, Nika McGuigan, Peter O'Meara, Tom Davis, Aoibhinn McGinnity, David Murray, Caoilfhionn Dunne, Olwen Fouéré, David McSavage, Donal O'Farrell, Dónall Ó Héalai, Tom Sullivan, Nick Lee, Laurence Kinlan, Patrick McDonnell, Mary O'Driscoll, Lydia McGuinness, Barry Mullarkey, Martin Gaughan, Patrick O'Brien / Süre: 90 dakika
 

 

2015 yılına ait Traders adlı bu film; İrlanda'daki ekonomik çöküşün perde arkasına ürkütücü bir bakış atıyor, ancak karanlık bir mizahı olan bu ilginç gerilimde hiçbir şey tam anlamıyla basit değildir.

Filmde vakti zamanında büyük paralar kazanan Harry Fox ve Vernon Stynes, şirketleri ekonomik çöküşte battığında beş parasız kalır.

Bir gecede tüm parasını ve lüks yaşantısını kaybeden Harry asgari ücret ile veri giriş memuru olarak işe başlar, Vernon bir iş planı üzerinde çalışmak için eve annesine döner, strese dayanamayan diğer iş arkadaşı ise ailesi sigorta parasını alsın diye arabasını ağaca çarpar.

Bu sırada Vernon, internette gezinirken bir sayfa gözüne çapar; büyük paraların bahis edildiği yasa dışı dövüşlerin düzenlendiğini, dövüşü kazananın tüm parayı aldığını anlatılan bir internet sitesi dikkatini çeker.

Bundan ilham alan Vernon yeni bir ticaret fikri ile her katılımcının eşit bir pay koyarak ortaya konan parayı kazanabilmek için ölümüne savaştığı bu dövüşlere katılmaya karar verir yoksa bu içinde olduğu bu mali kriz durumunu düzeltemeyecektir.

Her seferinde paranın ikiye katlandığı ve kazananın bir mezar kazarak rakibinin cesedini gömdüğü bu dövüşler kelimenin tam anlamıyla en uygun olanın hayatta kalmaya çalıştığı bir dövüş kulübü gibidir.

Bu dövüşlerde Harry üstünlüğünü korurken ve öldürdüğü kişilerin sayısını artarken sermayesi birikmektedir.

Ancak on sekiz yaşındaki bir savaşçı olan Ken, işin içine girmeye çalıştığında hikâye karmaşık bir hal alır.

İçinde hiçbir kahraman olmayan, ancak durumlarını kabul eden ve ölüme koşan çok sayıda kaybedenin olduğu kaybedenlerin dünyasına bakış atan, nereye gideceğini tahmin edemeyecek kadar özgün bir kurguya sahip olan bu filmde Barry Keoghan, Ken adında ortalığı karıştıran bir karaktere hayat vermiştir.

 

Mammal

Yönetmen: Rebecca Daly / Oyuncular: Barry Keoghan, Rachel Griffiths, Michael McElhatton, Joanne Crawford, Nika McGuigan, Kathy Monahan, Johnny Ward, Annette Tierney, Annabell Rickerby, Aoife King, Rachel O'Byrne, James Greene / Süre: 96 dakika
 

 

Prömiyerini Sundance Film Festivali'nde yapan, 2016 yılına ait Mammal adlı bu film; Dublin'de yaşayan çağdaş bir kadının portresidir.

Margaret, oğlu doğduktan kısa bir süre sonra ailesini terk eder, üzerinden on sekiz yıl geçtikten sonra da oğlunun kaybolduğu haberini alır.

Margaret'in bu habere pek üzüldüğü söylenemez ancak bununla birlikte, aynı zamanlarda, aşağı yukarı kendi çocuğuyla aynı yaşta olan ve sokaklarda yaşayan evsiz bir çocuğu yanına alarak kendisiyle birlikte yaşamasını kabul eder.

İlerleyen süreçte, sorunlu ve açıkça acı çeken bu gençle alışılmışın dışında bir ilişki geliştiren Margaret onunla hem duygusal hem de fiziksel bir bağ kurar.

Sessizliğin ses kadar gürültülü ve etkili olduğunu bilen bu filmde Barry Keoghan, evsiz olduğu için Margaret ile birlikte yaşamaya başlayan Joe adındaki genç adama hayata vermiştir.

 

Soysuzlar

Yönetmen: Adam Smith / Oyuncular: Barry Keoghan, Michael Fassbender, Brendan Gleeson, Lyndsey Marshal, Georgie Smith, Rory Kinnear, Killian Scott, Sean Harris, Kingsley Ben-Adir, Kacie Anderson, Gerard Kearns, Tony Way, Ezra Faroque Khan, Alan Williams, Anastasia Hille, Peter Wight, Mark Lewis Jones, Anna Calder-Marshall, George Russo, Carl Grose, Yvonne D'Alpra, Barry McCormick, Anthony Stephens, Billy Cook, Anti, Mark Baxter, Paul Blackwell, Keira Boylan, Bern Collaço, Chris Cowlin, Gary Douglas, Kevin Fyfe, Robbie Leacock, Graham Martin / Süre: 99 dakika
 

 

Dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapan, 2016 yılına ait Trespass Against Us adlı bu suç dramı; suç yaşamını gelenek gibi kuşaktan kuşağa aktaran bir ailenin üç kuşağını kadrajına alıyor.

Gloucestershire, İngiltere'de bir karavan parkında yaşayan Cutlers ailesi büyük büyük dedelerinden gelme gangster olarak hayatlarını sürdürmektelerdir ve yasa dışı avlanma, görkemli evlere yağmalama ve polise meydan okumayla geçen hayat üç kuşak için de alışılmış bir hayat demektir.

Sesten uzak bir yerde yaşayan aile uzun zamandır polislere karşı gelebilip hırsızlıklarını yapmaktalardır.

Ailenin en büyüğü yeni bir sanat eseri soygunu planı yaparken, Colby'nin kanatları altındaki en büyük oğlu Chad, kendi çocuğuna daha iyi bir gelecek bırakmak için ailesinin nesillerdir sürdürdüğü suç işinden kurtulmaya çalışır ve artık bu işleri bırakıp güzel bir hayat sürmek ister.

Bununla birlikte, kendi babası Colby, bunu bir ihanet olarak kabul eder ve köklü bir suç sistemini terk etme isteği onu tedirgin eder ve onun bu kararına karşı çıkıp son soygunda yer almasını sağlar.

Chad bu sırada kanun kaçağı ailesinin cezai yollarından kaçmanın bir yolunu arar, fakat ailenin bu kez polislerden kurtulması o kadar kolay olmayacaktır.

Çaresizliğin ve çatışmaların içinde bir çocuğun babasının otoritesini sorguladığı bu filmde Barry Keoghan, Windows adlı bir karaktere hayat vermiştir.

 

Ve Sonra Işık

Yönetmen: Konstantin Bojanov / Oyuncular: Barry Keoghan, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Lubna Azabal, Solène Rigot, Lucie Debay, Slimane Dazi, Alexis Julemont, Catherine Salée, Dounia Sichov, Margita Gosheva, Alain Bellot, Stanislava Nikolova, Frederic Etherlinck, Elitsa Mateva, Ersin Mustafov, Fanny Tondeur, John Kinory / Süre: 101 dakika
 

 

2017 yılına ait Light Thereafter adlı bu film; Pavel'in kendini keşfetme yolculuğunun, gönüllü bir şekilde soyunan veya onunla cinsel ilişkiye giren kadınlar tarafından kolaylaştırıldığı, oldukça erkeksi bir dramadır.

Film, yüzü ve vücudu bolca boyaya bulanmış, güneş ışınlarında yıkanan genç bir adamı gösteren, özenle fotoğraflanmış bir sekansla başlar.

Kendini Bulgar olarak tanımlayan on altı yaşındaki otistik Pavel, hevesli bir sanatçıdır ve hayran olduğu ünlü ressam Arnaud'u ziyaret etmek için Londra'dan Fransa'ya yalnız seyahat etmiştir.

Bu yolculuk onun için hac kadar önemlidir.

Duygusal olarak değişken ve sosyal olarak yabancılaşmış genç bir adam olan Pavel, idolü esrarengiz ressam Arnaud'u aramak için çıktığı bu yolculukta, çaresizce yol boyunca tanıştığı insanlarla bir bağ kurmaya çalışır.

Barry Keoghan'ın hayat verdiği Pavel tamamen kendine hâkim biri olarak görülüyor, başkalarıyla duygusal olarak ilişki kurmakta çok az sorun yaşıyor gibi görünüyor ve en başından itibaren arsız bir cinsel özgüven sergiliyor.

 

Kutsal Geyiğin Ölümü

Yönetmen: Yorgos Lanthimos / Oyuncular: Barry Keoghan, Barry G. Bernson, Herb Caillouet, Bill Camp, Raffey Cassidy, Denise Dal Vera, Colin Farrell, Nicole Kidman, Drew Logan, Alicia Silverstone, Sunny Suljic, Michael Trester, Ming Wang, Dylan Keith Adams, Mike Ancas, Michael Lee Bailey, Denise Barone, Lea Hutton Beasmore, Bryant Bentley, Anita Farmer Bergman, Braden, John E. Brownlee, Charles P. Chambers, Shuo Chen, Amy Kay Clark, Juliane Collins, William Cross, Debbie Davis, Laura Dejean, Michelle Dobrozsi, Richard Doone, Donnie Dunn, Josephine Elle, George W. Ellerman, Kathleen Ellerman, Shawn P. Farrell, Megan Chelf Fisher, Robert Gerding, Sammy Geroulis, John W. Harden, Jennifer Henson, William C. Ingram, Beverly Kristy, Brian Lamont, Tessa Loxley, Dori Lucas, Gary Maloney, Harry McCane, Kenneth Meyer, John Newsom, Michael D Overman, David Pittinger, Derek Polen, Charles Poole, Michelle Poole, Jerry Pope, Joanne Popolin, Aaron Pullins IV, K.D. Richardson, Matt Ridley, Alex Rogers, Steven Schraub, Brian D. Schroeder, Nathaniel Sizemore, Christina Sparks, Carly Tamborski, Steven Terry Walker, William Willet / Süre: 121 dakika

 

 

2017 yılına ait The Killing of a Sacred Deer adlı bu film; eşi Anna ve çocuklarıyla beraber mutlu bir hayatı olan cerrah Steven'ın, babasını kaybeden genç Martin'i hayatına sokmasıyla yaşanan olayları konu ediniyor.

Steven Murphy başarılı bir cerrah, eşi Anna ise göz doktorudur.

Çiftin iki çocuklarıyla beraber mutlu ve sağlıklı devam eden aile hayatı, Steven'ın babasını kaybetmiş bir genç olan Martin'i himayesine almasıyla raydan çıkar.

Beraberinde bazı karanlık sırlar da getiren Martin aile fertleriyle giderek yakınlaşırken, Steven'ın çocukları ansızın yemeden içmeden kesilir ve yürüyememeye başlarlar.

Doktorlar, çocukların rahatsızlığını bilimsel olarak açıklayamamaktadır.

Steven kendisini Martin'in dediklerini harfiyen yapmazsa aile fertlerinin sırayla öleceği esrarengiz bir oyunun içinde bulur.

Martin'in gerçek amacı ortaya çıktığında ve Stephen uzun süredir unutulmuş bir suçla karşı karşıya kaldığında, Murphy ailesinin evdeki mutluluğunu parçalanmaya başlar.

Bu sıra dışı intikam hikayesi ile izleyiciyi benzersiz bir evrende gezdiren filmde Barry Keoghan, Martin Lang adlı karaktere hayat vermiştir.

 

Dunkirk

Yönetmen: Christopher Nolan / Oyuncular: Barry Keoghan, Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard, Lee Armstrong, James Bloor, Mark Rylance, Tom Glynn-Carney, Tom Hardy, Jack Lowden, Luke Thompson, Michel Biel, Constantin Balsan, Billy Howle, Mikey Collins, Callum Blake, Dean Ridge, Bobby Lockwood, Will Attenborough, Kenneth Branagh, Tom Nolan, James D'Arcy, Matthew Marsh, Cillian Murphy, Adam Long, Harry Styles, Miranda Nolan, Bradley Hall, Jack Cutmore-Scott, Brett Lorenzini, Michael Fox, Brian Vernel, Elliott Tittensor, Kevin Guthrie, Harry Richardson, Jochum ten Haaf, Johnny Gibbon, Richard Sanderson, Kim Hartman, Calam Lynch, Charley Palmer Rothwell, Tom Gill, John Nolan, Bill Milner, Jack Riddiford, Harry Collett, Eric Richard, Sam Aronow, Simon Ates, Sander Blom, Michael Caine, Hugo-Vincent Couturier, Sam Dacombe, Ross Donnelly, Dennis Eleveld, Paul Riley Fox, Jack Gover, Austin Head, Benjamin Hodder, Nick Howden-Steenstra, Sander Huisman, Christian Janner, Jedediah Jenk, Davey Jones, Robin Lee, Han Leopold, Samuel Louwagie, Valiant Michael, Thomas Millet, Conor O'Dowda, Johnny Otto, Robby Prinsen, Christian Roberts, Jan-Michael Rosner, Connor Ryan, Reinier Tetteroo, Pierre Valle, Michiel van Ieperen, Bram Vlot, Nick Vorsselman, Merlijn Willemsen, Nirman Wolf / Süre: 106 dakika
 

 

2017 yılına ait Dunkirk adlı bu film; İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusunun Fransa'nın Dunkerque kıyılarında 400 bin askerle sıkışması ve bu ordunun, deniz desteğiyle Dunkerque'ten tahliye edilmesini konu almaktadır.

Nazi Almanyası'nın üstün olduğu 1940'ta Dinamo Operasyonu sonucu, Alman ordusu tarafından Dunkerque kıyılarına sıkıştırılmış İngiltere, Kanada, Fransa ve Belçika'ya ait müttefik silahlı güçlerinden 400 bin asker tahliye edilmek için beklemektedir.

Ancak Fransa'nın İngiltere'ye çok yakın olan bu bölgesi Alman silahlı gücü tarafından karadan tamamıyla kuşatılmıştır.

Sahilde, denize arkaları dönük bir şekilde tuzağa düşürülen askerler, düşmanları tarafından etrafları kuşatılarak kurtulması imkânsız bir durumla yüzleşir.

Almanlar bu askerleri hava bombardımanlarıyla yok etmeyi planlarken, İngiliz Başbakanı Churchill'in yönlendirmesiyle askerleri kurtarabilmek için çok tehlikeli ve savaşın gelişimi açısından hayati ehemmiyette bir tahliye operasyonu başlatılır.

Dunkirk Tahliyesi'ni karadan, havadan ve denizden değişik bakış açılarıyla izleyiciye aktaran ve şimdiye kadar yapılmış en iyi savaş filmlerinden biri olan bu yapımda Barry Keoghan, askerlere yardım etmek için seferber olan bir grupta yer alan George Mills adındaki bir karaktere hayat vermiştir.

 

Amerikan Soygunu

Yönetmen: Bart Layton / Oyuncular: Barry Keoghan, Spencer Reinhard, Warren Lipka, Eric Borsuk, Chas Allen, Betty Jean Gooch, Evan Peters, Blake Jenner, Jared Abrahamson, Eddie King, Karen Wheeling Reynolds, James Rackley, Drew Starkey, Anthony J. Police, Ann Dowd, Abigail Dolan, Kevin L. Johnson, Mike Stoudt, Gary Basaraba, Lara Grice, Udo Kier, Fedor Steer, Jack Landry, Wayne Duvall, Blaque Fowler, Tonya Bludsworth, Gretchen Koerner, Carroll M. Johnson, Whitney Goin, Robert C. Treveiler, Jane McNeill, Dorothy Reynolds, Pat O'Keefe, Maggie Lacey, Al Mitchell, Cowboy, Bobby Akers, Tiffany Alice, Sophia Alongi, Kareem L. Alston, American Animals, Cameran Bellamy, Kelly Borgnis, Braden Bunch, Jason Caceres, Bonnie Cole, Brian Cole, Steven 'Trainset' Curtis, Chris Davidovicz, John Demers, Elijah Everett, Steven E. Farrar, Willie Tyrone Ferguson, Jeremiah Fewell, Robert Fortunato, Lauran Foster, Derwin Frank, Daniel Freeze, Brent Moorer Gaskins, Carter W Glade, Hunter Gray, Brent Gribble, Henry Hunter Hall, Sterling Hayden, Alec Heroux, Hannah Hoyt, Josh Jordan, Grant Lane, David Lowe, Liam Marcy, Ben McIntire, Amanda Medina, Kevin Murray, Joel Nathaniel, Grayson Nickel, Kevin J. O'Connor, Tim Olcott, Stephen Royal Phillips, Stacy Rabon, Kate Roth, Josh Royston, Rachelle Sanders, Marlo Scheitler, Benjamin Schnau, AJ Taylor, Cody Taylor, Patrick Tennin, Ryan Daniel Thompson, Izem Ustun, Charlie Vesci, James R. Wiley / Süre: 116 dakika
 

 

Prömiyerini Sundance Film Festivali'nde yapan, 2018 yılına ait American Animals adlı bu film; sanat tarihindeki en büyük hırsızlıklardan birini konu edinen gerçek bir hikâyeyi anlatıyor.

Yaşadıkları hayattan bıkan, para kazanmak için gecesini gündüzüne katan, fakat hiçbir birikim yapamadıkları gibi gün geçtikçe yaşamları iyice zorlaşan, sıradan yaşamlar süren dört üniversiteli genç, önemsiz gördükleri hayatlarına heyecan katmak ve "Amerikan Rüyası"na ulaşmak için şaşırtıcı bir soygun planı yaparlar.

Böylelikle Amerika tarihinde daha önce hiç kalkışılmamış en büyük sanat hırsızlıklarından birini yapmaya karar verir ve harekete geçerler.

Ancak Transilvanya Üniversitesi kütüphanesinin nadir bulunan kitap koleksiyonu arasında yer alan ve kütüphanede özel bir şekilde korunan 12 milyon dolar değerindeki, Amerikalı doğa bilimci ve ressam John James Audubon tarafından yazılmış, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kuş türlerinin resmedildiği The Birds of America adlı kitabın peşine düşen dörtlü, yavaş yavaş kendi yarattıkları fantezide kaybolurlar.

Özellikle senaryosu, oyunculuğu, güvenilmez anlatıcıların kullanımı ve gerçek hayattaki karakterleri ve bu karakterleri temsil eden aktörleri kaynaştıran alışılmamış bir hikâye anlatımıyla övgüler toplayan bu filmde Barry Keoghan, ilham almak için heyecan ve trajedi arayan bir sanat öğrencisi olan Spencer Reinhard adındaki karaktere hayat vermiştir.

 

Kara '47

Yönetmen: Lance Daly / Oyuncular: Barry Keoghan, Hugo Weaving, James Frecheville, Stephen Rea, Freddie Fox, Andrew Bennett, Moe Dunford, Sarah Greene, Jim Broadbent, Ronan O'Connor, John Cronin, Ella Grace Lee, Keanu Parks, Brandon Maher, Aidan McArdle, Peadar Cox, Ryan McAllister, Donal O'Shea, Jeff Konter, Laurence O'Fuarain, Finbar Lynch, Keith McErlean, Fiach Kunz, Dermot Crowley, Ciaran Grace, John Quinn, Diarmuid de Faoite, Philip Dutton, Kieran Boland, Ruairí Heading, Sheila Moylette, Geraldine McAlinden, John Molloy, Will Higgins, Julian Nest, Joe Lydon, Valerie Scott, Michel Tereba, Yvette Adamczyk, Lee Crowley, Laurent Marchetti, Olivier Biwer, Antonia Campbell-Hughes, Aymeric Harter, Liam McEvoy, Ally Ni Chiarain, Michael Reed, Colm Seoighe, Dan Shanley, Ian Tilson / Süre: 100 dakika
 

 

Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali'nde yapan ve İrlanda yapımı bir kısa film olan An Ranger'dan uyarlanan, 2018 yılına ait Black '47 adlı bu filmde; yıllardan açlık, veba ve hastalıktan kaynaklanan ölüm ve göçün had safhada olduğu 1847'dir ve iki senedir süren Büyük Kıtlık, İrlanda'yı kırıp geçirmiştir.

Böyle bir zamanda, ülke dışında İngiliz ordusu için savaşan Feeney adında İrlandalı bir asker evine dönmek ve ailesine kavuşmak için kışlasını terk eder.

Feeney askerde korkunç olaylara tanık olmuştur ama hiçbir şey onu, insanlarına gaddarca davranan kıtlığın yarattığı yıkıma hazırlayamaz, çünkü ülkede artık kanun ve düzen kalmamıştır.

Feeney, yokluğunda annesinin açlıktan öldüğünü ve İngilizlerin kardeşini asarak infaz ettiğini öğrenir.

Artık kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan asker, ailesinin intikamını almak için tehlikeli bir yola baş koyar.

Bu filmde Barry Keoghan Büyük Kıtlık sırasında İrlanda'da konuşlanmış bir İngiliz askeri olan Hobson adındaki bir karaktere hayat vermiştir.

 

Calm with Horses

Yönetmen: Nick Rowland / Oyuncular: Barry Keoghan, Cosmo Jarvis, Liam Carney, David Wilmot, Brian Doherty, Ned Dennehy, Simone Kirby, Roisin O'Neill, Toni O'Rourke, Hazel Doupe, Rory Quinn, Ally Ni Chiarain, Niamh Algar, Kiljan Moroney, Anthony Welsh, Ryan McParland, Peter Newington, Barry Keane, Brid Brennan, Lee Byford, Peggy-Anne Knight, Christopher Livingstone, Stephen McDade, Stephen McGowan, John Paul O'Driscoll, Matt Tyzack / Süre: 100 dakika
 

 

Dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapan, Colin Barrett'in Young Skins koleksiyonunda yer alan aynı adlı kısa bir öyküden uyarlanan, 2019 yılına ait Calm with Horses (The Shadow of Violence) adlı bu İrlanda yapımı suç gerilimi; İrlanda kırsalında suçlu bir aile için infazcı olarak çalışan ve otistik oğluna bakıcılık yapan eski bir boksörle ilgilidir.

İrlanda kırsalında yaşayan eski boksör Douglas "Arm" Armstrong, uyuşturucu kaçakçısı olan Devers ailesi için çalışmaya başlar ve oğlu Jack için iyi bir baba olmaya çalışır.

Fakat Arm aynı zamanda hayatını sürdürebilmek için ve oğluna ihtiyacı olan maddi desteği sunabilmek için oldukça karanlık isimlerle çalışmak zorundadır ki bu, Arm'ın başını kısa sürede büyük bir belaya sokacaktır.

İş verenlerinin beklenmedik isteği üzerine hayatını sorgulamaya başlayan Arm, kendisinden birini öldürmesi istendiği için bu durum Douglas ve aile arasındaki sadakatin sınanmasına neden olur.

Arm içindeki şiddeti her ne kadar bastırmaya çalışsa da hayatı hemen hemen her şekilde onu şiddete çekmektedir.

Ancak Arm eğer iyi bir baba olmak istiyorsa hayatındaki tüm bu negatifliğe rağmen bunlardan kurtulmanın bir yolunu bulmak zorunda olduğunun farkındadır.

Dympna karakterine hayat veren Barry Keoghan bu filmde, serseri, boyalı saç kesimi, deri ceket ve metroseksüel bir moda anlayışına sahip bir görünüştedir.

Dympna aslında bir kız adıdır ama babası büyüyünce en azından kendisi için savaşması gereken bir şeyi olsun diye oğluna bu adı vermiştir.

Bu haliyle oldukça şık olduğunu düşünen ve kendini havalı sanan Dympna bir taraftan da gizlice bir aktör veya şovmen olmak istemektedir.

 

Yeşil Şövalye

Yönetmen: David Lowery / Oyuncular: Barry Keoghan, Dev Patel, Anaïs Rizzo, Joe Anderson, Alicia Vikander, Noelle Brown, Sarita Choudhury, Nita Mishra, Tara Mae, Atheena Frizzell, Sean Harris, Kate Dickie, Chris McHallem, Ralph Ineson, Emmet O'Brien, Brendan Conroy, Donncha Crowley, Emilie Hetland, Anthony Morris, Erin Kellyman, Joel Edgerton, Helena Browne, Sam Uppal Lynch, Adam Karim, Megan Tiernan, Ruth Patel, Rose Patel, Patrick Duffy, Aaron Edo, Janet Grene, Simone Haines, Tyrone Kearns, Tom Leavey, Youssef Quinn / Süre: 130 dakika
 

 

2021 yılına ait The Green Knight adlı bu film zamana meydan okuyan Arthur efsanesine dayanan destansı fantastik macerasında; bize Kral Arthur'un dik başlı ve cesur yeğeni Sör Gawain'in, filme adını veren yeşil tenli dev yabancıya meydan okumasının hikayesini anlatıyor.

Dublin'e otuz dakika mesafedeki County Wicklow'da çekimleri gerçekleşen filmde hayaletlerle, devlerle, hırsızlarla ve düzenbazlarla mücadele eden Gawain, kendisini içinde bulduğu macerada, en büyük rakibiyle karşılaşarak ailesinin ve krallığının gözündeki değerini ispatlamaya çalışır.

Kelt geçmişini ve Orta Çağ'ın şövalye geleneğini ele alan bu yenilikçi film, Kral Arthur'un Yuvarlak Masa Şövalyeleri'nden Sör Gawain'in, doğaya, bilinmeyene ve ölüme duyulan saygıyı temsil ettiği düşünülen Yeşil Şövalye'nin meydan okumasını kabul ettikten sonra başından geçenlerin anlatıldığı anonim bir hikâyeden sinemaya uyarlanmıştır.

On dördüncü yüzyıla ait epik şiirin daha resmi adıyla, Sör Gawain ve Yeşil Şövalye hakkında yazılmış tüm zamanlara hitap eden ahlaki bir ders niteliğini üzerinde taşıyan filmde Barry Keoghan, cesur ama kendisini ispatlayamamış bir kahraman olan Yuvarlak Masa Şövalyelerinden Sör Gawain'in yolculuğunda kendisiyle yüzleşmesini sağlayan Scavenger adındaki bir karaktere hayat vermiştir.

 

Eternals

Yönetmen: Chloé Zhao / Oyuncular: Barry Keoghan, Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Salma Hayek, Kit Harington, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Ma Dong-seok, Harish Patel, Haaz Sleiman, Esai Daniel Cross, Alan Scott, Hannah Dodd, Adrià Escudero, Sebastián Capitán Viveros, Nikkita Chadha, Zain Al Rafeea, Alberto Falcon Rodriguez, Lucia Efstathiou, Orson Rosenberg, Ariadna Vadillo Soto, Derek Horsham, Jeff Mirza, Ascension Martinez Rubio, Ozer Ercan, David Kaye, Brenda Lorena Garcia, Sebastian Senior, Chloe Stannage, Harry Styles / Süre: 157 dakika
 


Marvel Studios tarafından Marvel Sinematik Evreni'nde heyecan verici yeni bir süper kahramanlar filmi olarak piyasaya sürülen Eternals adlı bu filmin binlerce yıla yayılan destansı hikayesi; insanlığın doğuşundan beri dünyayı koruyan, yıldızların ötesinden bir grup kahramanı kadrajına alıyor.

Marvel külliyatının başlangıcı olan First Firmament'a (yani ilk varlık ya da ilk evren/ilk sema) dayanan bu hikâyede Thanos evrenin yarısını yok etmiştir, fakat diğer taraftan bu dünyanın insanları bir parmak şıklatmasıyla geri getirilmiştir.

İlk evren olarak da düşünebileceğimiz kendi bilinci olan yegâne varlık olan First Firmament, milyarlarca yıl boyunca kendi varlığıyla yaşayınca yalnızlığın da etkisiyle kudretini yeni varlıklara hayat vermek amacıyla kullanır.

Böylelikle Aspirantlar'ı yaratan First Firmament onlardan kendisine biat etmelerini talep eder.

Koyu renkli varlıklar olan Aspirantlar yaratıcılarının sözünden çıkmazken First Firmament tarafından yaratılan diğer varlıklar olan Celestiallar bir yerden sonra bu biat zincirini kırıp First Firmament'tan bağımsız olarak kendi yollarını çizmeleri ve evrende evrimleşip dallanarak farklı yaşam formlarını oluşması gerektiğini düşünmeye başlarlar.

Bu gerilim Marvel evreninin bilinen ilk iç savaşına neden olur ve Celestiallar, First Firmament ile Aspirantlar'a karşı amansız bir mücadeleye girişir.

Bu savaşın sonucunda parçalara ayrılan First Firmament ile Aspirantlar'dan sağ kalanlar hayat ile ölümün en uzak noktasına çekilir.

Bu savaşın belki de daha önemli sonucu ise First Firmament'tan ayrılan parçalar ile farklı evrenler oluşur ve böylelikle Marvel'in de ilk çoklu evrenleri ortaya çıkar.

Bu çoklu evrenlerde farklı farklı gezegenleri ziyaret edip uygun gördükleri yaşam formları üzerinde deneyler yapan Celestiallar dünyamıza da ilk olarak bir milyon yıl önce gelerek benzer deneyleri o dönemin insanları üzerinde uygular.
 

 

Bunun sonucunda farklı güçlerle bezeli, neredeyse ölümsüz olan Eternallar ile genetik olarak daha dengesiz ve mutasyona uğramış bir ırk olan Deviantlar doğar.

Süper güçlere sahip bu iki grup, hangi ırkın daha yüce olduğunu kanıtlamak için tarih boyunca birbiriyle mücadele eder.

Ancak evrenin yarısının bu ani dönüşü ortaya çıkmaları için gerekli enerjiyi sağlayınca insanlığın en eski düşmanı olarak bilinen ve uzun süre önce tarihe karıştıkları düşünülen Deviant olarak adlandırılan bu yaratıklar gizemli bir şekilde geri dönerek insanlık için yeniden büyük bir tehlike oluşturmaya başlar.

Böylelikle tarih boyunca insanlığı koruyup gelişiminde katkıları olan kadim ve olağanüstü güçlere sahip olan Eternallar gölgelerinden çıkarak insanlığı bir kez daha savunmak için yeniden bir araya gelmek zorunda kalır.

İzleyicinin Marvel Sinematik Evreni'nde uzun bir süre sonra ilk defa sayıca bu denli yeni karakterle tanışmasını sağlayan ve tüm Marvel Evreni'nin dayandığı "yaratılış" mitolojisinin bir uzantısı olmasıyla da dikkat çeken bu filmde Barry Keoghan zihinleri kontrol etme yeteneğine sahip olan ama görevlerinden dolayı hayal kırıklığına uğradığı için bir süredir münzevi bir şekilde yaşayan Druig adındaki bir süper kahramana hayat vermiştir.

 

The Batman
 

 

2022'de vizyona girmesi beklenen, Matt Reeves'in yönetmenliğini üstlendiği The Batman filminin kadrosuna Barry Keoghan'ın dahil olduğu haberinden sonra üzerinde çokça fikir yürütüldü.

Kimi onun Batman'in yardımcısı olarak bilinen Robin karakterine hayat vereceğini düşünürken kimi de yeni Joker olasılığı üzerinde tartışmaya başladı ve hayranları onun Joker makyajıyla fotoğraflarını paylaştı.

Fakat izleyicilerin sorularına da cevap olan, kısa süre önce yapılan resmî açıklama ile Barry Keoghan'ın bu filmde Stanley Merkel'i canlandıracağı kesinleşti.

Bu karakter gerçekten de DC Comics sayfalarında var, Gotham Şehri Polis Departmanı'nda bir memur olarak görev yapıyor ve geleceğin komiseri James Gordon'un en eski ortağı.

Aynı zamanda The Batman'de GCPD'nin bir subayı olan ikili, ölümcül Riddler'ı alt etmek için Pattinson'ın Batman'i ile iş birliği yaptığından, Jeffrey Wright'ın Komiseri Gordon ile benzer bir ilişkisi olacak gibi görünüyor.


Yakında…

Barry Keoghan'ın aynı zamanda Martin McDonagh'ın yönetmenliğini üstlendiği ve uzak bir İrlanda adasında bir çift arkadaşın hikayesini anlatan The Banshees of Inisherin adlı film ile Matthew Wolfe'nin kumar bağımlılığı olan dünya şampiyonu bir bilardo oyuncusunun hikayesini anlattığı Sapphire adlı filmler ile izleyicinin karşısına çıkması bekleniyor.

 

Diğer çalışmaları

Keoghan'ın ekran kariyeri, on yedi yaşında ve Dublin'deki projeler için seçmelerdeyken başladı.

Büyük çıkışını iki yıl sonra, 2011'de İrlanda TV dizisi Love/Hate'de "kedi katili Wayne" olarak kazandı.

Oyuncunun sinemadaki çıkışlarının haricinde yer aldığı diğer yapımlar ise şöyle;

  • Jack Taylor (2010, Televizyon dizisi)
  • Fair City (2011, Televizyon dizisi)
  • Stand Up (2011, Kısa film)
  • Wasted (2013, Kısa film)
  • Love/Hate (2013, Televizyon dizisi)
  • North (2014, Kısa film)
  • The Break (2015, Kısa film)
  • Rebellion (2016, Televizyon dizisi)
  • For You (2016, Kısa film)
  • Candy Floss (2016, Kısa film)
  • Çernobil (Chernobyl, 2019, Televizyon dizisi)
  • Living With Lucy (2019, Televizyon dizisi)

Ayrıca oyuncunun 2022 yılında tamamlanması beklenen White adlı bir kısa film ile Masters of the Air adlı bir dizide de yer alması bekleniyor.

 

Ödüller

Barry Keoghan 2018'de The Hollywood Reporter tarafından önceki üç yıldaki film çalışmaları için "bir sonraki büyük şey" olarak nitelendirdi ve 2019'da BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü'ne aday gösterildi.

2020 yılında ise Keoghan, The Irish Times'ın İrlanda'nın en büyük film oyuncuları listesinde 27'nci sırada yer aldı.

Pek çok dalda ve festivalde adaylığı bulunan aktörün kazandığı ödüller ise şöyle;

  • 2017 Dublin Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri: Yılın Çıkış Yapan Sanatçısı (The Killing of a Sacred Deer & Dunkirk)
  • 2017 Hamptons Uluslararası Film Festivali: İzlenecek 10 Oyuncu Ödülü
  • 2018 Chlotrudis Ödülleri: En İyi Yardımcı Oyuncu (The Killing of a Sacred Deer)
  • 2018 İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri: Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu (The Killing of a Sacred Deer)
  • 2019 CinEuphoria Ödülleri: İzlenecek Biri - Onur Ödülü
  • 2020 CinEuphoria Ödülleri: Başarı Onur Ödülü (Chernobyl)

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU